21-vuotias Pinja avasi vahingossa kaksi osakesäästötiliä – yli vuoden päästä saapui tuhansien eurojen sanktiokirje Verohallinnolta

Millainen on tyypillinen suomalainen sijoittaja? 8:07
Katso myös: Millainen on tyypillinen suomalainen sijoittaja?

Lainsäädännön mukaan henkilöllä saa olla vain yksi osakesäästötili. Pinja Taulavuori onnistui kuitenkin vahingossa luomaan kaksi tiliä huomaamattaan asiaa.

Viime vuoden maaliskuun tienoilla opiskelija Pinja Taulavuori päätti perustaa osakesäästötilin. Tuolloin 19-vuotias nainen oli huomannut osakesäästämisestä käydyn keskustelun lisääntyneen ja kiinnostui asiasta.

Taulavuorella oli suunnitelmissa avata tilin Nordeaan, mutta päätyi Nordean sijaan Nordnetin palveluun.

– En tiedä, mitä siinä tapahtui. Jotenkin ajattelin, että Nordnet olisi ollut Nordean osakesäästämiseen liittyvä sivusto, hän avaa.

Taulavuori ei saanut tiliä toimimaan – tai näin hän ainakin luuli. Taulavuori yritti tilin avaamista myöhemmin uudelleen, nyt Nordean kautta.

Tili saatiin luotua, ja hän unohti alkuperäisen tilinavausyrityksensä Nordnetissä.

Kaikki eivät kuitenkaan asiaa unohtaneet, sillä viime viikon torstaina Verohallinto muisti Taulavuorta kirjeellä. 

”Olin todella järkyttynyt ja lamaantunut”

Verohallinto ilmoitti Taulavuorella olevan kaksi osakesäästötiliä, josta seuraisi tuhansien eurojen veronkorotus.

Lainsäädännön mukaan säästäjällä saa olla samaan aikaan vain yksi osakesäästötili.

– Olin todella järkyttynyt ja lamaantunut, Taulavuori kuvailee ensireaktiotaan.

Taulavuori ei tunnistanut kirjeen kuvailusta itseään, sillä ei muistanut Nordnetiin luomaansa tiliä. Hän soitti ensitöikseen Nordeaan.

– Kysyin, miten ihmeessä voi olla mahdollista, että minulla olisi Nordealla kaksi tiliä. Sieltä kysyttiin, voisiko toinen tilini olla Nordnetissä.

Taulavuori soitti seuraavaksi Verohallintoon, josta osattiin vahvistaa Nordean epäilys oikeaksi.

– Soitin äkkiä Nordnetiin ja pyysin, että he sulkevat tilin heti.

Veronkorotuksia noin 200 henkilölle samasta syystä

Kyseessä ei ole yksittäistapaus, sillä Verohallinnon mukaan veronkorotuksia määrätään verovuonna 2020 noin 200 henkilölle, joilla on ollut enemmän kuin yksi osakesäästötili samanaikaisesti. 

Osakesäästötilejä avattiin viime vuoden alusta lukien noin 200 000.

Verohallinnon johtavan veroasiantuntija Raili Knuutisen mukaan osakesäästötilien lukumäärä tulee ilmi samanaikaisesti, kun henkilöiden tuloverotusta toimitetaan.

– Verovuoden 2020 tuloverotusta toimitetaan henkilöasiakkaiden osalta tämän vuoden huhti-lokakuussa, hän kertoo.

Veronkorotukseen ei liity tapauskohtaista harkintaa

Lain mukaan veronkorotuksen määrä on kymmenen euroa päivässä kutakin osakesäästötiliä kohden. 

– Veronkorotuksen määrä riippuu siitä, kuinka monta osakesäästötiliä henkilöllä on ollut ja kuinka kauan nämä osakesäästötilit ovat olleet samanaikaisesti voimassa, Knuutinen avaa.

– Jos henkilöllä on ollut kaksi osakesäästötiliä koko vuoden ajan, veronkorotuksen määrä on 7 300 euroa, hän antaa esimerkin.

Veronkorotuksen määräämiseen ei voi liittyä tapauskohtaista harkintaa. Knuutinen kuitenkin muistuttaa, että veronkorotuksesta voi hakea vapautusta verotuksen päättymisen jälkeen, mikäli toisella osakesäästötilillä ei ole ollut toimintaa ja se on avattu väärinymmärryksen myötä.

– Vapautusta voi hakea veronmaksukyvyn alentumisen vuoksi tai jos veron periminen on muusta erityisestä syystä kohtuutonta. Verosta vapauttamisessa käytetään tapauskohtaista harkintaa, Knuutinen avaa.

”Kannattaa olla skarppina”

Tällä hetkellä Taulavuori on vastannut Verohallinnon selvityspyyntöön ja hän odottaa lopullista päätöstä. 

– En tiedä, mitä selvitykseni pohjalta päätetään. Opiskelijana ei ole tuosta vain varaa heittää tuhansia euroja, hän sanoo ja huokaisee.

Tilanteesta huolimatta Taulavuori jatkaa osakesäästötiliään Nordeassa.

– Tarkoitukseni ei ole pelotella osakesäästämisellä sinänsä, vaan kannattaa olla skarppina, hän vinkkaa kokemuksesta viisastuneena osakesäästämistä pohtiville.

Lue myös:

    Uusimmat