Mainos

3D valloittaa olohuoneet – mutta ei ilman vaaroja

3D-tekniikka jatkaa elokuvateattereista alkanutta valloitustaan arjen keskellä, kun kuluttajamarkkinoille on alkanut pärähtää kolmiulotteisen katsomiselämyksen mahdollistavia televisioita. Pian elokuvien hahmot ja urheilutähdet näyttävätkin telmivän keskellä omaa olohuonettasi. 3D-telkkarin katselussa piilee kuitenkin omat vaaransa.

Elokuvateattereista tuttu 3D-tekniikka valloittaa nyt kuluttajien omia koteja. Ensimmäiset kolmiulotteisen katselukokemuksen tarjoavat 3D-televisiot ovat juuri tulleet myyntiin Briteissä, ja Suomen kauppoihin 3D-tv:t ilmestyvät alkukesästä.

Normikuluttajille suunnatun 3D-television ehti Briteissä saada markkinoille ensimmäisenä Samsung, joka aikoo tuoda myös markkinoille yhteensä 11 erilaista 3D-vastaanotinta. Myös muut elektroniikkajätit ovat lanseeraamassa omia kolmiulotteisia kokemuksia tarjoavia vastaanottimia lähikuukausina.

3D-televisioiden rantautumisen kuluttajamarkkinoille on väitetty olevan yhtä käänteentekevä harppaus television historiassa kuin väritelevision tuleminen markkinoille 40 vuotta sitten.

Samsung hehkuttaakin vastaanottimen kolmiulotteista katselukokemusta. Yhtiön mukaan televisio tuo aivan uusia ulottuvuuksia elokuvien tai urheilun katseluun: tuntuu kuin elokuvahahmojen seikkailut siirtyisivät suoraan keskelle olohuonetta tai futispelaajat hyppäisivät ruudusta ulos.

Kovin halvalla ei kuluttaja kuitenkaan 3D-kokemuksesta kotonaan pääse vielä nauttimaan: brittimarkkinoille tullesta Samsungin 47-tuumaisesta vastaanottimesta ja muista pakollisista lisätarvikkeista, kuten 3D-laseista, pitää pulittaa yhteensä noin 2 400 euroa.

Varo vaaraa!

Kolmiulotteisen kuvavirran katseluun liittyy kuitenkin myös ongelmia, sillä siinä missä television katseleminen saattoi aiemmin aiheuttaa lähinnä sohvaperunaistumista, 3D-television tiirailu saattaa olla oikeasti vaarallista puuhaa. Samsung onkin julkaissut ohjeistuksen, jossa varoitetaan kolmiulotteisen television katseluun liittyvistä terveyshaitoista.

Terveysriskit liittyvät televisioissa käytettyyn tekniikkaan, jossa kolmiulotteinen efekti luodaan lasien toiminnan ja television kuvavirran vaihtelevuuden yhteispelillä. Kuvavirran vaihtelu voi kuitenkin aiheuttaa ongelmia etenkin epilepsiapotilaille, ja Samsungin mukaan pahimmillaan television katselu saattaisi johtaa jopa infarktiin. Tavallisempia mahdollisia haittoja ovat huimaus, suunta-aistin häiriöt tai esimerkiksi pahoinvointi.

Mahdolliset vaaratekijät muuttavatkin jossain määrin television katselutottumuksia: 3D-vastaanottimen ääreen ei saa katsella erittäin väsyneenä tai alkoholia nauttineena. Television katselu on pannassa myös huonossa fyysisessä kunnossa olevilta ihmisiltä.

Lähteet: The Independent, Samsung
Teksti: Helena Mustonen/MTV3
Kuvat: Lehtikuva, Samsung,

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.