4.10.2002 Hirvenpatapaisti ja suppilovahveroperunamuusi

1 kg hirvenpaistia
0,5 kg liemijuureksia
5 dl punaviiniä
1 rkl tomaattisosetta
1 l mietoa lihalientä
1 rkl mustaherukkahyytelöä
1 rosmariinin oksa
1 laakerinlehti
maizenaa suurustamiseen
10 mauste ja 10 mustapippuria
suolaa

Kuori ja kuutioi liemijuurekset isohkoiksi paloiksi (sipuli, selleri, porkkana, palsternakka). Kuumenna valurautapata tai pannu kuumaksi ja paahda juureksia niin että saavat tummanruskean värin. Lisää sitten tilkka öljyä ja ruskista paisti kauttaaltaan, lisää tomaattisose ja ruskista vielä hetki. Lisää sitten punaviini ja lihaliemi sekä vettä niin että liha peittyy. Anna kiehua hiljakseen ja kuori vaahto pois pinnalta. Lisää pippurit ja laakerinlehti sekä juurekset. Peitä pata kannella ja anna hautua uunissa 130c tai hellalla miedolla lämmöllä n. 2 tuntia. Kypsyminen riippuu lihan raakakypsymisasteesta joten vain kokeilemalla selviää milloin liha on varmasti kypsynyt mureaksi. Anna lihan jäähtyä liemessään. Nosta liha sivuun ja siivilöi liemestä juurekset ja pippurit pois. (Juurekset voit tarjota lämmitettynä lihan kera lisäkkeenä. Tai lisätä valmiiseen kastikkeeseen) Kiehauta liemi ja lisää rosmariinin oksa sekä mustaherukkahyytelö. Suurusta liemi maizenalla. Mausta suolalla ja rouhitulla mustallapippurilla halutessasi. Viipaloi paisti ja lämmitä kastikkeessa.

Suppilovahvero-perunamuusi

0,8 kg rosamunda-perunaa
3 dl suppilovahveroita (tuoreita, kuivattuja, pakastettuja) tai muita sieniä
2 valkosipulin kynttä
1 sipuli
50 g voita
0,5 dl oliiviöljyä
1 dl parmesanjuustoa raasteena
suolaa, muskottipähkinää

Kuori perunat ja keitä kypsäksi. Kuori ja sipuli ja valkosipulinkynnet. Hienonna myös sienet. Ruskista voi pannulla ja lisää sipulit. Ruskista huolellisesti, lisää sitten sienet ja paista kunnes kaikki irronnut neste on haihtunut pois. Kaada vesi pois perunoista, anna kuivahtaa hetki liedellä ja soseuta. Lisää joukkoon öljy, sieni-sipulipaistos ja parmesan-raaste. Sekoita ja mausta suolalla ja raastetulla muskottipähkinällä.

- Toim. Sami Hiltunen

Lue myös:

    Uusimmat