Teinitytöt ryöstivät nuorempia tyttöjä Espoossa – uhkasivat jokeen heittämisellä ja potkimisella

Kolme nuorta naista tuomittiin torstaina tapauksesta, jossa kaksi tytöistä oli yrittänyt ryöstää neljä pienempää tyttöä. Kolmas, tekohetkellä täysi-ikäinen oli syyllistynyt laittomaan uhkaukseen.

Tapahtumat saivat alkunsa viime huhtikuussa Espoon Leppävaarassa joen rannassa, kun yksi pienemmistä tytöistä oli nauranut jollekin asialle. Tämän seurauksena isommat tytöt olivat tulleet nuorempien tyttöjen luokse luullen, että tyttö oli nauranut heille.

Pienemmät tytöt olivat tapahtuma-aikaan 14-vuotiaita. Vanhemmat tytöt olivat 16-, 17- ja 18-vuotiaita.

Etsivät rahaa kännykän kuorienkin alta

Tilanne oli pian kärjistynyt niin, että isommat tytöt olivat solvanneet nuorempia ja uhanneet heittää nämä veteen.

Tämän jälkeen tyttöjen laukkuja, taskuja ja bussikortteja oli tutkittu sen selvittämiseksi, onko niissä rahaa.

Jopa tyttöjen matkakorttien saldo selvitettiin tähän tarkoitetulla kännykkäsovelluksella. Rahaa etsittiin myös puhelimien kuorten alta.

Pienempiä tyttöjä uhattiin myös päähän potkimisella. Tilanne kesti jotain kymmeniä minuutteja, joiden aikana pienemmät tytöt olivat olleet kertomansa mukaan mahdollisimman hiljaa saadakseen tilanteen loppumaan.

– Tilanteen vakavuutta osoittaa se, että [yksi pikkutytöistä] on lopussa välttyäkseen tulemasta heitetyksi vieressä olevaan jokeen polvistunut [vanhempien tyttöjen] eteen kun jompikumpi heistä on näin käskenyt.

Ryöstö jäi yritykseksi

Mitään omaisutta ei lopulta kuitenkaan anastettu. Tyttöjen bussikorteilla oli vain muutamia euroja ja käteisenä vain jotain senttejä, sillä yksi tytöistä onnistui piilottamaan lompakkonsa. Oikeus katsoi, että teko oli jäänyt yritykseksi, koska vietäväksi kelpaavaa omaisuutta ei oltu löydetty.

– Se, että kaikkea anastettavaksi kelpaavaa omaisuutta ei ole anastettu ei osoita, että kysymys ei olisi ryöstön yrityksestä tai että yrityksestä olisi luovuttu, tuomiossa sanotaan.

Yhdellä tytöllä ikäisekseen raskas rikostausta

Kaksi tekohetkellä alaikäistä tyttö tuomittiin ryöstöstä. 18-vuotiaan joukkion jäsenen ei katsottu osallistuneen ryöstöyritykseen, mutta tämä tuomittiin laittomasta uhkauksesta sakkoihin, sillä tämä oli teon jälkeen todennut, että yksi tytöistä voitaisiin heittää jokeen. 

17-vuotias tyttö on aiemmin tuomittu jo kahdesta ryöstöstä, kolmesta pahoinpitelystä ja kahdesta laittomasta uhkauksesta ehdollisiin vankeusrangaistuksiin ja nuorisorangaistukseen. Vaikka oikeus katsoi olevan painava syy tuomita tämä ehdottomaan vankeusrangaistukseen, päätettiin rangaistus muuttaa 90 tunniksi yhdyskuntapalvelua.

Myös 16-vuotiaalla oli aiempi rikostuomio, mutta hän oli saanut sen vasta nyt tehdyn rikoksen jälkeen. Hänet tuomittiin neljän kuukauden nuorisorangaistukseen.

Lisäksi tekijät tuomittiin maksamaan uhreille kärsimyskorvauksia.

Lue myös:

    Uusimmat