22-vuotias mies ampui tuttavaansa pienoiskiväärillä metrin päästä rintaan – väitti ensin poliisille tapahtunutta itsemurhaksi

Kymenlaakson käräjäoikeus on tuominnut vuonna 1997 syntyneen Ville Valtteri Mänttärin yhdeksän vuoden vankeuteen taposta ja ampuma-aserikoksesta.

Tapaus sattui viime vuoden marraskuussa mökillä Kouvolassa. Taposta tuomittu mies kertoi hakeneensa saman ikäisen uhrin mökilleen, jossa miehen ja uhrin välille oli tullut riitaa.

Mänttäri kertoi oikeudessa, että riitaa oli illan aikana ollut ainakin kadonneista oluista. Ennen riitaa miehet olivat lähdössä torille, mutta se ei kuitenkaan onnistunut riitatilanteen takia. Riidan jälkeen uhri ei enää ollut halukas lähtemään torille.

Riidan jälkeen Mänttäri meni piharakennukseen, josta haki pienoiskiväärin, jonka latasi. Mänttäri meni ladatun aseen kanssa sisälle asuntoon, jonka eteisessä häntä vastaan uhri tuli. Mänttärin omien sanojensa mukaan uhri ei pelännyt häntä aseen kanssa vaan käveli kohti.

Mänttäri kertoi oikeudessa, että tällöin hän ampui. Uhri kuoli paikalle muutamassa minuutissa. Mänttärin mukaan teko tehtiin hätävarjelun liioitteluna.

Oikeus ei pitänyt hätävarjeluna

Oikeuden mukaan mikään ei tue Mänttärin kertomusta hätävarjelutilanteesta, vaikka hänellä ja uhrilla onkin ollut illan aikana jonkinlainen tappelu toisiensa kanssa. Tapauksella ei ole myöskään silminnäkijöitä, joten ampumisen kulku on vain tuomitun tiedossa.

– Tekoa ei voida pitää myöskään hätävarjelun liioitteluna, koska mitään väkivallan käyttöön ja hätävarjeluun oikeuttavaa tilannetta ei ole ollut. Mänttäri on itse hakenut aseen, vaikka kyseisellä hetkellä ei ole ollut häneen kohdistuvaa hyökkäystä, oikeus toteaa.

Kahdessa ensimmäisessä poliisikuulustelussa Mänttäri kertoi uhrin ampuneen itseään. Mies muutti kuitenkin kertomustaan, koska paikalla ollut todistaja oli kertonut illan tapahtumista poliisille.

Yhdeksän vuoden vankeuden lisäksi Mänttäri joutuu maksamaan kärsimyskorvauksia uhrin omaisille yhteensä 19 000 euroa.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja