15-vuotiasta nuorukaista syytetään tapon yrityksestä Jyväskylässä – tönäisi alakouluikäisen kaverinsa alas kalliojyrkänteeltä

1:03
Video näyttää: näin vaarallisella jyrkänteellä epäilty rikos tapahtui Jyväskylän Tikkakoskella vanhalla kivääritehtaalla

Keski-Suomen käräjäoikeus alkoi tänään käsitellä tapausta, jossa 15-vuotiaan nuorukaisen epäillään heittäneen muutamaa vuotta nuoremman pojan alas vanhan asetehtaan päältä.

Nuorukaista syytetään nuorena henkilönä tehdystä tapon yrityksestä. Välikohtaus sattui Jyväskylän Tikkakosken Tunnelinmäessä kallioon louhitulla sodanaikaisella kivääritehtaalla huhtikuun lopussa.

Pojat olivat viettäneet kahdestaan aikaa vanhan tehtaan päällisosalla, eli noin 15 metriä korkealla kalliojyrkänteellä. He olivat aiemmin tavanneet toisensa skeittiparkilla, nähneet kavereitaan ja pyöräilleet lähialueen tutuissa paikoissa. Huoltoasemalla he olivat pyytäneet vanhempaa miestä ostamaan heille alkoholijuomia ja juoneet niitä.

Myöhemmin pojat olivat polkeneet vanhan tehtaan kallioille, jutelleet ja kuunnelleet musiikkia.

Asia käy ilmi poliisin esitutkintamateriaalista, joka on useasta kohdasta salattu.

Tönäisi suutuspäissään

Illan saatossa pojille oli tullut riitaa. Vanhempi pojista kertoi kokeneensa suurta vihaa ja surua tilanteessa.

Vihaistuksissaan hän tönäisi kaveria ylävartalosta olkapäiden kohdalta. Poika kertoi kuulusteluissa, että hänen tarkoituksenaan oli kaataa kaveri maahan lähellä olevalle kalliotasanteelle, mutta hän tönäisikin väärään suuntaan.

Nuorukainen sanoi, ettei hän muista kaikkea tekoa edeltävistä tapahtumista, koska oli juonut.

Poliisin mittausten mukaan pudotus kalliojyrkänteeltä on noin 15 metriä. Jyrkännereunan alapuolinen maa oli luminen ja jäinen.

Pudottamisen jälkeen poika meni paniikkiin, koska luuli ystävänsä kuolleen. Hän kertoi juosseensa metsään ja olleensa sekavassa tilassa parin tunnin ajan, kunnes soitti lopulta itse poliisille.

Sen jälkeen poika oli saanut soiton isältään, ja vanhemmat olivat löytäneet pojan. Poliisit tulivat perheen kotiin setvimään tilannetta. 

Nuorukainen kertoi, ettei hänen tarkoituksenaan ollut tappaa kaveria, mutta hän myöntää aiheuttaneensa putoamisen. Poikien kertomukset tapahtumien kulusta ovat osittain ristiriitaiset.

Aiempia isoja keskinäisiä riitoja heillä ei kuitenkaan aiemmin ole ollut.

Pyöräili kotiin pudotuksen jälkeen

Nuorempi poika kertoi, ettei hän muista pudotuksesta juuri mitään. Hän havahtui tilanteeseen ollessaan alhaalla maassa polviltaan. Tämän jälkeen hän polki pyörällä kotiinsa. Tapahtuma-aikaan maanantaisena kevätiltana metsäisellä alueella oli jo täysin pimeää. 

Kotona äiti huomasi pojassa verisiä ruhjeita. Hän väitti kaatuneensa pyörällä. Äiti soitti loukkaantuneelle pojalle ambulanssin. Hänet vietiin kuvantamistutkimuksiin sairaalaan.

Illan kuluessa poikien äidit olivat viestitelleet keskenään ja saaneet selvyyttä tapahtumien kulusta. Poliisipartio oli mukana selvittämässä asiaa.

Todistajana kuultu poliisi kertoi, että putoamispaikka oli kallioseinämästä tippuneiden jäälohkareiden seassa noin neljä metriä kallion reunasta. Hänen mielestään oli täyttä tuuria, ettei poika ollut osunut jäälohkareisiin. Putoamispaikkaan oli jäänyt kuoppa, josta lenkkarinjäljet johtivat pois.

15–17-vuotiaana rikoksen tehneelle voidaan tuomita enintään kolme neljäsosaa tuomiosta, jonka täysi-ikäinen saisi vastaavasta rikoksesta. Alaikäistä ei myöskään yleensä tuomita ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Jos oikeus katsoo, että teko on johtunut ymmärtämättömyydestä tai harkitsemattomuudesta, nuori rikoksentekijä voidaan jättää kokonaan tuomitsematta.

Keski-Suomen käräjäoikeus antaa tuomionsa asiasta myöhemmin. 

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja