3 vinkkiä tuoreelle esimiehelle!

Työpaikan uusi esimies on harvoin valmiiksi kouliintunut johtaja. Usein esimieheksi nousevat tunnollisesti työnsä hoitaneet työntekijät, joilla ei ole lainkaan kokemusta esimiestehtävistä.

Tunnollinen työntekijä ei välttämättä kuitenkaan ole hyvä pomo. Tässä vinkit, kuinka vältät pahimmat sudenkuopat esimiehenä.

Kun työpaikalla ilmoitetaan, että yksi tiimin työntekijöistä nousee porukan esimieheksi, on vastassa hämmennystä puolin ja toisin.

Tuore esimies pohtii, miten ehtii työaikana hoitaa uudet tehtävänsä ja miten työkavereiden suhtautuminen häneen muuttuu. Työkaverit saattavat puolestaan miettiä, voiko uudelle esimiehelle enää puhua entiseen malliin työkaverina.

– Esimiesoppaita on tehty paljon, mutta aika harvassa puhutaan juuri tuoreen esimiehen kohtaamista haasteista. Ajanhallinta ja uuden roolin löytäminen työyhteisössä ovat varmasti niitä kaikkein vaikeimpia asioita, joihin uusi esimies törmää, kertoo Työterveyslaitoksen kehittämiskonsultti Anna Vanhala.

Vanhala vetää Työterveyslaitoksella yhdessä kehittämiskonsultti Tommy Larvin kanssa esimiehiä valmentavaa Pomohautomo-hanketta. Tarkoituksena on paitsi valmentaa esimiehiä myös kirjoittaa kirja tuoreiden pomojen avuksi.

Jaa tehtäviä muille

Tuoreen esimiehen ajanhallintaa vaikeuttaa usein se, että vanhojen töiden tekeminen jatkuu uusien tehtävien rinnalla. Kiireessä kannattaa tarttua perinteiseen ajanhallinnan keinoon, eli priorisointiin.

Vanhala neuvoo myös opettelemaan omien tehtävien jakamista muille.

– Yleensä työntekijät ilahtuvat, kun he saavat vastuullisia tehtäviä esimieheltä, hän rohkaisee.

Mieti tarkemmin, miten kenellekin puhut

Esimiehenä työntekijä ei voi enää keskustella työntekijöistä ja työpaikan asioista samaan tapaan kuin ennen.

Työterveyslaitoksen kehittämiskonsultti Tommy Larvi korostaa, että esimiestä voidaan arvostella, mutta hän ei saa samaan tapaan arvostella työntekijöitä.

– Täytyy miettiä tarkemmin, miten kenellekin puhuu. Uusien alaisten joukossa saattaa myös olla yksityiselämässäkin tärkeiksi tulleita ystäviä. Jos hyvän ystävän ja alaisen kanssa käy jatkuvasti lounaalla, saattaa se herättää epäilyksiä suosimisesta, Larvi sanoo.

Larvin mukaan ystävyyssuhteista kannattaa olla mahdollisimman avoin ja tarvittaessa keskustella asiasta. Ystävyyttä ei tarvitse katkaista, mutta kannattaa tuoda selkeästi esiin, että ystävyyssuhteessa ei ole kyse suosimisesta.

– Jos työryhmän ajatukset herättävät huolta, voi esimerkiksi kehityskeskustelussa kysyä suoraan jokaiselta työntekijältä palautetta tasapuolisuudesta, Larvi ja Vanhala neuvovat.

Hae vertaistukea

Uudesta esimiehestä saattaa tuntua yksinäiseltä, kun hän ei enää ole työkaverina porukan täysivaltainen jäsen. Vanhala ja Larvi ohjeistavat etsimään vertaistukea yrityksen muilta esimiehiltä tai tarvittaessa ulkopuolelta.

– Hyvä työntekijä ei ole valmiiksi hyvä esimies. Moni saattaa olla innostunut substanssityöstään ja hieman masentua, kun huomaa, että esimiestyöt eivät olekaan heti yhtä innostavia. Toisaalta on myös ihmisiä, jotka pääsevät loistamaan esimiehenä, vaikka heitä ei olisi pidetty maailman parhaina työntekijöinä, Vanhala kannustaa.

Lähde: Deski

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat