THL: Sote-päätöksen vaikutuksia vielä vaikea arvioida – alueiden väheneminen hyvä asia

Viime yönä sovittu sote-uudistus on askel oikeaan suuntaan, arvioi Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtaja Juhani Eskola.

Hänestä sote-alueiden määrän lasku kahdeksastatoista viiteentoista on hyvä, sillä se merkitsee, että kaikkein pienimmät yksiköt on karsittu pois.

– Tämä on liikkumista hyvään suuntaan. Minua huoletti, että sinne oli jäämässä pieniä yksiköitä, joiden mahdollisuudet taata palvelut tuntuivat hepposilta.

Hallituspuolueet pääsivät viime yönä sopuun siitä, että itsehallintoalueita perustetaan 18 ja sote-palveluja järjestetään 15 alueen puitteissa. Lisäksi osana uudistusta säädetään valinnanvapauslainsäädäntö, joka mahdollistaa palveluiden valitsemisen julkiselta, yksityiseltä tai kolmannen sektorin tuottajalta.

Sosiaali- ja terveysministeriön ja valtiovarainministeriön kesällä teettämän ulkopuolisen asiantuntijaselvityksen mukaan itsehallintoalueiden sopiva määrä olisi 9-12. Eskola ei suoraan kommentoi, olisiko alueiden määrän pitänyt olla vielä viittätoistakin pienempi.

– Onhan ne erilaiset arviot julkisuudessa kerrottu. Luulen, että tälläkin päästään eteenpäin ja saadaan tehdyksi rakenne.

Eskola sanoo, että päätöstä on ylipäätään vielä vaikea arvioida, sillä uudistuksen iso kuva on vielä auki. Esimerkiksi se, miten hallintoon liittyvät asiat ratkaistaan, on olennaisempaa.

– Mitä tämä 18 itsehallintoaluetta esimerkiksi käytännössä merkitsee, sitä en osaa vielä arvioida.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan järjestelystä kerrotaan enemmän tänään aamulla. Yksityiskohtainen linjaus julkistetaan maanantaina kello 13.   

Lue myös:

    Uusimmat