25.4.2004 Istutusalue lehvästön katveeseen

Vanhan torpan sisääntulopihan puolivarjoisa kohta on ajan saatossa päässyt villiintymään. Alue siistitään ja siihen rakennetaan istutusalue. Istutusalueelle saadaan näyttävyyttä, kun se nostetaan maanpinnasta turveharkoilla jotka myös rajaavat alueen selkeästi. Turveharkkoja on kevyt käsitellä ja työstää ja ne ovat sammaloiduttuaan hurmaavan näköisiä. Alue rajataan siten, että kauniille puutarhapenkille jää oma, viehättävä syvennys.

Alueelle istutetaan varjoisan ja puolivarjoisan paikan kasveja. Kasvien joukkoon sijoitetaan myös rautaobeliski, jonka tyvelle istutetaan varjossa viihtyvää murattia (Hedera). Pihalle istutusalueen vastapuolelle sijoitetaan myös lyhtykuja, joka täydentää kokonaisuutta. Istutusalueen toisella puolella kasvava nurmi sekä tallausta kestävä ja vaatimaton pihatatar saavat levitä omaa tahtiaan aina istutusalueen rajalle saakka.

Alueen perkaaminen

Ensimmäiseksi alueelta poistetaan olemassa oleva kasvillisuus mahdollisimman tarkkaan. Osa paikalla kasvavista ruusuntaimista sekä pienistä tammen aluista kaivetaan turvaan ja istutetaan toiselle puolelle pihaa tontin rajalle ja lopuilla ilahdutetaan niitä ystäviä, joilla on puutarhassaan tilaa antaa tammen taimien kasvaa.

Tasoitetun ja puhdistetun istutusalueen päälle levitetään suodatinkangas rikkakasvien kasvun ehkäisemiseksi. Suodatinkangas päästää läpi veden muttei maahan jääneitä kiusallisia rikkakasveja.

Turveharkot ovat kooltaan 50x75x30 ja niitä myydään kolmen kappaleen säkeissä hintaan 13e/ säkki.

Istutus:

Heisiangervo (Physocarpus)

Kasveiksi valittiin perennojen lisäksi kultaheisiangervoa, jonka koristearvo perustuu lehdistön kauniiseen väriin. Se istutetaan samaan syvyyteen kuin taimistolla ja on hoidon suhteen vaatimaton.

Hiirenporras (Athyrium filix-femina)

Kotimainen hiirenporras viihtyy puolivarjoisissa ja varjoisissa paikoissa. Parhaimmillaan se on luonnonpuutarhoissa ja puuvartisten kasvien edustalle istutettuina. Hoidoksi tälle viehättävälehtiselle saniaiselle riittää kastelu kuivina kausina.

Jättipoimulehti (Alchemilla mollis)

Monipuolinen jättipoimulehti on käyttöarvoonsa nähden aivan liian aliarvostettu. Sen herkän kukinnon lisäksi sillä on ihastuttava lehdistö, joka sateen jälkeen kimmeltää vesipisaroista. Tämä helppohoitoinen perenna estää peittävillä lehdillään myös rikkakasvien kasvun. Hoidoksi riittää keväällä ennen uusien lehtien puhkeamista vanhojen kuihtuneiden lehtien pois haravointi ja lannoitus orgaanisilla tai kivennäislannoitteilla.

Tarhapäivälilja (Hemerocallis-hybr.)

Tarhapäivälilja viihtyy aurinkoisella ja puolivarjoisalla paikalla. Mitä varjoisampaan paikkaan sen istuttaa, sitä vähemmän se kukkii. Kukinnon mentyä kukkavarret leikataan pois; samoin syyslehdet myöhemmin syksyllä. Kiitollista ja helppohoitoista tarhapäivänliljaa löytyy noin kymmenen tuhatta lajiketta!

Kuunlilja (Hosta spp.)

Komeimpiin perennoihimme lukeutuva kuunlilja viihtyy samalla paikalla vuosikymmeniä - eikä näin ollen pidä siirtämisestä. Hoidoltaan vaivattomia kuunliljoja lannoitetaan silloin tällöin kevyesti orgaanisilla lannoitteilla ja kosteina kesinä torjutaan etanoita, jotka rakastavat mutustella niiden upeita lehtiä.

Punalehtiruusu (Rosa glauca)

Punalehtiruusu on itseoikeutettu pensasruusu vanhalle pihalle. Sen punertavat, sinihärmeiset versot sekä lehdet sointuvat upeasti punamullattuihin rakenteisiin. Sitä istutettiin jatkamaan jo aidan viereen istutettujen juhannusruusujen linjaa. Helppohoitoinen pensas on kestävä lähes koko maassa.

Puksipuu (Buxus sempervirens)

Puksipuu on meillä talvenarka ikivihreä lehtipensas, jonka talvehtimista avomaalla kannattaa kokeilla eteläisimmässä Suomessa. Muualla puksipuu on syytä viedä talveksi talvehtimishuoneeseen, josta se taas kevään koittaessa tuodaan esille. Puksipuu on näyttävä kasvi ruukkuun istutettuna. Alueelle sijoitettiin myös muratti kiipeämään metallista valmistettua, kartiomaista tukikehikkoa pitkin. Eteläisimmässä Suomessa murattia voi koettaa talvehdittaa maassa.

Lyhtykuja

Lyhtykujaan tarvitaan kolme heinäseivästä, jotka maalataan harmaaksi Uula-tuotteen öljylasuurilla. Seipäät upotetaan suoraan maahan. Lyhdyille ruuvataan koristeelliset tyylin sopivat koukut. Jotta kokonaisuus on täydellinen hankitaan koukkuihin valkoiset, koristeelliset lyhdyt.

Materiaalit ja hinnat:

  • Turveharkot 13 e/pkt
  • kasvit 140 euroa
  • lyhdyt 39.20 euroa
  • puutavara 190 euroa
  • heinäseipäät 0 euroa
  • yhteensä 473.20 euroa

Lisäksi tarvittiin kolme kuutiota multaa, jonka hinta vaihtelee kovastikin.

Tämä sisältö on esitetty tv:ssä 25.4.2004. Huom. mainitut hinnat ja yhteystiedot ovat esitysajankohdan mukaisia.

Lue myös:

    Uusimmat