16-vuotias kuoli laskettuaan päin teräsvaijeria – hovioikeus tuomitsi mäkihyppyseuran vastuuhenkilöt

Herttoniemen hyppyrimäkiturmassa kuoli 16-vuotias nuori.

Helsingin hovioikeus piti ennallaan tuomiot Helsingin Herttoniemen hyppyrimäkiturmasta.

Kolme nuorta laski hyppyrimäen muovitettua alastulorinnettä kesällä 2015. He osuivat vaijeriin, jolloin yksi kuoli ja kaksi sai sairaalahoitoa vaatineita vammoja.

Helsingin Mäkihyppääjien sihteeri ja johtokunnan puheenjohtaja saivat käräjillä sakot kuolemantuottamuksesta ja kahdesta vammantuottamuksesta. He valittivat hoviin, mutta se ei muuttanut tuomiota perjantaisessa päätöksessään.

Hovioikeuden mukaan miehet laiminlöivät velvollisuutensa huolehtia siitä, etteivät alastulorinteeseen asennetut vaijerit aiheuttaneet vaaraa. Oikeuden mukaan miehet olivat ennen turmaa tienneet, että hyppyrimäen alastulorinnettä käytettiin mäenlaskuun sen käyttötarkoituksen vastaisesti, ja heitä molempia oli nimenomaisesti varoitettu, että vaijereista saattoi aiheutua merkittävää vaaraa.

Hovioikeus katsoi, ettei nuorten oma toiminta poistanut mäkihyppyseuran miesten rikosvastuuta.

Kymmeniä vuosia sitten asennetuilla vaijereilla pyrittiin estämään esimerkiksi mopolla ajelua ja muuta mäkeen kohdistuvaa ilkivaltaa.

Käräjäoikeudessa tuomittiin kuolemantuottamuksesta ja kahdesta vammantuottamuksesta myös kolme Helsingin kaupungin työntekijänä toiminutta miestä, mutta he eivät valittaneet tuomiosta.

Onnettomuuden jälkeen mäkihyppyalue päätettiin aidata kokonaan yli kaksimetrisellä teräsaidalla ja vaijerit poistettiin. Huonoon kuntoon päässyt Herttoniemen mäkihyppytorni on sittemmin purettu.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.