19-vuotias hyökkääjä nousi sensaatiomaisesti kolmessa viikossa Liigasta NHL:n ratkaisupelaajaksi – yllätti jopa KalPa-toverit: ”Hänen arvaamattomuutensa on iso ase”

19-vuotias Alexandre Texier on noussut ilmiömäisesti vain kolmessa viikossa Suomen Liigasta jääkiekon NHL:ään. Hyökkääjää valmentanut Sami Kapanen ja joukkuekaverit Joni Ikonen sekä Eetu Luostarinen pitävät ranskalaista erittäin taitavana ja temperamenttisena, nousukiito oli kuitenkin yllätys.

Texier pelasi viimeisen ottelunsa kuopiolaisseura KalPassa torstaina 14. maaliskuuta. Hyökkääjä lähti perjantaina kuudelta aamulla kohti Chicagoa ja pelasi jo sunnuntaina AHL:ssä Cleveland Monstersin pelissä.

Ranskalaispelaaja teki seitsemässä pelissä viisi maalia ja syötti kaksi osumaa. Sitten avautui portti kirkkaisiin valoihin eli NHL:ään. 19-vuotias hyökkääjä pelasi hänet kesällä 2017 varanneen Columbus Blue Jacketsin riveissä kaksi viimeistä runkosarjaottelua.

Tällä viikolla tiistain ja keskiviikon välisenä yönä Texier teki kaksi maalia Tampa Bay Lightningia vastaan. Hänestä tuli Columbuksen historian nuorin pelaaja, joka on tehnyt maalin pudotuspelissä.

Nopea nousu Liigasta parrasvaloihin yllätti MTV Urheilun tavoittamat KalPa-joukkuekaverit Joni Ikosen ja Eetu Luostarisen sekä savolaisjoukkuetta vielä tällä kaudella valmentaneen Sami Kapasen.

– Taidot ovat aina olleet olemassa. Hän kuitenkin vakiinnutti paikan todella nopeasti, en olisi ehkä uskonut, Ikonen kertoi.

– Hän pelasi marraskuun lopulta lähtien vahvasti. Minulla oli kuitenkin tunne, että Columbus oli runkosarjan lopulla niin tiukassa raossa pudotuspelikamppailussa, että Texier pelaisi AHL:ssä koko kevään, Kapanen tuumi.

– En olisi osannut odottaa, mutta kaveri on hypännyt askiin ja tehnyt hommia hyvin. Hänellä on hyvä kuti, joten voi tehdä tuhojaan, Luostarinen lisäsi.

Grenoblen kasvatti saapui KalPaan syksyllä 2017 raakileena. Myös kielimuuri vaivasi, joten kommunikaatio uudessa maassa ja seurassa oli hankalaa.

– Joukkuepelaamisessa tai kahteen suuntaan pelaamisessa ei ollut säännönmukaisuutta. Puolustuspelaaminen ja hyökkäyspelaaminen ilman kiekkoa olivat vajaita. Uskoimme kuitenkin koko ajan, että hyökkäyspelaaminen riittää. Kehitys on ollut tämän kauden aikana huimaa, Kapanen suitsuttaa.

– Hän ei puhunut alkuaikoina paljon englantia, mutta oppi kahden vuoden aikana. Hän oli aluksi hiljainen, mutta avasi loppuaikoina suuta myös kopissa. Hauska persoona, Ikonen kuvailee.

Columbuksen pelaajakehittäjä ja ex-pelaaja Jarkko Ruutu sanoi MTV Urheilulle muutama viikko sitten, ettei Texier "suostu ottamaan paskaa niskaan keneltäkään tai nöyristele". KalPasta hänet tunteva kaksikko allekirjoittaa väitteet. Touhu ei ole kuitenkaan mennyt yli äyräiden.

– Hän on todella ankara itselleen. Jos hän missaa maalipaikan, hän mutisee, suu käy ja hän ruoskii itseään. Toisaalta hän on myös todella aurinkoinen ja vilpittömästi iloinen: maalin jälkeen näkyy hymy. Hän on oppinut kanavoimaan temperamentin tekemiseen, eikä turhautumiseen. Henkistä kasvua on tapahtunut kahden vuoden aikana paljon, Kapanen analysoi.

– Hän saattoi varsinkin kentällä suutahtaa ja purkaa kiukkua. Siviilissä sellaista ei ollut. Hauska ja kaikin puolin mukava äijä, Luostarinen sanoi.

Hyökkäyksessä arvaamaton

Luova ja hyvä kiekollinen kädentaito ovat termejä, joilla Kapanen kuvailee Texieriä. Myös Ikonen suitsuttaa entisen joukkuekaverinsa kiekollisia taitoja.

– Laukaus on hyvä. Hänellä on kyky pysyä kiekossa ja suojata sitä sekä tehdä peliä. Hän ei ole välttämättä nopein, mutta luisteluvoima on riittävän hyvä, kun pääsee vauhtiin, Kapanen kuvailee.

– Hän on oppinut, että saa käyttää vahvuuksiaan eli hyökkäyspeliä enemmän, kun pelaa tarpeeksi hyvin myös puolustussuuntaan. Isoin osoitus on se, että hän on puristanut itsensä kakkosylivoimaan.

Kapanen on seurannut Texierin otteita rapakon takana. Hänen mukaansa kokonaisvaltainen pelaaminen on vakuuttanut myös NHL-organisaation.

– On ollut elinehto, että hän on ollut työteliäs ja pystyy pelaamaan luotettavasti puolustussuuntaan. Valmentajan kommentteja kuunnellessa ei ole epäilystäkään, etteikö hän pysyisi kokoonpanossa. Hän on päässyt aivan uudelle tasolle.

Kapanen, Ikonen ja Luostarinen uskovat Texierin rakentavan pitkän ja hyvän NHL-uran, jos hyvä vire jatkuu. 

– Hän on tullut liigaan sisään vakuuttavasti, ja ura on pitkä, jos hän jatkaa näin, Ikonen tuumii.

– Hän on oppinut olemaan hyökkäyksellisesti arvaamaton. Se on iso ase. Ratkaisuissa on ennalta-arvaamattomuutta ja luovuutta. Oli se sitten Columbukselle tai jollekin muulle seuralle, Kapanen täydensi.

Otsikkoa muokattu klo 14.34.

Lue myös:

    Uusimmat