30.4.2002 Currysilli ja lisäkkeet, yrttivalkosipulisilakat

(4-8:lle)

4 kevytsuolattua sillifileetä
1 prk kermaviiliä
1 omena
2-4 tl currya

lisäksi:

pätkä kurkkua
2 tomaattia
1 keltainen paprika
1-2 (puna)sipulia
2 kevätsipulia tai ruohosipulia
1 maustekurkku
(kaprista)
4 kananmunaa

1. Huuhdo kasvikset.
2. Kuori omena ja raasta tai kuutioi se. Sekoita omenaraaste kermaviilin joukkoon ja mausta haluamasi vahvuuteen currylla. Anna maustua kylmässä sillä aikaa kun silppuat muut ainekset.
3. Poista paprikasta siemenet ja kanta ja kuutioi se pieneksi. Lohko tomaatit ja poista siemenet ja valuva sisus ( lisää se esim. salaattiin tai keittoon tai syö saman tien). Leikkaa tomaatit kuutioiksi.
4. Leikkaa sekä mauste- että tuore kurkku pieniksi kuutioiksi.
5. Keitä munia 6-7 minuuttia eli pehmeän koviksi. Jäähdytä, kuori ja lohko 2-4 osaan.
6. Kuori sipuli ja silppua se pieneksi. Leikkaa kevätsipuli tai ruohosipuli vinottain silpuksi.
7. Leikkaa sillifileet haarukkapaloiksi ja nosta ne isolle vadille. Peitä maustetulla kermaviilillä.
8. Nosta muut silputut ainekset vadille kauniiksi keoiksi.
9. Nosta munalohkot kauniisti vadille samoin kaprikset. Ripottele kastikkeen ja esim. munien päälle kevätsipulia. Jos ruokailijoita on paljon, tarjoa osa silputuista kasviksesta erikseen niin vati pysyy siistimpänä. Varaa pöytään myös keitettyjä perunoita ja leipää.

Yrttivalkosipulisilakat

(4:lle)

350 g pieniä silakkafileitä suolaa, pippuria
0,5 dl ruohosipulisilppua
3/4 dl persiljasilppua
40 g voita
2-3 valkosipulinkynttä
noin 4 rkl leivänmuruja (tuoreita)

1. Kypsennä silakat etanapannuissa, annosvuoissa tai laakeassa uunivuoassa.
2. Kun kypsennät etanapannussa, silakkafileiden tulee olla pieniä, jotta ne mahtuvat vuoan koloihin. Voit myös leikata fileet pitkittäin kahtia.
3. Sipaise käyttämäsi vuoat öljyllä.
4. Levitä silakat kalalaudan tai leivinpaperin päälle nahkapuoli alaspäin. Ripottele fileille suolaa, pippuria ja osa yrteistä.
5. Taita fileet kahtia ja nosta etanapannun koloihin, annosvuokiin tai isoon vuokaan.
6. Sekoita puserrettu valkosipuli ja loput yrtit pehmeän voin joukkoon. Nosta nokare valkosipulivoita jokaisen fileen päälle. Ripottele pinnalle vähän tuoretta leivänmurua.
7. Kypsennä 225 asteessa noin 15 minuuttia. Tarjoile kuumana esim. ruisleivän kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat