Mainos

14-vuotiaan tytön vammat muistuttavat kypärän käytön tärkeydestä: "Se ei ole muotiasuste"

Koulutyttö sai vakavia vammoja kaaduttuaan polkupyörällä ajaessaan. Nämä vammat olisivat voineet koitua tytön kohtaloksi, jos hän ei olisi käyttänyt kypärää.

14-vuotias Shayla Herbert oli ajamassa pyörällä mäkeä alas yrittäen tavoittaa edellä ajaneen serkkunsa ja velipuolensa, kun yhtäkkiä hän kaatui ja lensi tangon ylitse maahan. Ensiapuun kiidätetyt tytön todettiin kärsivän useista vammoista, kuten silmäntakaisesta verenvuodosta, murtuneesta nenästä, maksavauriosta ja vahingoittuneista hampaista. Tämän lisäksi hänellä todettiin verenvuotoa kallossa, murtunut lantioluu, vaurioita oikeassa kädessä ja paljon naarmuja ympäri kehoa.

Ambulanssikuskit kertoivat Shaylan perheelle, että kypärättömyys olisi saattanut maksaa tytön hengen, ja he ovat todella onnekkaita, että tyttö selvisi onnettomuudesta näinkin vähin vaurioin.  

Tyttö ymmärsi itsekin kypärän arvon

Ennen pyöräretkelle lähtöä Shayla ei ollut suostunut laittamaan kypärää päähänsä, vaan oli keksinyt useampia syitä siihen, miksi se ei olisi ollut tarpeellista. Äiti Sue ei kuitenkaan päästänyt tyttöä retkelle ilman kypärää, ja hyvä niin. Perhe oli ollut pyöräilemässä jo useamman tunnin, kun onnettomuus sattui aivan lähellä heidän kotitaloaan.

– Juuri ennen todella jyrkkää alamäkeä äitini kehotti kaikkia hidastamaan. Mutta kuuntelinko? En. Laskin mäkeä ja yritin tavoittaa velipuoleni ja serkkuni, Shayla kertoo.  

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

– Seuraavana hetkenä makasin maassa verisenä ja huusin tuskasta samalla, kun äitini piti minua kiinni käsistä, velipuoleni päästä ja serkkuni jaloista siltä varalta, että olisin murtanut mitään.

Tyttö kiidätettiin ambulanssilla ensiapuun, josta hänen siirrettiin tehohoitoon lastensairaalaan. Sairaalasta herättyään tytöllä oli äidilleen tärkeää asiaa.

– Ensimmäiseksi hän kiitti minua siitä, että olin saanut hänet käyttämään kypärää. Kun näin vammat tiesin, että kypärän käyttöön pakottiminen oli oikea päätös. Hän saattoi ajatella sen näyttävän typerältä, mutta kypärä suojeli häntä sinä päivänä. Se ei ole muotiasuste, äiti toteaa.

Katso videolta, millaisista vihjeistä tunnistat todellisen vaaratilanteen. 

1:08

Lähteet: Metro, WalesOnline

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.