2.7. Andalusialainen tomaattikeitto ja riisitorttu

Tomaattikeitto

4 annosta

  • 1 l paseerattua tomaattia
  • 2 sipulia
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1,5 dl pitkäjyväistä riisiä
  • 3 rkl tomaattipyreetä
  • 2 tl timjamia
  • 2 persiljan oksaa
  • 1 laakerinlehti
  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • 2 rkl sokeria
  • 5 dl kanalientä
  • 1 paprika
  • 1 pss pakastemaissia
  • 1 sitruunan mehu
  • suolaa, pippuria ja ruokaöljyä

Kuumenna kattilassa tilkka öljyä ja kuullota sipulit pehmeiksi. Lisää riisi ja pyörittele kunnes se muuttuu läpikuultavaksi. Lisää tomaattipyree, timjami, persiljan oksa ja laakerinlehti ja hauduta hetki. Lisää myös paseerattu tomaatti sekä ripottele sekaan vehnäjauhot ja sokeri. Kaada kattilaan kanaliemi. Hauduta n. 20 minuuttia ja poista persiljan oksa sekä laakerinlehti. Kuutioi paprika pieniksi kuutioiksi ja lisää se sekä maissi kattilaan. Lisää myös sitruunamehu sekä suolaa ja mustapippuria maun mukaan. Hauduta vielä 10-15 minuuttia ja tarkista maku.

Makea riisitorttu

  • 200 g valmista murotaikinaa
  • 4 dl risotto- tai puuroriisiä
  • 2 kanelitankoa
  • 0,5 dl sokeria
  • 25 g voita
  • 2 appelsiinin raastettua kuorta ja mehut
  • 1 l kulutusmaitoa
  • 2 isoa kananmunaa
  • pinnalle tomusokeria
  • tarjoiluun: kermavaahtoa

Painele sulanut murotaikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Laita taikinan päälle leivinpaperi ja kaada sille kuivattuja herneitä. Esipaista pohjaa 175 asteisessa uunissa n. 15 minuuttia. Jäähdytä. Sulata kattilassa voi ja lisää kanelitangot sekä riisi. Kuullota hetki ja lisää joukkoon sokeri, appelsiinimehu ja hedelmän raastettu kuori. Sekoita kunnes appelsiinimehu on imeytynyt riisiin ja lisää sitten kuumennettu kulutusmaito. Hauduta "riisipuuroa" kunnes riisi alkaa hieman pehmetä, mutta tuntuu silti vielä hampaissa. Jäähdytä. Sekoita joukkoon kananmunat ja kaada puuro esipaistetulle muropohjalle. Ripottele pinnalle tomusokeria ja paista piirakkaa 200 asteessa 20-30 minuuttia. Tarjoile kermavaahdon kera.

Reseptit: Teresa Välimäki

Lue myös:

    Uusimmat