17.5. Mietiskelypaikkana pergolapenkki

Pergolapenkki on puutarhaa ihastuttava elementti ja vilpoinen paikka vaikkapa mietiskelyyn, kunhan pergolapenkin pylväiden juurille istutetut köynnökset ovat ensin ehtineet peittää pergolan katoksen. Pergolapenkin paikka kannattaa valita huolella, sillä se on paikoillensa jäävä yksityiskohta. Pergolassa istuskelevan viihtyvyyden ja rauhan takaamiseksi istutetaan sen taakse ja sivuille köynnösten lisäksi puuvartisia kasveja.

Ohjelma 17.5. (uusinta 19.5.)






Mietiskelypaikkana pergolapenkki

Pergolaa voi käyttää todella monin eri tavoin. Pergolaportti tai -seinäke on puutarhassa erinomainen tilanjakaja, ja sitä voi luontevasti jatkaa haluttuun suuntaan lisäseinäkkeellä. Portti voi olla rakenteeltaan ympäristöstä riippuen hyvinkin askeettinen kasvillisuushan on pääosassa ja peittää ja pehmentää rakenteet. Portin voi sijoittaa myös pensasaitojen väliin.

Pergola voi toimia käytävänä. Erinomainen sijainti sellaiselle ovat talon seinustoille usein jäävät kapeat kulkutilat. Perinteinen villiviini on erityisen sopiva peittämään ja suojaamaan pergolarakenteita, Etelä-Suomessa upea vaihtoehto on kultasade, josta voi luoda kerrassaan vastustamattoman holvikäytävän.

Pergolapenkin suunnittelu

Me valmistimme pieneen puutarhaan sopivan pergolapenkin. Kestopuusta valmistettu rakennelma on noin 220 cm korkea, 120 cm leveä ja 70 cm syvä. Sen alusta ja ympäristö katettiin liuskekivillä, joiden väliin istutettiin paikalla jo vanhastaan kasvavalla maahumalalla; rakenteita peittämään ja kiertämään istutettiin villiviiniä ja niihin ripustettiin lisäksi amppeleita.

Pergolapenkin paikka kannattaa valita huolella. Parhaimmillaan se voi sijaita paikassa, josta puutarhaan saadaan aivan uusi näkökulma. Jos ilmansuunnat tontilla suinkin sallivat, kannattaa uhrata muutama ajatus myös sille kuinka aurinkoon tai varjoon penkin haluaa rakentaa. Kooltaan ja mittasuhteiltaan penkki suunnitellaan sitten valitun paikan mukaiseksi.








Pergolapenkin valmistus

Penkki rakennetaan kokonaisuudessaan kestopuusta neljän 75 x 75 mm kestopuutolppan varaan.

Tolpat pystytetään maahan lyötyihin 75 x 75 jalkarautoihin. Niiden paikat on helpointa tarkastaa ennakkoon valmistetun, yksinkertaisen puukehikon avulla: neljä lautaa naulataan penkin pohjan kokoiseksi suorakulmioksi toisiinsa; kun sen lävistäjät mitataan täsmälleen saman mittaisiksi ja raudat lyödään nurkkien kohdalle, penkkirakennelmastakin tulee suorakulmainen.

Kun pystytolpat on kiinnitetty rautohin, kiinnitetään kaksi yläjuoksua (50 x 125 mm. Ne lovetaan ja asennetaan paikoilleen, jonka jälkeen neljä poikkijuoksua (50 x 100 mm) kiinnitetään paikoilleen. Loveusten tehtävä on paitsi tukevoittaa rakennetta, myös parantaa sen ulkonäköä penkistä tulee kevyemmän näköinen, kun lankut eivät seiso suoraan lape lapetta vasten. Samasta syystä kannattaa siistiä niiden päitä viistoamalla.

Juoksujen kiinnittämisessä käytetään kolmen tuuman galvanoituja, säänkestäviä nauloja. Poikkijuoksuista siis päällimmäisistä kaksi laitimmaista jätetään muita pidemmiksi: niiden kärkiin ripustetaan amppelit.

Istumapenkin kannatin ja tukipuut kiinnitetään ruuveilla tolppiin. Ruuveille on porattava aloitusreiät, ettei puu pääse halkeamaan! Istuinlaudoitukseen kätetään 28 x 95 mm lautaa. Lautojen välin pysyminen tasaisena hoidetaan laittamalla raon paikalle sopiva välikapula ennen uuden laudan kiinnittämistä.

Istuinosan ja selkänojan takaosan keskelle ruuvataan tukipuut, jotka estävät penkin notkumisen istuttaessa - pidempi penkki vaatii yhden, maahan sijoitettavan tukijalan lisää.

Penkin ympäristö täytyy pinnoittaa. Tässä tapauksessa valittiin liuskekivet, joiden välit täytetään mullalla johon istutetaan maahumalaa - sitä kasvaa paikalla luonnostaankin, joten voisi olettaa sen viihtyvän. Maahumalan istuttaminen on kuitenkin hyvä jättää muiden töiden jälkeen, koska penkin ympäristössä tehdään ensin muita istutuksia.








Istutukset

Köynnöskasvit on syytä istuttaa huolella, sillä muutoin ne tuhoutuvat ennen pitkää helposti. Tolppien juurille istutetaan säleikkövilliviini ja tuoksuköynnöskuusama entiseen syvyyteensä tai hieman syvemmälle. Versoja lyhennetään haaroittumisen sekä juurtumisen parantamiseksi. Penkin juoksut ovat köynnöksille hyvä paikka, mutta alussa - ennen kuin ovat saavuttaneet riittävän korkeuden - ne tuetaan väliaikaisesti narulla. Siitä köynnösten kasvavat versot pääsevät aikanaan kiinnittymään varsinaiseen yläjuoksuihin.

Jotta köynnökset rehevöityvät ne tarvitsevat lannoitusta sekä kastelua keväällä ja usein myös kesällä.

Kiveyksen rakoihin tuleva maahumala saatiin paikan päältä. Taimia siirrettäessä on aina otettava mukaan pikkuisen maata; sillä tavalla juurtuminen uuteen paikkaan helpottuu huomattavasti.

Amppelit

Varjoisalle paikalle sopivia amppelikasveja ovat ahkeraliisat ja verenpisarat. Aurinkoisemmille paikoille on enemmän valikoimaa: esimerkiksi ammpeelipetunioita löytyy monissa väreissä ja muodoissa. Suositeltavia amppelikasveja ovat orvokit - ja tietysti perinteiset pelargoniat. Amppeliruusut ovat hyvin kauniita: niille on muistettava antaa ruusulannoitetta kerran viikossa kastelun yhdessä koko kasvukauden ajan.

Amppeleihin voi yhdistellä kasveja monin tavoin tässä istutettiin mustasilmäsusanna keskuskasviksi, pari violettia orvokkia, yksi marketta sekä yksi kirjavalehtinen ja yksi tasaisen vihreä vihreä muratti.

Kasvit tulevat muovisissa istutusastioissa,joita voi toki käyttää sellaisenaan. Huolitellumpaa ja kauniimpaa jälkeä saa käyttämällä koreja tai vaikkapa metallista valmistettuja, monikerroksisia istutusastioita joiden eri tasoille voi istuttaa erilaisia kasveja.

Amppelit ripustetaan laitimmaisten juoksujen molempiin päihin. Tässä käytetään pajukoreja, joiden pohjalle laitetaan ensin muovi ja sen päälle multaa. Muoviin tehdään pieni viilto pohjareiäksi. . Kasvualustaksi käytetään parasta multaa, sillä kasvit joutuvat amppelissa erityisen kovalle rasitukselle. Koria ei täytetä aivan yläreunaan asti vaan jätetään vähän varaa sadevedelle: muuten multa tulee sateella yli ja se on ruman näköistä ja epäsiistiä!

Materiaalikustannukset:

4 kpl 75 x 75 mm kestopuutolpat ( kork. 2.5 m) 24 eur
4 kpl tolppajalat sinkitty 75 x 75, 20 eur
4 kpl kestopuu 50 x 100 yläjuoksut, 15.30 eur
2 kpl kestopuu 50 x 125 poikkijuoksut, 9.45 eur
8 kpl kestopuu höylätty 28 x 95 istuinlaudat, 15.84
2 m kestopuu höylätty rima penkin tukien rakentamiseen 18 x 45, 2 eur
2 m kestopuu 50 x 50 penkin tukien rakentamiseen 2.40 eur
2 kpl pajuamppelia 28 eur
ruuvit, naulat ja koukut amppeleille noin 12 eur
yhteensä: 128.99 eur

Kasvit
1 kpl säleikkövilliviini 8.30
1 kpl tuoksuköynnöskuusama 9.50 eur
5 kpl maahumala 3.30 eur x 5 =16.50 eur
2 kpl amppeliruusut 70 eur yhteensä: 104.30 eur

Jos maahumalat hakee luonnosta säästää niiden hankintahinnan.

Kaikki yhteensä: 233.29 eur

Ohjelmassa nähty meksikolainen piippugrilli maksaa 290 euroa.

Tämä sisältö on esitetty tv:ssä 17.5.2002.

Huom. mainitut hinnat ja yhteystiedot ovat esitysajankohdan mukaisia.

Lue myös:

    Uusimmat