2-vuotiaan päälle kotipihassaan peruuttanut mies ei tajunnut aluksi lainkaan, mitä tapahtui: "Aloin kuulla lapsen itkua ja huutoja"

3-vuotias lapsi kuoli auto-onnettomuudessa Kuopiossa 1:29
Katso yltä, miten turmasta uutisoitiin tuoreeltaan.

39-vuotiasta miestä syytetään liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja kuolemantuottamuksesta, kun hän peruutti autollaan 2-vuotiaan tytön päälle Kuopiossa heinäkuussa 2020. Tyttö kuoli vammoihinsa.

Syyttäjän mukaan mies aiheutti 2-vuotiaan lapsen kuoleman huolimattomuudellaan. Mies kiistää syyllistyneensä asiassa rikokseen.

Miehen puolustuksen mukaan mies peruutti tilanteessa rauhallisesti, aivan kävelyvauhtia. Mies ei ollut havainnut auton taakse tullutta pientä tyttöä peruuttaessaan autoa. 

Peruutti tutussa kotipihassa

Miestä kuulusteltiin asiassa heinäkuun lopulla 2020, kymmenen päivää tapahtuneen jälkeen.

Miehen työpäivä oli juuri päättynyt ennen traagista onnettomuutta. Hän oli syönyt kotonaan ja hänen tarkoituksensa oli peruuttaa autonsa asunnon lähelle lastaamista varten.

Paikka on miehelle tuttu, sillä hän oli asunut pihapiirissä olevassa kerrostalossa viisi vuotta.

– Olen kasvattanut pihapiirissä kolme omaa lastani, joten pihapiiri on tuttu. Autokin on minulle tuttu, vaikka onkin appiukkoni nimissä. Lähdin peruuttamaan autokatoksesta. Tie on sellainen ylämäki.

Ei nähnyt lapsia pihalla

Ylämäen päässä on puomi. Noin 10 metriä ennen puomia mies pysäytti autonsa välittömästi, kun hän tajusi, että jokin on vialla. Peruuttaessaan mies ei ollut nähnyt pihalla yhtäkään lasta.

– Tämän jälkeen aloin kuulla lapsen itkua ja vanhempien naisihmisten huutoja ja ohjeita. Minulle tuli ensivaiheessa tuntemus, että olin ajanut jonkun jalan päälle. Taisin tässä kohtaa avata oven, kun havaitsin jonkun olevan pielessä. Meinasin lähteä eteenpäin, mutta joku huusi, että älä liikuta autoa.

Soitti itse hätäkeskukseen

Joku huusi, että soittakaa hätäkeskukseen. Kuljettaja sanoi itse soittavansa. Mies soitti, vaikka hän ei tiennyt edes vielä tarkasti mitä oli tapahtunut. Hänen ensimmäinen näköhavaintonsa lapsesta oli hätäpuhelun aikana.

– Kerroin hätäkeskukseen, että lapsi on jäänyt auton alle. Taisin sanoa, että pahasti. Tarjosin apuani paineluelvytykseen.

Ambulanssit tulivat paikalle nopeasti. Kuljettaja meni itse ohjaamaan hälytysajoneuvoja oikeaan paikkaan.

– Ymmärsin, että minusta ei siinä mielentilassa ollut hyötyä paikan päällä, joten jäin viittaamaan apua paikalle. Pian paikalle tulikin poliisi ja aloimme käydä tilannetta läpi.

Lue myös:

    Uusimmat