Turun murhakäräjillä kuultiin kylmäävä hätäkeskusnauha: "Mua ammuttiin päähän" – näin oikeudenkäynti eteni

Tältä Turun epäillyllä murhatalolla näyttää – kerrostalosta kuului useita laukauksia, poliisi löysi kaksi vainajaa 0:35
Katso videolta, miltä ältä Turun epäillyllä murhatalolla näytti – kerrostalosta kuului useita laukauksia, poliisi löysi kaksi vainajaa.

Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa luettiin tiistaina syytteet vuonna 1993 syntyneelle miehelle kahdesta murhasta ja kolmesta murhan yrityksestä.

Teot tapahtuivat Pernossa pääsiäislauantaina. Veriteko sai alkunsa mitättömästä riidasta koskien bensarahaa, ja sitä myöten ystävyyden päättämistä. Huumeissa ollut mies ampui haulikolla kaverinsa usealla päähän suuntautuneella laukauksella.

Surmansa sai myös 25-vuotias nainen, joka joutui miehen uhriksi vahingossa. MTV Uutiset seurasi tiistain oikeudenkäyntiä tässä artikkelissa.

Juttu jatkuu syyttäjän videon jälkeen

MTV Uutiset Live oikeudessa: Ystävyyden päättämisen kammottavat seuraukset – 28-vuotiasta miestä syytetään kahdesta murhasta 3:48
MTV Uutiset haastatteli oikeudessa myös tapauksen syyttäjää. Katso video!

16.07: Oikeus jatkaa edelleen salassapidettävien todisteiden läpikäymistä. Seuranta päättyy tältä erää tähän.    

14.42: Oikeus pitää tauon. Sen jälkeen on tarkoitus katsoa salassapidettäviä todisteita, johon kuuluu ainakin poliisin rekonstruktiovideo ampumisista. Media ei pääse näitä todisteita katsomaan, vaan joutuu odottamaan salin ulkopuolella. 

14.39: Hätäkeskustallenteen jälkeen oikeudessa näytetään ulkokuvia tapahtumapaikalla. Kuvissa näkyy muun muassa miehen auto. Suojatiellä on musta maski, joka miehellä oli kasvoillaan kiinniottoon asti. Kuvassa näkyy myös patruuna, joita miehellä on ollut mukanaan vielä ampumisen jälkeenkin. 

14:11: Nyt oikeudessa kuunnellaan hätäkeskusnauhaa, jossa uhriksi joutunut mies soittaa hätäkeskukseen sen jälkeen kun häntä on ammuttu ensimmäisen kerran haulikolla kerrostaloasunnon pihalla.   

- Mua ammuttiin, kiväärillä. Mua ammuttiin päähän. Tippuu verta joka paikkaan. Verta tulee ohimosta. En meinaa kuulla mitään, sattuu niin helvetisti. En kuule mitään mun oikealla korvalla, mies sanoo puhelimessa.  

- Tuli uusi laukaus, mun oven läpi. 

Ampumisen uhriksi joutunut mies antaa puhelimen asunnossa olleelle naiselle. Nainen kertoo, että mies tulee sisälle asuntoon ampumalla oven läpi. 

Puhelun aikaa asunnossa on uhriksi joutuneen miehen lisäksi tämän miesystävä sekä tämän äiti. Äiti on juuri se henkilö, joka puhuu puhelimessa hätäkeskuksen kanssa. 

Mies tulee takaisin puhelimeen ja hän kertoo, että syytetty mies on ampunut on 7 kertaa. Hän kertoo, että hänellä itsellään on ilmakivääri ja hän pyytää muita asunnossa olevia makaamaan lattialle hätäkeskuksen ohjeiden mukaan. 

Mies kertoo, että ampuja on sisällä asunnossa. Sen jälkeen kuuluu haulikon laukauksen ääni, kun 28-vuotias mies ampuu haulikolla uhria päähän. 25 sekuntia myöhemmin kuuluu toinen laukauksen ääni, kun mies ampuu haulikolla toisen kerran uhira päähän.  

Sitten kuuluu aseen lataamiseen ääni. 

- Ase oli ladattu, kun ampuja lähti etsimään asunnosta siellä piilossa ollutta miestä ja naista, syyttäjä sanoo. 

Nauhalta kuuluu kiroilua: "Saatana, saatana", tämän jälkeen kuuluu vielä yksi laukaus, kun mies ampuu jo kuollutta uhria kolmannen kerran päähän.  

Mies etsii kahta muuta henkilöä asunnossa noin minuutin ajan, mutta ei löydä heitä. 

14.10: Oikeudessa näytetään karttaa, missä syytetty kävi tekemässä koeammunnan haulikolla. Koeammunta tehtiin matkalla Turkuun. Hylsyä alueelta ei ole löytynyt. 

13.59: Oikeudessa katsotaan tieliikennekameroiden videoita, joihin epäillyn auto on tallentunut. Syytetty matkusti Turkuun Lohjalta. Punainen Toyota Corolla -henkilöauto on tallentunut lukuisiin kameroihin niin moottoritiellä kuin kaupunkialueella Turussa.  

- Ajosuoritus on hyvin tavanomaisen näköinen. Nopeus ei ollut mitenkään poikkeuksellinen, varmaan rajoitusten mukaista ajamista, syyttäjä toteaa.  

Mikään syytetyn ajamisessa ei kiinnittänyt matkan aikana esimerkiksi poliisien huomiota.  

Tähän puolustus toteaa, ettei kyseessä ole tavanomainen ajosuorite, sillä hänellä on ollut useita kertoja vaikeuksia pysyä omalla kaistalla. 

13.56: Ennen ampumista mies oli käyttänyt 3-MeO-PCP-huumetta, "enkelipölyä". Syyttäjän mukaan aineen nauttimisesta menee pari tuntia ennen kuin se nousee "hattuun". Huumetta otetaan yleensä suun tai nenän kautta, myös polttamalla tai suonensisäisestikin sitä on käytetty. 

13.54:Oikeudessa näytettiin kuva keittiön lukitsemattomasta kaapista, josta syytetty otti haulikon. Haulikko ei ollut syytetyn oma. 

13:49: Syyttäjä käy läpi myös syytetyn 28-vuotiaan miehen lähettämiä viestejä murhatuksi joutuneen miehen asuinkumppanille, joka oli myös oli ampumisen aikaa asunnossa. Viestien vaihto on käyty englanniksi. 

Kahdessa viimeisessä viestissä 28-vuotias mies kirjoittaa "till death do us part" ja "wake up". 

13.39: Kun mies saapuu Pernoon, hän lähettää kaverilleen viestin "Oon alhaalla". Tähän uhriksi joutunut mies vastaa: "2 min". Tämä jää myös miehen viimeiseksi viestiksi. Kun mies tulee kerrostalosta pihalle, ampuu 28-vuotias mies häntä päähän. Osa hauleista osuu, mutta mies pakenee asuntoonsa.

Puolustuksen mukaan osa viesteistä, erityisesti ne, jotka kertovat hänen jumalkokemuksistaan osoittavat ettei hän ollut kunnossa. Lopussa viestien sävy on kuitenkin sovitteleva. Viesteistä ei myöskään ilmene se, että hän olisi päättänyt ampua ystävänsä. 

Syyttäjä sanoo, että jos viesteistä olisi ilmennyt surmaamispyrkimus, niin eihän sisällä asunnossa ollut mies olisi mennyt ulos tapaamaan 28-vuotiasta miestä.  

13.38: Noin puoli tuntia ennen ampumista mies lähettää lukuisia, vai muutamia kirjaimia sisältäviä Telegram-viestejä kaverilleen. Syyttäjän mukaan nämä viestit on lähetetty autoa ajaessa. 

13.36: - Kolme luotettavaa ystävää vähentyi kahteen, kaveri kirjoittaa 28-vuotiaalle. 

Tähän viestiin 28-vuotias syytetty vastaan: "Tähän mies toteaa, että "tämä kokemus oli osaltani enemmän psyykkinen ja fyysinen". 

13.30: 28-vuotias mies ja hänen kaverinsa ovat lähettäneet keskenään useita viestejä ennen ampumista. Osa syytetyn miehen lähettämistä viesteistä on varsin sekavia. Vielä hetkeä ennen tekoa mies lähettää viestin, että "voitaisiinko haudata sotakirveet", toisessa viestissään hän pyytää anteeksi. 

Hänen kaverinsa ei kuitenkaan suostu antamaan anteeksi. 

13.15: Syyttäjä käy läpi kirjallisia todisteita koskien syytekohtia 1-3 eli huumausaineen käyttörikosta, huumausainerikoksesta ja rattijuopumuksesta. 

Nyt käydään läpi poliisi tekemää esitutkintaa. Syyttäjä selaa murhasta syytetyn miehen ja tämän kaverin, murhan uhriksi joutuneen miehen välistä viestittelyä. Suurin osa viesteistä koskee syyttäjän mukaan "pillerikauppaa". 

Viesteissä puhutaan myös riidan aiheuttaneesta 20 euron bensarahasta. 28-vuotias mies kertoo 20 euroa olevan hänelle paljon rahaa. 

Ensimmäiset uhkaavat viestit mies lähettää kaverilleen 2. huhtikuuta illalla.Syyttäjän mukaan tässsä vaiheessa viestien sävy on alkanut kiristyä. 

- Kyseenalaista aina uskoasi, tutki tekojasi, hän ohjaa, mutta sinä otat ne askeleet, mies kirjoitti kaverilleen. 

13.11: Nyt oikeus teki ratkaisun: murhasta syytetty mies saa poistua oikeudenkäynnistä tämän päivän osalta. Huomenna miehen tulee olla paikalla oikeudessa siihen saakka, kunnes häntä on kuultu. Miehen asianajaja ilmoitti aiemmin, ettei hänen päämiehensä halua tulla kuulluksi. 

13.04: Asianajaja kertoo, että on lounastauon aikana keskustellut päämiehensä kanssa. Hän kertoo, että hänen päämiehensä ei halua tulla kuulluksi oikeudessa. 

Syytetty mies istuu hyvin rauhallisena paikoillaan, pälyillen välillä sivuilleen. Mies vaikuttaa väsyneeltä. 

Käräjätuomari kertoo syytetylle miehelle, että hän voi poistua, eikä hänen tarvitse olla enää läsnä etäyhteydellä. Mies nousi tuoliltaan, mutta jäi vielä seisomaan tuolin viereen kuunnellen, mitä salista asiasta puhutaan.

Nyt mies istuu takaisin tuolilleen. 

13.03: Nyt alkaa syyttäjän kirjallisten todisteiden läpikäynti. 

12.54: Puolustuksen mukaan kaveri ei ole voinut asunnosta havaita, että hän tulee asuntoon haulikon kanssa. Syyttäjän mukaan on ollut aikalailla mahdotonta, että hän olisi erehtynyt ovesta ulos tulleesta henkilöstä. Puolustuksen mukaan ei voida todistaa, mitä syytetty on nähnyt. Hän on myös alusta lähtien kertonut naisen ampumisen olleen "erehdys". 

28-vuotias mies puukotti kerrostalosta ulos tullut miestä, joka oli käynyt hänen kimppuunsa. Puolustuksen mukaan veitsellä lyömisen voidaan katsoa liioitelluksi toimenpiteeksi, mutta on sinänsä aika tyypillinen hätävarjeluteko. 

Ei voida lähteä sellaisesta olettamasta, että mies olisi etukäteen varautunut, että hän olisi kohdannut sivullisia henkilöitä. 

12.48: Puolustuksen mukaan murhista syytetty 28-vuotias on äärettömän pahoillaan, eikä ymmärrä miksi ja mitä on tapahtanut, koska hän ei oikein sitä muista. Hänellä on ollut äärettömän huono päivä ja hän on käyttänyt huumetta, jonka sivuvaikutuksia on muun muassa väkivaltaisuus. 

Mies on alusta lähtien lukuunottamatta murhan yrityksiä myöntänyt, että hän on ne teot tehnyt. Mies on ollut voimakkaasti päihtynyt, ja vaikka hän on ollut toimintakykyinen se ei osoita mitään häneen harkintakyvystään. Hän on toiminut refleksinomaisesti. Hänellä ei ole ollut surmaamistarkoitusta, vaan hänen on ollut tarkoitus säikäyttää kaveriaan. 

Kello 12.45: Tauko on päättynyt ja oikeudenkäynti jatkuu. Murhista syytetty 28-vuotias mies istuu rauhallisena, ja hän katsoo välillä suoraan kameraan. Nyt alkaa vastaajan asiaesittely. 

Kello 11.42: Oikeus pitää nyt lounastauon. 

Kello 11.24: Puukotetun miehen asianajaja kertoo miehen saaneen useita puukotushaavoja. Vammojensa johdosta mies oli tehohoidossa viiden päivän ajan. Mies on edelleen sairauslomalla, ja hän joutuu syömään vahvoja kipulääkkeitä. 28-vuotias epäilty ampui miehen tyttöystävän. 

Kello 11.04: Oikeudessa käytiin läpi syyttäjän esittämää aikajanaa tapahtumien kulusta. Käy ilmi, että syytetty oli nauttinut päivänä aikana ainakin kolme kertaa PCP-huumetta.

Ajomatkalla Karjalohjalta Turkuun hän tallentui useisiin valvontakameroihin.

Asunnon pihalla Turussa hän soittaa kaverilleen kolme kertaa. Hieman ennen aamuneljää 28-vuotias oli viestittänyt kaverilleen olevansa alhaalla. Kaveri sanoi tulevansa pian alas.

Tilanteet etenevät vauhdilla. Kello 4.09 kaveri soittaa asunnosta hätäkeskukseen ja kertoo ampujan olevan asunnossa. Kello 4.10 mies ampuu kaveriaan: "Se oli täs ny", hän oli sanonut. Puoli minuuttia myöhemmin hän ampuu toisen laukauksen.

28-vuotiaan miehen sadattelu, "Saatana, saatana", tallentuu myös hätäkeskuksen nauhalle. Sadattelu johtuu siitä, ettei hän löydä asunnossa piilossa olevia henkilöitä. Turhautuneena tästä hän ampuu jo kuollutta miestä kolmannen kerran päähän.

Poliisit tulivat paikalle nopeasti, muutamassa minuutissa.

Kello 10.41: 28-vuotias on tuntenut vuosien ajan ampumansa miehen sekä asunnossa piilossa olleet miehen ja naisen. Sen sijaan surmansa saanut nainen sekä puukotuksen uhriksen joutunut mies eivät tunteneet entuudestaan 28-vuotiasta miestä. 

Syyttäjän mukaan 28-vuotiaalla miehellä ja miesuhrilla on ollut kiistaa 20 euron bensarahasta. Riita kärjistyi 3.4. 28-vuotias syytetty oli tuolloin maininnut asuinpaikassaan olleen haulikon.

Surmaamiseen johtanut tapahtumainkulku on saanut alkunsa 28-vuotiaan miehen ja miesuhrin välisestä, osin jo aiempina päivinä käydystä, keskustelusta liittyen bensarahaan sekä lopulta ystävyyden loppumiseen tai lopettamiseen.

28-vuotias mies lähetti käydyn keskustelun päätteeksi miesuhrille viestin kello 2.10 aikoihin "Ollaan kasvokkain". Samoihin aikoihin klo 2.05 28-vuotias on lähettänyt miesuhrin asuinkumppanille ja asunnossa tappamisajankohtana olleelle miehelle "'till death do us part".

Kello 10.19: Syytetyn puolustus vastaa syytteisiin. 28-vuotias mies kiistää ottaneensa aseet mukaan surmaamistarkoituksessa. Veistä hän kantaa asianajansa mukaan mukanaan aina. Lisäksi korona-aikaan hänellä on mukana maski sekä hanskat. Mies oli tilanteessa mielenterveydeltään järkkynyt ja vahvasti päihtynyt. 

Mies kiistää ampuneensa naisen päästäkseen asuntoon. Puukottamalleen uhrilleen 28-vuotias mies oli todennut, ettei tämä ole hänen kohde. 

Kiistää, että hänen suunnitelmissaan olisi ollut asunnossa olevien surmaaminen. Hänen mukaan hän ei edes tiennyt asunnossa olevista kahdesta henkilöstä. 

28-vuotias mies myöntää ampuneensa asunnossa olleen miehen haulikolla. Hän myöntää myös surmanneensa naisen, mutta katsoo syyllistyneensä murhan sijasta korkeintaan tappoon. Hänen mukaansa hänellä ei ole ollut mitään syytä surmata naista, vaan pitää sitä vahinkona. Yhtä päähän ammuttua laukausta mies ei pidä erityisen raakana tai julmana. 

28-vuotias mies sanoo puukottaneensa miestä "summamutikassa", ja sanoo yrittäneensä lyödä erityisesti raajoihin.  

Mies myöntää ampuneensa kohti asunnon ovea kolme kertaa. ´Ja myöntää sen, että toiminnallaan on saattanut asettaa asunnossa olleita vaaraan. 

Kello 10.14: Syytteiden luku päättyi hetki sitten. Nyt käydään läpi asianomaisten vaatimia korvauksia. 

Kello 10.03: Syyttäjä käy läpi nyt kolmatta murhan yritystä. Tapettuaan asunnossa olleen miehen, 28-vuotias latasi haulikon ja lähti etsimään siellä piilossa ollutta miestä ja naista. Löytämättä miestä ja naista hän oli syyttäjän mukaan purkanut turhautumistaan ampumalla jo kuollutta miestä vielä kerran. 

Poliisit ottivat 28-vuotiaan miehen kiinni kerrostalon ulkopuolella. 

Kello 10.00: 28-vuotias mies kuuntelee syytteitä pääosin rauhallisena, mutta välillä hän liikehtii levottomasti. Katseen hän pitää tiukasti maahan luotuna, suoraan videoakameraan hän ei katso. 

Kello 9.52: Toisessa murhan yrityksessä on kyse siitä, että mentyään sisään asuntoon ja ammuttuaan siellä 27-vuotiaan miehen, hän oli etsinyt siellä piilossa ollutta miestä. Häntä hän ei kuitenkaan löytänyt. Syyttäjän mukaan tappamiseen olisi ollut riittävästi patruunoita. 

Ennen kuin mies oli mennyt asuntoon sisälle, hän oli ampunut asunnon oveen useita kertoja haulikolla päästäkseen sisään. Kukaan asunnossa olleista ei loukkaantunut hauleita. 

Kello 9.47: Kahden murhan lisäksi miestä syytetään myös kolmen murhan yrityksestä. Ensimmäisessä murhan yrityksessä uhrina oli mies, joka oli tullut pihalle kuultuaan haulikon laukaukset. Pihalle tullut mies oli hyökännyt 28-vuotiaan miehen kimppuun nähdessään naisen kuolleena.  

28-vuotias oli puukottanut ulkona miestä kahdeksan kertaa. Syyttäjän mukaan ilman ensihoitoa mies oli menehtynyt saamiinsa vammoihin. Syyttäjän mukaan mies luopui tappamisaikeista kuultuaan hälytysajoneuvojen ääniä.

Kello 9.37: Syyttäjä pitää syytetyn miehen toimintaa kylmäverisenä ja ainakin osittain suunnitelmallisena. 

Kello 9.26: Syyttäjä alkaa käydä läpi syytteitä. 

Murhista syytetty mies oli varustautunut tappamiseen Winchester-haulikolla, 17 patruunalla sekä veitsellä. Mies oli ajanut autolla Turkuun huumausaineiden vaikutuksen alaisena. Matkalla hän oli testannut haulikon toimivuutta ampumalla yhden laukauksen.  

Syyttäjän mukaan syytetyn ja miesuhrin ystävyys päättyi riitaan bensarahoista. 

Ensimmäisen laukauksen mies ampui autosta, suurin osa hauleista meni ohi, mutta osa niistä osui miesuhria päähän. Osittaisen ohilaukauksen vuoksi mies latasi haulikon uudestaan, tässä yhteydessä surmansa sai 25-vuotias nainen. Mies ampui ulos ovesta tullutta naista päähän, nainen oli kuollut välittömästi. Mies oli luullut naista mieheksi, jota hän oli ampunut hetkeä aiemmin.  

Tämän jälkeen mies oli hyökännyt ovesta ulos tulleen miehen kimppuun ja oli lyönyt tätä useita kertoja puukolla. Mies ei kuollut, mutta hän sai vammoja tilanteessa. 

Tämän jälkeen mies oli mennyt sisälle asuntoon, jossa oli mies, jota hän oli hetkeä aiemmin ampunut. 

Asunnossa olleella miehellä oli ollut kädessään ilmakivääri ja oli ollut puhelinyhteydessä. Haulikolla varustautunut 28-vuotias mies käskytti toista miestä laskemaan ilmakivääriin ja sulkemaan puhelinyhteyden hätäkeskukseen. 

Mies ampui asunnossa ollutta miestä kaksi kertaa haulikolla päähän. Tämän jälkeen hän oli yrittänyt etsiä asunnosta piilossa olleita miestä ja naista. Syyttäjän mukaan tästä turhautuneena hän oli vielä ampunut jo kuollutta miestä vielä kerran päähän.

Kello 9.25: Tuomari käy läpi oikeudenkäynnin kulkua päivien kohdalta. Tänään käydään läpi muun muassa kirjallista todistelua ja mielentilalausuntoa. Oikeudenkäynti kestää torstaihin saakka.  

Kello 9.19: Istunnon aluksi medialla oli mahdollista kuvata syytettyä. Murhista syytetty mies ei ollut paikalla oikeudessa vaan hän osallistuu videoyhteyden välityksellä Niuvanniemen sairaalasta Kuopiossa. 

Silmälasipäinen ja tummatukkainen istuu rauhallisesti pöydän takana. Hän ei peittele kasvojaan. 

Seuraavaksi käydään läpi paikalla olevat henkilöt. 

Kello 8.58: Huomenta Turusta! Oikeudenkäynnin oli määrä alkaa kello 9, mutta käräjätuomari kuulutti juuri, että istunto alkaa 10 minuuttia myöhässä. Paikalla on useita median edustajia. Tuomari kertoi myös, että media tulee seuraamaan istuntoa videoyhteyden välityksellä eri salista kuin missä varsinainen oikeudenkäynti pidetään. 

Toimittaja Mikko Kormilainen seuraa oikeudenkäyntiä Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa Turussa. Alta voit lukea, mitä tapahtumista on kirjoitettu aiemmin. 

Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa Turussa alkaa tänään oikeudenkäynti 28-vuotiasta miestä vastaan. Miestä syytetään kahdesta murhasta ja kolmesta murhan yrityksestä. Teot tapahtuivat Turun Pernossa pääsiäislauantaina.

Surmansa sai 27-vuotias mies ja 25-vuotias nainen. Surmansa saaneen miehen epäilty tunsi entuudestaan, mutta nainen joutui uhriksi sattumalta.

Murhaepäilty saapui tapaamaan kaveriaan Pernon kaupunginosaan aamuyöllä 3. huhtikuuta. Poliisin mukaan taustalla oli edellisenä päivänä miesten välille syntynyt erimielisyys, joka oli hiljalleen muuttunut riidaksi. Osittain riitaisuudet ovat poliisin mukaan liittyneet rahariitaan. Kyse on ollut pienestä rahasummasta.

Turriharrastus yhdisti

Tekijä ja uhri tunsivat toisensa ainakin niin sanotun turri- eli eläinhahmoharrastuksen kautta, mutta harrastustoiminta ei poliisin tietojen mukaan kytkeydy tutkinnassa oleviin veritekoihin.

Epäilty ampui uhria ensimmäisen kerran kerrostalon pihalla. Uhri sai luodista osuman, mutta pääsi pakenemaan ampujaa asuntoon taloon sisälle.

Talossa asuvat 25-vuotias nainen ja 29-vuotias mies tulivat laukauksia kuultuaan tapahtumapaikalle ja joutuivat uhreiksi täysin sivullisina.

Epäilty ampui naisen talon edessä, minkä jälkeen hän puukotti miestä.

Seuraavaksi epäilty siirtyi sisälle asuntoon ja ampui jo aiemmin haavoittamansa 27-vuotiaan miehen. Samassa asunnossa oli piiloutuneina myös 23-vuotias mies sekä 49-vuotias, jotka olivat poliisin mukaan myös vaarassa.

Poliisi otti miehen kiinni kerrostalon ulkopuolella. Epäillyllä ei ollut lupaa aseeseen, ja hän oli tekojen aikaan päihtynyt.

Lue myös:

    Uusimmat