2.4.2003 Yömämmi ja mämmimalja

Vieraana taiteilija, konsultti, kotitalousopettaja Tello Anttila kertomassa maalauksistaan ja mämmin erilaisista tarjoiluvahtoehdoista.

Yömämmi (2 annosta)


2 isoa savusilakkaa
1 dl mämmiä
1 mauste- tai suolakurkku silputtuna
1 tölkki (pieni) smetanaa
kaprista, tuoretta rosmariinia, murskattuja katajanmarjoja tai mustapippureita
pala sitruunaa

1. Varaa tarjoiluastiaan silakoitten lisäksi tila mämmille ja smetanalle.
2. Aseta silakat vadille.
3. Annostele mämmi ja kurkkusilppu sekä smetana omiin pieniin astioihinsa.
4. Viimeistele vati kapriksilla, rosmariinilla, murskatuilla mausteilla ja sitruunalla.

Mämmimalja (8 annosta)

250 g kuivattuja aprikooseja
sokeria, sitruunanmehua tai 3 dl aprikoosi- tai sitrushilloa tai sokeroituja marjoja
2 dl kermaa vatkattuna
1 tölkki maitorahkaa
sokeria
vanilliinisokeria
sitruunaa
pala tuoretta inkivääriä raasteena
sitruunan kuorta suikaleina
kardemummaa
350 g makeaa mämmiä

1. Tee aprikooseista sose joko mikrossa tai liedellä keittäen (lisää makeutusaine ja sitruunanmehua).
2. Sekoita kermavaahto maitorahkaan ja mausta sitruunalla, sokerilla sekä vaniljalla. Kevyen version saat kun ohennat rahkan maidolla ja makeutat makeutusaineella. Voit käyttää nakeutusainetta myös marjoihin tai hilloon.
3. Levitä tarjoilumaljaan mämmi. Sirottele päälle inkivääriraaste ja sitruunan kuorisuikaleet.
4. Peitä aprikoosisoseella. Lisää viimeksi rahkaseos. Annosmaljoihin tai laseihin voit rakentaa useita kerroksia. Koristele haluamallasi tavalla marengeilla, säilötyillä aprikoosin puolikkailla, marjoilla, värjätyllä sokerilla tm. Elävä ruusu antaa säväyksen.

Vinkki: kun on juhlasta kyse, tarjoa lasillinen punssia tai pikku pikarillinen likööriä kastikkeeksi.




Laskelmat on tehty käyttäen Aivo Finland Oy:n ravintolaskentaohjelmia.

Yömämmi, 100 g

Ravintosisältö / 100 g:
Energia 0,67 MJ / 160 kcal
Prot. 8 g, hh 5 g, ra. 12 g

Mämmimalja, 100 g
Ravintosisältö / 100 g:
Energia 0,62 MJ / 150 kcal
Prot. 3 g, hh 19 g, ra. 6 g

Lue myös:

    Uusimmat