Mainos

18-vuotias seiväshypyn sensaatiopoika häkellyttää – vertailu ME-mieheen osoittaa ruotsalaisen lahjakkuuden

6:18

Timanttiliiga huipentuu perjantaina Brysselissä käytävään osakilpailuun.

Timanttiliigan finaali C Moressa

Pe 31.8. klo 20.55, Bryssel

Tilaa tästä

C Moren selostaja Antero Mertaranta nostaa esille kolme helmeä kilpailusta.

Selostamossa Mertarantaa on tahdittamassa kommentaattori Mika Järvinen.

Torstain Zürichin osakilpailun jälkeen finaalikaravaani on siirtynyt Brysseliin.

Vieläkö ihmepoika jaksaa?

– Armand Duplantis on kaikkien aikojen lahjakkain seiväshyppääjä sitten Sergei Bubkan. Tulokset puhuvat puolestaan. Duplantis ylitti 18-vuotiaana kaikkien aikojen nuorimpana kuusi metriä.

– Duplantiksen kehitystä kun katselee, niin hän on 17-vuotiaana hypännyt 590, 16-vuotiaana 551 ja 15-vuotiaana 530. Tämä kertoo pojan valtavasta kehityksestä.

– Kun vertailuksi otetaan ME-mies Renaud Lavillenie, niin hän hyppäsi 18-vuotiaana selvästi alle viisi metriä. Neljä vuotta myöhemmin hän hyppäsi ensimmäistä kertaa yli kuusi metriä (601). Eli Lavillenie on 18-vuotiaana hypännyt metrin vähemmän kuin Duplantis. Kehitys ei ole suoraa jatkumoa, mutta kertoo paljon Duplantiksen äärimmäisestä lahjakkuudesta.

– Ne kaudet, jolloin hypätään yli kuusi metriä, ovat poikkeuksellisia. Nyt myös 21-vuotias Timur Morgunov on ylittänyt kuusi metriä. Kun neljä miestä on ylittänyt 590, niin voidaan puhua täysin sensaatiomaisesta seiväshyppykaudesta.

Naisten 3000 metrillä useampi yhdeksän minuutin alittaja?

Beatrice Chepkoech juoksi Monacossa järkyttävän kovan maailman ennätyksen (8.44,33). Ennätysnaisen ohella mukana on puolenkymmentä naista, jotka pystyvät juoksemaan yhdeksän minuutin tuntumaan (Courtney Frerichs, Celliphine Chespol, Emma Coburn, Norah Jeruto, Chepteek Kiyen). Tullaan näkemään valtava 3000 metrin esteiden kilpailu.

– Historiassa neljä naista on alittanut yhdeksän minuutin rajan, joka on järkyttävän kova saavutus. Näistä neljästä kaksi on mukana (Chepkoech ja Chespol). Odotusarvo on, että enemmän kuin yksi nainen voi rikkoa yhdeksän minuutin rajan.

Salwa Eid Naserin hurja kehitys naisten 400 metrillä

– Naisten nelosella haamuraja on 49 sekuntia. Shaunae Miller-Uibo on ainoa, joka on tällä kaudella alittanut sen. Sitä ennen vastaava on tapahtunut (huom!) yhdeksän vuotta sitten. Silloin Sanya Richards-Ross juoksi 48,83.

– Seuraava nainen, joka tuon tulee tekemään on 20-vuotias Salwa Eid Naser. Hän ei ole mikään 400 metrin juoksijan prototyyppi. Yleensä he ovat pitkäraajaisia juoksijoita. Naser on pienikokoinen ja tikkaa matkan armottomasti. Hän pystyy ratkaisemaan kilpailuita siinä, missä muut rupevat hyytymään, eli loppusuoralla.

– Tämän luokan suorituksia nähdään harvoin missään kilpailussa. Jää nähtäväksi, meneekö haamuraja rikki nyt, mutta Naserin potentiaali on valtava. 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja