300 000 euron tasa-arvopalkinto afgaaninaisten oikeuksia ajavalle järjestölle

300 000 euron suuruisen palkinnon luovutti pääministeri Petteri Orpo.

Suomen kansainvälinen tasa-arvopalkinto myönnettiin maanantaina afgaaninaisten oikeuksia ajavalle järjestölle. Afghan Women Skills Development Center -järjestö tarjoaa afgaaninaisille koulutusta ja tukee heidän taitojensa kehittämistä ja taloudellista voimaannuttamistaan.

Palkinto myönnetään toimijalle, joka on edistänyt sukupuolten tasa-arvoa kansainvälisesti merkittävällä tavalla. Pääministeri Petteri Orpo (kok.) luovutti 300  000 euron arvoisen palkinnon järjestön toiminnanjohtajalle Mahbouba Serajille Tampereella.

‒  Suomi on tukenut vahvasti sukupuolten tasa-arvoa ja naisten oikeuksia Afganistanissa 20 vuoden ajan. Tänäkin päivänä tuo tärkeä tuki jatkuu niin laajana kuin nykytilanteessa on mahdollista. Suomi ei unohda Afganistanin naisia, Orpo kertoi.

Valinnassa painotettiin työn vaikuttavuutta

Palkinnon saajasta tuli arvioitavaksi lähes 500 ehdotusta eri puolilta maailmaa. Päätös palkinnon saajasta tehtiin kansainvälisen palkintolautakunnan ehdotuksen pohjalta. Valinnassa painotettiin palkittavan organisaation työn vaikuttavuutta.

‒  Afghan Women Skills Development Center tekee elintärkeää työtä naisten oikeuksien ja tasa-arvon puolustamiseksi. Afganistanin tilanne on äärimmäisen vaikea erityisesti naisille ja heidän oikeuksiaan ajaville järjestöille, mikä entisestään korostaa tämän vuoden voittajan tekemän työn tärkeyttä ja sen vaatimaa rohkeutta, kertoi sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.).

Afganistan on esimerkki maasta, jossa on järjestelmällisesti tukahdutettu naisten ihmisoikeuksia. Ääri-islamistinen Taleban-liike on valtaan noustuaan sulkenut Afganistanin naiset lähes kokonaan kotiin.

Suomi jakaa kansainvälisen tasa-arvopalkinnon joka toinen vuosi, ja se jaettiin nyt neljättä kertaa. Toissa vuonna palkinto myönnettiin naisiin kohdistuvan väkivallan torjuntaan keskittyvälle We Will Stop Femicide Platform -organisaatiolle.

Lue myös:

    Uusimmat