16-vuotias viilsi nuorukaiselta vatsan auki keskellä Helsinkiä – oli jo aiemmin viiltänyt 14-vuotiasta tyttöystäväänsä

16-vuotias puukotti toista alaikäistä Helsingissä juhannuksena – ovatko alaikäisten tekemät rikokset lisääntyneet? Poliisi vastaa 5:45
MTV Uutiset uutisoi tuoreeltaan 16-vuotiaan juhannuksena 2021 tekemästä puukotuksesta. Poliisi kertoi MTV Uutiset Livelle, ovatko alaikäisten tekemät rikokset lisääntyneet.

Helsingin hovioikeus katsoi nuoren miehen syyllistyneen lievempiin rikoksiin kuin käräjäoikeus tuomitsi, mutta se ei lyhentänyt pitkää vankeusrangaistusta.

Helsingin käräjäoikeus oli tuominnut nuorukaisen useista väkivaltarikoksista. Hän oli esimerkiksi 15-vuotiaana viiltänyt 14-vuotiasta tyttöystäväänsä puukolla vatsan seudulle ja uhkaillut tätä eron jälkeen.

Myöhemmin hän oli ryöstänyt vanhemman pojan ja alle 15-vuotiaan kanssa 14-vuotiaalta pojalta tämän kuulokkeet ja merkkilompakon. Tämän jälkeen uhri hakattiin potkimalla ja nyrkein lyömällä. Nuorukainen pahoinpiteli myös kaksi ryöstettävän seurassa ollutta nuorta.

Ryöstö ei jäänyt yhteen, sillä hän oli myös sopinut olemattomat kenkäkaupat 14-vuotiaan tytön kanssa. Kauppapaikaksi sovitun kauppakeskuksen ulkopuolella hän oli kampannut tytön ja nuorisoporukan kanssa vienyt tältä tämän rahat ja vyön.

Viilsi toisen nuoren vatsan puukolla

Rikoksista eittämättä vakavin tapahtui kuitenkin vuoden 2021 kesäkuussa juhannuslauantaina, kun jo 16 vuotta täyttänyt nuori mies puukotti 17-vuotiasta poikaa. Helsingin keskustakirjasto Oodin edustalla oli syntynyt riitatilanne, joka päättyi siihen, että 16-vuotias poika otti esille Mora-puukon, iski sen uhrin vatsaan ja viilsi niin, että uhrin suolet pullahtivat ulos.

Aiemmin on poliisi on kertonut, että teon motiivina olivat kaverin puolustaminen riitatilanteessa sekä sosiaalisessa mediassa syntyneet erimielisyydet.

Oikeudessa uhri kertoi kaatuneensa puukotuksen jälkeen välittömästi maahan ja pidelleen kivuissaan suolistaan kiinni. Hänet kiidätettiin sairaalaan, jossa hän selvisi kahdeksan tunnin leikkauksen ja viikon sairaalahoidon päätteeksi. Saatua haavaa oli luonnehdittu hengenvaaralliseksi, ja henkiinjäämistä nopean sairaanhoidon ansioksi.

Vuonna 2005 syntynyt nuorukainen tuomittiin käräjäoikeudessa viiden vuoden ehdottomaan vankeuteen nuorena henkilönä tehdyistä törkeästä pahoinpitelystä, kahdesta pahoinpitelystä, kahdesta ryöstöstä, laittomasta uhkauksesta ja tapon yrityksestä.

Nuorukaisen maksettavaksi tuli myös korvauksia rikosten uhreille, joista merkittävämpänä tapon yrityksen kohteeksi joutuneelle maksettava runsaat 20 000 euroa.

Hovioikeus katsoi, että tyttöystävän viiltäminen veitsellä oli törkeän pahoinpitelyn sijaan perusmuotoinen pahoinpitely. Se alensi tytölle maksettavat korvaukset 2000 euroon aiemmasta 3500 eurosta. Sen sijaan vankeustuomion pituuteen rikosnimikkeen muutoksella ei ollut vaikutusta.

MTV Uutiset ei julkaise tuomitun nimeä, koska tämä oli tehnyt rikokset alaikäisenä.

Lue myös:

    Uusimmat