22.12. Kalkkunapaisti, omenainen kastike ja parempi perunalaatikko

Kalkkunapaisti

  • 1,5 kg kalkkunapaisti
  • suolaa
  • mustapippuria
  • 1 rkl piparikakkumaustetta
  • 1 pkt pekonia

Mausta sulanut ja huoneenlämpöinen kalkkunapaisti kesyesti suolalla, mustapippurilla ja piparkakkumausteella. Levitä päälle pekoniviipaleet. Pistä paistolämpömittari paistin paksuimpaan kohtaan. Laita kalkkunapaisti uunivuokaan ja paista sitä 220 asteisessa uunissa niin, että pinta ruskistuu (20-30 minuuttia) ja laske sitten lämpö 150 asteeseen. Jatka paistamista kunnes sisälämpötila on n. 70 astetta. Kääri paisti folioon ja anna sen vetäytyä n. 10 minuuttia. Leikkaa paisti ohuiksi viipaleiksi ja tarjoile.

Parempi perunalaatikko

  • 1 rasia valmista perunalaatikkoa
  • 1 dl kerma
  • ripaus suolaa
  • ripaus muskottipähkinää

Kaada perunalaatikko kulhoon ja sekoita siihen voisulaa, suolaa ja muskottipähkinää. Kaada seos voideltuun uunivuokaan, ripottele pinnalle korppujauhoja ja paista 200 asteessa n. 20 minuuttia.

Omenainen kastike

  • 8 dl hyvää lihalientä
  • 2 dl valkoviiniä
  • 3 salottisipulia hienonnettuna
  • 2 rkl dijon- sinappia
  • 2 rkl omenasosetta
  • 1 oksa rosmariinia
  • valkopippuria
  • suolaa
  • maizenaa suurustamiseen

Kuullota sipulit pehmeiksi oliiviöljyssä. Lisää kattilaan valkoviini, sinappi, omenasose sekä rosmariini. Keitä lientä kasaan kunnes noin puolet on haihtunut. Lisää seokseen lihaliemi ja loput mausteet. Keitä jälleen kunnes puolet on haihtunut. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria. Sekoita maizena pieneen vesitilkkaan ja suurusta kastike. Tarkista maku. Jos haluat varmistua kastikkeen tasaisuudesta, voit siivilöidä sen tiheän siivilän läpi.

Reseptit: Teresa Välimäki ja Sanna Miettunen

Lue myös:

    Uusimmat