24.4. Kevättä parvekkeella

Tämän kevään ensimmäisessä ohjelmassamme sisustamme kaksi perusparveketta käyttäen kevään uutuusvärejä ja -tuotteita. Molemmat parvekkeet ovat muodoltaan perinteisiä - pitkiä ja suhteellisen kapeita.

Parvekkeista isompi sijaitsee ensimmäisessä kerroksessa, auringon puolella. Tämä on asukkaiden ensimmäinen kesä tässä asunnossa ja toiveissa on hiukan näkösuojaa varsinkin viereisen kadun suuntaan sekä tietysti vihreyttä.

Parvekkeen hyvä puoli on se, että siitä pääsee suoraan ulos ja kesäaikaan sen ovi voisikin mielellään toimia asunnon pääsisäänkäyntinä. Leveyttäkin saadaan lisää, kun sijoitetaan tilava istutuslaatikko heti sen seinämän ulkopuolelle. Valmistamme sinne kevyen suojan antavan, ilmavan pergolaseinän ja pehmennämme ikkunoiden alle jäävää seinäpintaa pajusermillä. Vihreyttä tuovat ruukkukasvit ja pergolaseinälle myös köynnökset. Parvekkeen värimaailma tulee olemaan romanttinen rustiikki.

Pergolaseinää varten tarvitaan 75 x 75 kestopuutolppia, joiden korkeus on 2,5 m. Yläjuoksut rakennetaan 32 X 100 mm kestopuulaudasta ja kiinnitetään ruuveilla tolppien molemmille puolille.

Kerrostaloissa tarvitaan taloyhtiön hallituksen lupa pergolaseinän rakentamiseen. Hallituksen päätöksellä varmistetaan yhtiöön kuuluvien rakennusten ulkoilmeen yhdenmukaisuus. Myönteisen päätöksen jälkeen asia on vielä vietävä kaupungin viranomaisille toimenpidelupaa varten.

Seinälle kiinnitetään kevyt pajuaita, yläreunasta ikkunan tippalaudan alle ja alareunasta lattiapuuritilän ja seinän väliin. Juuri sopivaa leveyttä ei ollut satavissa, joten valitsimme reilusti leveämmän maton, josta jäävää osaa tulemme hyödyntämään seuraavalla parvekkeella.

Pajusermiä on helppo työstää ja sen halkaiseminen onnistuu mainiosti vaikkapa oksaleikkureilla. Suoraa sadetta se ei kestä kovinkaan hyvin, mutta suojaisella parvekkeella se on sopivan pitkäikäinen.

Katseenvangitsijaksi sympaattinen pupu

Tämän kevään hauska yllättäjä on pupu, jonka perheeseen kuulu muitakin hauskoja eläimiä: esimerkiksi kissa, kotka, kauris ja sammakko.

Rautakehikon sisälle voidaan laittaa erilaisia materiaaleja - vaikkapa sammalta, tai koristekiviä - tai sen pinnalle voidaan istuttaa kasveja, kuten me nyt teemme sammakollemme. Kehikko vuorataan ensin sammalella, sen jälkeen laitetaan multaa ja lopuksi sammakon selkään istutetaan mehikasvit.

Sisääntulon molemmin puolin sijoitetaan isot ruukut murateille. Koska ne ovat taivasalla, niiden pohjissa pitää olla poistoreiät ylimääräiselle vedelle. Niihin istutetaan muratteja, jotka köynnöstävät ja peittävät hyvin.

Köynnösten nousua autetaan ruukkuun sijoitettavilla pajukartioilla. Yläpuolelle voi myös kiinnittää sopivia, ohuita naruja tai siimoja ohjaamaan niitä sopivaan suuntaan. Kevään edetessä ja säiden salliessa voidaan istuttaa myös muita 1-vuotisia köynnöksiä: kanariankrassia, köynnöskrassia, päivänsineä tai mustasilmäsusannaa...

Pienempiin ruukkuihin tulee huumaavalle tuoksuvia vihkotasetteja sekä kauniisti kukkivaa ja hyvältä tuoksuvaa laventelia. Isoon altaaseen tulee sinikataja ja amppeleihin amppeliorvokkeja sekä amppeliruusuja. Muina köynnöksinä käytetään kärhöä ja mahdollisesti riippukultasadetta.

Istutukset

Kesäkukat:

laventeli - Lavandula angustifolia, talvenarka, aromaattinen puolipensas.

kärhö - Clematis armandii `Apple Blossom´, ikivihreä ja aikaisin keväällä kukkiva kärhö, jonka käyttö talvenarkuuden vuoksi sopii kesäkukkaistutuksiin.

muratti - Hedera helix, muratti on ryhmäkasvina arvostettu. Saatavilla on monenlaisia koristeellisia lajikkeita. Muratti on erinomainen ruukkuistutusten reunus- tai amppelikasvi. Kauden loputtua kasvin voi heittää kelvottomana pois tai siirtää muualle, sisälle tai Etelä-Suomessa sitä voi jopa yrittää talvettaa ulkona. Kirjavalehtiset lajikkeet antavat väriä varjoisimmissakin paikoissa sijaitseville ruukkuistutuksille.

Muratin levinneisyys ei ulotu Suomeen. Muutoksen tuulia on kuitenkin ilmassa, sillä myynnissä on ollut pieni erä Suomessa lisättyjä Hedera helix ssp. Baltica-lajiketta. Emokasvi on viihtynyt turkulaisen kerrostalon seinustalla kymmenisen vuotta. Voinee olettaa, että lajike menestyisi edullisilla paikoilla ainakin Etelä-Suomessa. Ulkona kasvavat muratit sietävät ilmastomuutoksia. Ne kasvavat parhaiten lannoitetussa humuspitoisessa ja emäksisessä, kosteassa mutta hyvin salaojitetussa maassa.

Tarhaorvokki - Viola x wittrockiana, on hallankestävyytensä vuoksi ensimmäisiä kevätkukkijoita ruukuissa, parvekelaatikoissa ja kukkaryhmissä. Orvokki viihtyy aurinkoisessa tai puolivarjoisessa, hyvin ojitetussa paikassa, joka kuitenkin pidättää jonkin verran vettä. Orvokki ei kestä kuivuutta.

Amppeliruusu - Rosa, aurinkoinen ja lämmin paikka saa amppeliruusun kukoistamaan. Kasvukauden aikana lannoitetaan joko kastelulannoitteella tai ruusuravinne-hoitolannoitteella.

Puuvartiset kasvit:

Riippakultasade - Laburnum alpinum ´Pendulum´, tämän kaljukultasadelajikkeen talvenkestävyydestä ei ole tietoa, joten se kannattaa siirtää kesän päätyttyä ruukussa talvehtimishuoneeseen.

Laakakataja - Juniperus horizontalis ´Glauca´, maanmyötäinen sinertäväneulainen kataja menestyy vyöhykkeillä I-V. Se istutetaan aurinkoiselle paikalle happamaan havu-rodomultaan.

Kartiovalkokuusi - Picea glauca ´Conica´, viihtyy parhaiten puolivarjossa ja tuoreessa. Se menestyy vyöhykkeillä I-III ja on ehdottomasti suojattava kevätauringolta ja tuulelta.

Kartiomarjakuusi - Taxus x media ´Hicksii´, puolivarjossa viihtyvä kartiomarjakuusi menestyy vyöhykkeillä I-II (III). Marjakuuset kestävät hyvin leikkausta ja sopivat hyvin aitapensaaksi.

Havujen istutus

Istutetaan samaan syvyyteen kuin ne ovat kasvaneet taimistolla.Kevättalvella aurinkoisille paikoille istutetut taimet suojataan auringolta harsolla tai säkkikankaalla. Suoja pidetään taimien päällä kunnes maa on sula ja kasvi pystyy jälleen ottamaan vettä juurillaan. Kevätsuojaus tehdään vuosittain, niin kauan kunnes taimet ovat juurtuneet ja alkaneet kasvaa (n. neljä ensimmäistä kevättä).

Havupensaita ei yleensä leikata, vioittuneet versot kuitenkin poistetaan. Juuripaakun ympärillä oleva kangasverkko jätetään paikoilleen siten, että taimen tyvellä olevat verkon solmut avataan kunnolla - kuitenkin vasta istutuskuopassa. Varo juuripaakun rikkoontumista!.

Sipulikasvit:

vihkotasetti - Narcissus x mediolutens. Tämä huumaavasti tuoksuva, huhti-toukokuussa kukkiva vihkotasetti ei kuulu kaikkein kestävimpiin narsisseihin, mutta on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen. Sipulit istutetaan suojaiselle ja lämpimälle paikalle noin 15 sentin syvyyteen 10 sentin välein. Pakkasten tultua ne peitetään vaikkapa kuivuneilla lehdillä. Sipulit nostetaan maasta vasta kun kukinta heikkenee sipulit nostetaan maasta, jaetaan ja istutetaan uuteen paikkaan.

Muiden kasvien hoito:

Muille kasveille riittää hoidoksi kastelu sekä lannoitus kastelulannoitteella. Orvokeista poistetaan kukinnan jatkumiseksi kuihtuneet kukinnot.

Kustannukset

kyllästetty puutavara, tolpat 75x75 ja lauta 32x100 65€ (Hattulan puu, Porvoo)

pajumatto, 109.80 € (Bauhaus, Vantaa)

2 x isot vaaleat ruukut 59.80 € (Bauhaus, Vantaa)

pajukartio 17 € (Bauhaus, Vantaa)

punottu uurna-amppeli 18.90€ (Bauhaus, Vantaa)

sinkkiruukut 30 € (Bauhaus, Vantaa)

kasvit noin 160 € (Bauhaus, Vantaa, PihaCenter, Porvoo)

pupu ja sammakko www.iloinenpuutarha.fi

parvekekalusteet 174 € (Etola, Herttoniemi)

yhteensä: 634.50 €

Penkki, pöytä ja pöydälle yrttejä

Pienempi parveke puolestaan on kantakaupungin vanhan kerrostalon viidennessä kerroksessa, mitoiltaan 270 x 90 cm ja se on ilmansuunnaltaan edellistä varjoisampi, ilta-aurinko sinne kuitenkin paistaa. Asukkaiden toiveiden mukaan sinne tullaan sijoittamaan pöytä, penkki ja yrttejä. Lisäsomisteina käytetään erilaisia värikkäitä kynttilöitä.

Parvekkeen molemmissa päissä on kapeat, avoimet raot, joista näkee alas kadulle. Vaaraa niistä ei ole, mutta perheen pienimpiä ne hiukan hirvittävät. Siksi Eija leikkaa pajusermistä sinne sopivat kaistaleet peittämään syöveriä. Ne kiinnitetään kaiteeseen jokaisen kotipuutarhurin tuntemalla, vihreällä muovilla päällystetyllä sidontarautalangalla.

Parvekkeelle halutaan penkki, joka ei tule viemään liikaa tilaa. Kapealle parvekkeelle sopivaa penkkiä ei löytynyt valmiina, joten Petri valmistaa sellaisen. Se tehdään höylätystä haapalaudelaudasta ja sen mitat ovat 30 x100 cm. Istuinosaan riittää kolme lautaleveyttä, jottei penkistä tule liian jykevää.

Petri tekee penkin

- Laudat ja rimat katkotaan määrämittaan.

- Penkin kokoaminen aloitetaan istuinlautojen kiinnittämisellä tukilautoihin. Tämä tehdään tasaisella alustalla ja lautojen väliin asetetaan tilapäiset laput tai tikut pitämään ne täsmälleen oikealla etäisyydellä toisistaan.

- Istuinosan alapintaan kiinnitetään 28 x 28 rimat tartuntakohteiksi ruuveille. Rimat kiertävät kaikki istuinosan sivut. Kun kaikki ruuvit porataan penkin muihin osiin täältä alapuolelta, niiden kannat jäävät piiloon.

- Jalat sahataan ensin oikean mittaisiksi - jokainen voi kokeilla itselleen sopivan penkin korkeuden ja mitoittaa ne sen mukaisesti. Jalkoihin sahataan kevennykseksi ja ilmettä antavat pienet viisteet ja sitten ne kiinnitetään istuinosaan kuten edellä kuvattiin.

- Penkki viimeistellään pähkinän värisellä kyllästysaineella.

Tarvikkeet:

- höylätty haapalaudelauta, 28 x 95 mm - 3 kpl pituudeltaan 1 m

- höylätty haaparima, 28 x 28 mm - yhteensä noin 2,7 m

- ruuvit: 4.2x25 mm sekä 3,2x65 mm

Yrteistä iloa silmälle, nenälle ja kielelle

Perhe pitää kovasti yrteistä ja niillehän löytyy oikein hyvä tila pöydältä. Sopivia ovat esimerkiksi sitruunamelissa, basilika, tavallinen persilja, ruohosipuli, rosmariini ja upea rosmariini. Tällaiset kaupasta valmiina ostetut yrtit ovat tietenkin siemenestä kasvatettuja kalliimpia, joten kannattaa pyrkiä saamaan ne pitkäikäisiksi. Siksi ne istutetan suhteellisen isoihin, salaojitettuihin ruukkuihin hiekansekaiseen multaan. Sopivasta kosteudesta on muistettava huolehtia, sillä yrtit pitävät aurinkoisesta ja lämpimästä paikasta.

Pieni kartiomainen tuki saadaan ruukkuihin sitomalla muutama pajusermistä jäänyt oksa yhteen yläpäästään.

Yrtit:

Basilika (Ocimum basilicum) on kylmänarka ja hienoarominen kasvi, jota ei kannata tuoda ulos ennen kuin ilmat ovat pysyvästi lämmenneet.

Rosmariini (Rosmarinus officinalis) on hidaskasvuinen, monivuotinen maustekasvi, joka ei talvehdi ulkona Suomen oloissa.

Persilja (Petroselinum crispum) tätä kaksivuotista maustekasvia viljellään yksivuotisena ja sopii hyvin ruukussa kasvatettavaksi.

Ruohosipuli (Allium schoenoprasum) on monivuotinen mausteyrtti, joka syksyllä kannattaa istuttaa talvehtimaan avomaalle jos se vain on mahdollista, .

Timjami (Thymus vulgaris), eli tarha-ajuruoho on matala monivuotinen, itsestään kylväytyvä maustekasvi, jota kannattaa yrittää talvehdittaa ruukussa.

Sitruunamelissa (Melissa officinalis) on hallanarka maustekasvi, joka kannattaa nostaa parvekkeelta sisään hallan uhatessa.

Yrttien hoito:

Yrtit istutetaan suurempiin, salaojitettuihin ruukkuihin. Kasvualustaksi laitetaan hiekansekaista multaa. Yrttien kastelusta on huolehdittava tunnollisesti. Salaojituksena voi käyttää esim. lekasoraa tai vanhan ruukun sirpaleita

Punainen tuoli ja vihreät saappaat

Tänä keväänä markkinoille on taas tullut mukavia uutuuksia. Basilika istutetaan pikkuiseen, iloisen väriseen tuoliin. Toinen hauska esine on punainen "kastelukannu," jonka sisään voi laittaa joko istutusruukun tai sitten vaikkapa muovikassin palasen, johon pannaan sopivasti multaa. Lisää väriä saadaan saappailla, joihin laitetaan kynttilät lempeitä kesäiltoja valaisemaan. Niiden pohjalle kannattaa laittaa ensin sanomalehteä ja lekasoraa, jottei niistä tulisi liian painavat - pinnalle levitetään sitten kerros valkoista koristehiukkaa, johon kynttilät saa tukevasti pystyyn.

Kustannukset:

pajumatto, noin 15 € (Bauhaus, Vantaa)

3 x hiekka 1 kg 5.25 € (Bauhaus, Vantaa)

3 x raidalliset suojaruukut 17.30 € (Bauhaus, Vantaa)

sinkkiruukku kelluville kynttilöille 13.90 € (Bauhaus, Vantaa)

punottu tähtiamppeli 16.90€ (Bauhaus, Vantaa)

2 x keltaiset retkituolit 17.80 € (Bauhaus, Vantaa)

keraamiset saappaat noin 28 € ( Järvenpään kukkatalo)

tuoli- ja kastelukannuistutusastiat noin 20 € ( Järvenpään kukkatalo)

3 x kelluvat kynttilät noin 15 € ( Järvenpään kukkatalo)

puutavara penkkiin 50 € (Hattulan puu, Porvoo)

kasvit: noin 60 €

puutarhapöytä 19 € (IKEA, Vantaa)

yhteensä 279 €

Ohjelmassa nähdyt työkalut ovat Fiskarsin valmistamia.

Eijan ohjeita parvekekasvien viihtyvyyteen:

Valitse mieluummin luonnonmateriaaleista valmistettuja ruukkuja ja astioita.

Ruukkukasvien ravinteiden saantiin on kiinnitettävä erityistä huomiota. Niitä on kasteltava - ja kastelu huuhtoo ravinteita pois kasvualustasta. Lisäravinteita siis tarvitaan. Lannoitus on hyvä aloittaa kahden, kolmen viikon kuluttua istutuksesta.

Vältä myös liikakastelua. Ruukussa seisova vesi tukahduttaa juuriston. Vaara on suuri etenkin lasitetuissa ja pohjareiättömissä ruukuissa.

Kasvualustaa ei tule käyttää uudelleen. Kun vaihdetaan kasvi, vaihdetaan myös kasvualusta. Sen laadusta ei todellakaan kannata tinkiä! Käytä ruukkuistutuksissa vain parhaita aineita.

Hoitoa helpottavassa kasvualustassa on kastelukiteitä, jotka sitovat kosteutta pidempään kasvien hyväksi. Jos ruukussa ei ole valmiina reikää liikaveden poistumiselle, se on täytettävä puoliksi lekasoralla tai ruukun palasilla. Reiällisen ruukun alle on muistettava laittaa aluslautanen. Altakasteleva ruukku säästää vaivaa ja voipa kasvin viereen sijoittaa vesiastiankin, josta se itse imee vettä letkun kautta.

Sopiva ruukun koko on 1,5 - 2 litraa per taimi; vaativille kasveille kannattaa käyttää jopa 3 litran ruukkuja.

Kuihtuneet kukat kannattaa poistaa heti. Silloin kasvi kehittää nopeammin ja enemmän uusia nuppuja.

Älä kiirehdi liikaa - yöpakkaset ovat kesäkukille kohtalokkaita.

(Pioni 24.4.2005)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja