Mainos

15 sote-aluetta 12 sijaan: "Vähän vaikeampaa, mutta päästään sentään eteenpäin"

Asiantuntijoiden mukaan ei ole ylitsepääsemätön ongelma, että sote-alueita tuli 15, vaikka monien mielestä 12 olisi ollut parempi vaihtoehto.

– En ole pettynyt. Mitä vahvempia järjestäjiä sen paremmin perusterveydenhuollon ja sosiaalihuollon erityistarpeet voidaan ottaa huomioon. Nyt se on vähän vaikeampaa, mutta kyllä tästä voidaan tehdä ihan hyvä ratkaisu. Hyvä, että tehtiin päätös ja päästään eteenpäin, toteaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) pääjohtaja Juhani Eskola.

– Alueiden määrä ei ole ratkaiseva. Järjestämisvastuuhan tulee 18 alueelle, joista kolme tekee yhteistyötä. Se on kohtuullisen hyvä kompromissi, arvioi Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen.

Osalla alueista paremmat voimavarat

Alunperin THL oli 12 sote-alueen kannalla.

– Se 12 lähti siitä, että se tuntui luontevalta ympärivuorokautisen päivystyksen järjestämisen kannalta. Ja silloin päästiin pikkuisen isompiin väestöpohjiin. Nyt ehkä joudutaan niistä tinkimään, mutta katsotaan, miten tämä lähtee, sanoo Eskola.

Kuntaliiton mukaan on selvää, että osalla alueista on paremmat voimavarat palvelujen järjestämiseen.

– Näin on ja on selvää, että alueiden kesken tarvitaan tasausta. Se on selkeä lähtökohta. Kiinnostavaa rahoituksen osalta on, minkälainen verotusoikeus tähän jatkossa tulee. Kaikki nämä asiat ovat vielä ratkaisematta, huomauttaa Kietäväinen.

Viikonlopun aikana virkamiehet selvittävät itsehallinto- ja sotemallin perustuslainmukaisuutta. Viime vaalikaudella sote-uudistus törmäsi useita kertoja esitettyjen mallien perustuslainvastaisuuteen.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.