3D-elämyksiä omassa olohuoneessa

Elokuvateattereista tuttu 3D saapuu nyt olohuoneisiin. Mistä on kysymys ja joko oma televisio kannattaa päivittää?

3D-kotitelevisioiden myynti alkoi Suomessa alkukesällä. Expert Finlandin toimitusjohtaja Kari Karipuun mukaan ne ovat kiinnostaneet kuluttajia.

– Kaikki meille toimitetut laitteet ovat menneet kaupaksi, mutta määrä on toki vain joitakin prosentteja kaikista Suomessa myytävistä televisioista, Karipuu sanoo.

Lasit päässä kotisohvalla

Huikeiden, kolmiulotteisten katseluelämysten ohella suurin ero tavallisen ja 3D-television välillä ovat lasit, jotka nenällä uutuustöllötintä katsellaan.

Markkinoille tulleet televisiot käyttävät ruutuvaihtelu-näyttömenetelmää, jossa televisioruutu päivittää kuvaa vuorotellen vasemmalle ja oikealla silmälle. Televisioon kytketty lähetin lähettää tahdistussignaalin akkukäyttöisiin laseihin, joiden linssit avautuvat ja sulkeutuvat ruutuvaihtelun kanssa samaan tahtiin. Aivot täydentävät vasemman ja oikean silmän näkemän kuvan kolmiulotteiseksi kokonaiskuvaksi.

Omat mallinsa markkinoille ovat tuoneet niin Sony, Samsung kuin Panasonic. Full HD-teknologiaa käyttävät näytöt ovat kooltaan 40–60 tuumaa.

Lasien malli, paino ja säätömahdollisuudet sekä television katselukulma- ja katsomisetäisyysvaatimukset vaihtelevat eri merkkien ja mallien välillä. Esimerkiksi Sonyn televisiota katsellaan korkeintaan kuuden metrin päästä.

Urheilua, elokuvia ja pelejä

Maailman ensimmäinen 3D-televisiolähetys nähtiin helmikuussa Iso-Britanniassa, kun Sky Sports -kanava lähetti Arsenalin ja Manchester Unitedin välisen jalkapallo-ottelun kolmiulotteisena.

3D-sisällön määrä kasvaa koko ajan. Jos sitä ei ole tarjolla, lähettää 3D-televisio tavallista 2D-kuvaa.

Kolmiulotteisuus sopii erityisen hyvin pelaamiseen, ja esimerkiksi PlayStation 3

-konsoleihin on luvassa ilmainen 3D-päivitys. Ennen kaikkea 3D-elämykset löytyvät kuitenkin vielä tällä hetkellä elokuvista, joiden kotikatselua varten tarvitaan 3D-standardia tukeva Blu ray -soitin.

Kallis hankinta

3D-televisio maksaa toistaiseksi tavallista laatutelevisiota selvästi enemmän. Esimerkiksi Mustan Pörssin valikoimassa halvimmat taulutelevisiot irtoavat noin 600 eurolla, kun 3D-vastaanottimista saa pulittaa yli 1000 euroa.

Katselulasien hinta on 70–150 euroa. Television mukana tulee yleensä yhdet tai kahdet lasit. Lisäksi on hankittava muutaman kymmenen euron hintainen tahdistuslähetin. Blu ray -soitin nostaa kotiteatterin hintaa parilla sadalla eurolla.

Karipuun mukaan 3D-televisioiden hintakehitystä on vaikea arvioida, mutta kuten muussakin viihde-elektroniikassa, hintojen odotetaan laskevan, kun teknologia yleistyy ja tuotantomäärät kasvavat. Parannuksiakin on luvassa:

– Osa 3D-televisioista muokkaa 2D-kuvaa kolmiulotteiseksi. Tässä tekniikassa uskon tapahtuvan paljon kehitystä lähivuosina. Myös lasit varmasti muuttuvat ergonomisemmiksi, ja akkujen kesto pitenee ja latausajat lyhenevät.

Tekisinkö kaupat?

Ostoksille ei siis välttämättä kannata kiirehtiä, ei ainakaan jos olohuoneen seinää koristaa tuliterä taulutelevisio. Jos taas television osto on edessä joka tapauksessa, eikä budjetti ole tiukka, on 3D-televisio todennäköisesti hyvä ostos – toimiihan se tarvittaessa samoin kuin tavallinenkin.

Tulossa 3D joka tapauksessa on: kansainvälisen investointipankin tutkimusyksikkö UBS ennustaa, että suurin osa koteihin hankittavista televisioista on 3D-televisioita jo vuoteen 2013 mennessä.

Teksti: Sari Peltonen / Mediafocus

Kuvat: Asko, SXC ja Samsung

Lue myös:

    Uusimmat