Tänään vietetään kansainvälistä naistenpäivää

Tänään vietetään YK:n kansainvälistä naistenpäivää. Tänä vuonna teemana on naisten oikeuksiin investoiminen kestävän kehityksen saavuttamiseksi.

YK:n tasa-arvojärjestön UN Womenin mukaan sukupuolten välisen tasa-arvon saavuttamiseksi tarvittaisiin vuosittain 360 miljardin dollarin lisäsatsaukset. Järjestön mukaan sukupuolten työllisyyserojen poistaminen voisi lisätä bruttokansantuotetta 20 prosentilla asukasta kohden.

–  Naisten oikeuksien toteuttaminen ei ole vain moraalinen välttämättömyys, vaan myös taloudellisesti järkevä investointi, joka hyödyttää naisten lisäksi koko yhteiskuntaa, UN Women Suomen toiminnanjohtaja Jaana Hirsikangas sanoo tiedotteessa.

UN Womenin mukaan konfliktit, talouskriisit ja ilmastokriisi ovat lisänneet sukupuolten välistä epätasa-arvoa. Konflikteista kärsivissä maissa asuu tällä hetkellä yli 614 miljoonaa naista ja tyttöä. Määrä on kasvanut 50 prosenttia vuodesta 2017.

Järjestö sanoo, että samalla naisten oikeuksia vastustavat liikkeet ovat vahvistuneet. Useat maat ovat muun muassa vetäytyneet naisten oikeuksia suojelevista kansainvälisistä sitoumuksista.

Jos tasa-arvon kehitys jatkuu nykyisellä vauhdilla, sukupuolten välinen tasa-arvo saavutetaan julkisessa elämässä vasta 286 vuoden kuluttua, YK kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat