2000-luvulla Hunkseista puhuivat kaikki – vieläkö miesvartalon esineellistäminen purisi suomalaisiin, Esko Eerikäinen?

Olisiko Hunkseille kysyntää vuonna 2022, Esko Eerikäinen? 2:16

Radiojuontaja Esko Eerikäisestä tuli suomalaisten tuntema viihdekasvo Scandinavian Hunks -tanssiryhmän riveissä. Nyt hän pohtii MTV Vieras -haasttelussa, voisiko vastaavanlainen ilmiö menestyä tänä päivänä. 

Vieläkö muistat etenkin 2000-luvun alussa suomalaisnaiset – ja miksei miehetkin – pyörryksiin hurmanneet Scandinavian Hunksit

Monien muistoissa Hunksit ovat piirtyneet joukoksi lihaksikkaita miehiä, jotka vähentävät vaatetustaan eroottisten tanssiliikkeiden lomassa ja yökerhojen valojen loisteessa.

Mutta Hunksit ovat muutakin kuin paljasta pintaa ja lihaksikkaita vartaloita, sanoo tanssiryhmän keulakuvanakin aikanaan paistatellut Esko Eerikäinen

– Sen jälkeen, kun lopetin ja oli monta vuotta paussia ja sain vähän etäisyyttä sille ajatukselle, tajusin, kuinka isosta asiasta on ollut kyse.

– Eikä pelkästään itselleni vaan koko viihdealalle – olemme tehneet historiaa, Eerikäinen pohtii MTV Vieraan haastattelussa.

Vähäpukeisista miehistä tuli valtavan suosittuja

Kun Hunksit löivät itsensä läpi 2000-luvun alussa, heihin suhtauduttiin aluksi hieman skeptisesti. Epäiltiin, että maailmalta Suomeen rantautunut konsepti ei tulisi kiinnostamaan suomalaisia.

Vähänpä silloin tiedettiin. Eerikäisen mukaan parhaimpina vuosina Hunksit saivat aikaan Suomessa kansallisen ilmiön, josta jokainen halusi osansa.

– Jätkät, joita ei haluttu tai uskallettu aluksi ottaa mihinkään esiintymään, olivat yhtäkkiä joka paikassa. Ei ollut sellaista festaria tai yökerhoa, jossa me ei oltaisi oltu, hän kuvailee.

Hunksien suosio totta tosiaan näkyi kaikkialla, minne tanssiryhmä menikään esiintymään. Ravintolat ja yökerhot olivat täynnä ihmisiä, jotka olivat tulleet katsomaan nimenomaan tanssivaa miesryhmää – tai ehkä  miesten tapauksessa hullaantunutta naisjoukkoa, jonka tanssiryhmä veti perässään keikkapaikalle. 

Esimerkkinä Eerikäinen palaa muistoissaan iltaan, jolloin hän esiintyi Hunksien kanssa Tampereella ravintola Ilveksessä.

Tuolloin yökerhon ovella oli jono, joka kiersi koko korttelin ympäri. 

– Kun tuli siihen tilanteeseen, sitä mietti, mihin nämä oikein jonottaa. Ja kun tajusi, että he jonottavat meidän keikalle, alkoi hahmottamaan, että okei vau – tälle on tilausta.

Juttu jatkuu Instagram-kuvan jälkeen.

Tältä Esko Eerikäinen näytti Hunks-aikoinaan. Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

Eerikäinen tekee comebackin Hunkseihin

Vuosien saatossa hypetys Hunksien ympärillä laantui – viihdealalla kun trendit tulevat ja menevät. 

Eerikäinen itse jättäytyi tanssiryhmästä vuonna 2014 keskittyäkseen uraansa media-alalla. Hän ei siis ole keikkaillut Hunks-ryhmän kanssa vuosiin. Tänä vuonna hän tekee kuitenkin poikkeuksen. 

Ajatus eräänlaisesta comebackista syntyi parisen vuotta sitten, kun Eerikäinen oli juontamassa tilaisuutta, jossa Hunksit olivat esiintymässä.

Viimeisen tanssinumeron aikana juontaja itsekin innostui ja heittäytyi tanssiryhmän jatkoksi lavalle. 

– Kaikki ne flashbäkit siitä hyvästä, mitä Hunksit antoi mulle, tuli heti siinä lavalla. Oli fiilis, että vitsi, miten siistiä.

Eerikäisen päässä kytenyt ajatus jalostui hänen ja Hunks-Maunon, eli Petri Ahosen, käsissä lopulta jäähyväiskiertueeksi, jolla juhlistetaan Hunksien 20-vuotista taivalta

Juhlallisuuksien keskellä tanssiryhmä jättää myös jäähyväiset, näillä näkymin lopullisesti. 

– Sen (kiertueen) jälkeen laitetaan kirjaimellisesti naula arkkuun ja haudataan koko Hunks. 

– Nyt on hyvä aika lopettaa, koska me ollaan kaikki kasvettu tavallaan sen asian ohi jo. Me tehdään tämä vielä kerran, Eerikäinen pohtii hymyillen.

Voisiko vastaavanlainen konsepti menestyä nykypäivänä?

Legendaarinen Hunks-tanssiryhmä siis lopettaa, mutta olisiko vastaavanlaiselle ilmiölle kysyntää suomalaisessa viihdemaailmassa edelleen näin 2020-luvulla?

– Ei ois, Eerikäinen toteaa painokkaasti ja naurahtaa. 

Vaikka hurjimmatkin Hunks-ajat ovat Eerikäisen muistoissa ikimuistoisia, hänen mielestään maailma on – ja onneksi onkin – muuttunut paljon. 

– Kyllähän siinä kyse on pitkälti esineellistämisestä, eli esineellistetään miesten kroppaa ja vatsalihaksia, vaikka se tehtiinkin pilke silmäkulmassa.

Vaikka nostalgia pureekin nykypäivän ihmisiin, Eerikäisen on vaikea kuvitella, että Hunksit tai esimerkiksi Backstreet Boys -poikabändi pystyisivät sellaisinaan menestymään nykymaailmassa.  

– En sano, että poikabändit tai Hunksit ei olisi enää muodissa. Totta kai, nyt ihmiset ostavat lippuja (Hunks)keikoille, koska halutaan nostalgiaan ja siihen fiilikseen, jonka me olemme joskus tuoneet.

– Sanotaan näin, että en näkisi, että vuonna 2022 Hunksit olisi enää ilmiö missään vaiheessa. Se pitäisi jotenkin muokata tähän päivään, Eerikäinen pohtii partaansa sukien.

Mikä sitten viihdealassa on muuttunut eniten, Esko?

Viimeisen 20 vuoden aikana ehkä kaikkein suurimman muutoksen niin viihde- kuin mediakenttäänkin on tehnyt Eerikäisen mukaan sosiaalinen media, joka luo päivittäin uusia ilmiöitä ja trendejä.

Kaikki on Eerikäisen mukaan nykyään todella hektistä ja nopeatempoista, ja alati muuttuvien ilmiöiden perässä on välillä vaikeaakin yrittää pysyä mukana.  

– Aikaisemmin me Hunksit oltiin pitkään ilmiö – vähän niin kuin Cheek oli aikoinaan myös pitkään ilmiö.

– Nythän koko ajan tulee uusia räppäreitä ja bändejä. TikTokin kautta löytyy jatkuvasti uusia tyyppejä. Nopeus on valtavaa nykyään, Eerikäinen kertaa tekemiään havaintoja.

Hunks-ajat jättivät Eerikäisen kroppaan jälkensä – vieläkö hän kärsii ulkonäköpaineista? Katso Esko Eerikäisen MTV Vieras -haastattelu kokonaisuudessaan MTV Katsomossa!

Lue myös:

    Uusimmat