30 vuotta purjehtinut Kari Nurmi kerää nyt veneellään meriroskanäytteitä: "Itämeri on minulle kotimeri ja haluan katsoa, mitä kaikkea siellä tapahtuu"

Itämeren meriroskatutkimus käynnistyy 2:07

Suomen rannikon meriroskatilanne kartoitetaan ensimmäistä kertaa ensi kesän aikana. Ympäristökeskus SYKE käyttää kansalaisapua näytteiden keruussa, jossa mikroroskia kerätään haavilla. Itämeren muoviroskatutkimus on vasta käynnistymässä Suomen lailla muissakin maissa.

Samaan aikaan purjeveneestä tehdään myös näköhavaintoja kelluvasta suuremmasta makroroskasta. 

Kolmekymmentä vuotta maailman meriä purjehtinut Kari "Ruffe" Nurmi huolestui Itämeren tilanteesta ja purjehtii ensi kesänä vapaaehtoisten kanssa Suomen rannikon keräten meriroskanäytteitä Suomen ympäristökeskuksen tutkijoille.

– Itämeri on minulle kotimeri ja haluan katsoa, mitä kaikkea siellä tapahtuu. Tämän projektin myötä minulla on ollut mahdollisuus auttaa konkreettisesti näiden asioiden esiin tuomisessa, sanoo meriseikkailija Nurmi.

Välimeren tutkimuksessa on samalla tavoin käytetty kansalaisia näytteiden keruussa apuna. 

Merien mikromuovitutkimus etenee

Ensi kesänä Suomessa käynnistyy useita erilaisia merien mikromuovitutkimuksia. Ensin on pitänyt kehittää menetelmät, joilla mikromuovit voidaan erottaa vesi, sedimentti-, kala ja -simpukkanäytteistä.  

– Silakassa ja kilohailissa on paljon vähemmän Itämerellä mikromuovia kuin rannikkokaloissa ja myös vesinäytteissä nähdään se sama suuntaus, kertoo tutkimusprofessori, Maiju Lehtiniemi Suomen ympäristökeskus Sykkeestä.

– Siinä näkyy selvästi siellä aika paljon pieniä muovihippusia. Osa on maalia, sitten siellä näkyy muutama läpikuultava muovikappale. Tämä vaikuttaa aika mikromuovipitoiselta näytteeltä. Siinä on varmaan kymmeniä erilaisia muoveja, toteaa erikoistutkija Outi Setälä Suomen ympäristökeskuksesta (Syke).

Ympäristökeskus määrittelee paikat, joista tutkimusnäytteitä otetaan ensi viikolla käynnistyvällä, Ruffen isännöimällä, Suomen suurimmalla yhteisöpurjehduksella Vironlahdelta Tornioon. 

Välimerellä mikromuovin on todettu kertyvän valaisiin. Suomessa ravintohaittoja ja mikromuovin päätymistä eliöihin tutkitaan kesällä otettavista näytteistä elokuussa.

– Onko näistä haittaa Itämeren selkärangattomille, sitä emme vielä tiedä, mutta kyllä näitä löytyy meidän eliöistä, Setälä sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat