12-vuotias turkulainen Max pelasti kylmähermoisesti ystävänsä hukkumiselta – "Hän nousi pintaan täristen"

12-vuotias Max pelasti ystävänsä hukkumiselta 0:26

12-vuotias Max pelasti ystävänsä hukkumiselta Petreliuksen uimahallissa Turussa. Nyt hän kertoo tapahtuneesta MTV Uutisille.

– Aatos oli sukeltanut jo monta metriä, kun vauhti yhtäkkiä hiljeni. Hän nousi pintaan täristen. Näin, että hänen huulensa sinertivät. Siitä tajusin, että nyt on hätä, näin Max Niittymäki kuvailee, kuinka perinteinen uimahallireissu kääntyi painajaiseksi.

Max muistelee tiistaina Petreliuksen uimahallissa tapahtunutta onnettomuutta rauhallisesti. Tuona tiistaina Max pelasti ystävänsä Aatoksen lähes varmalta kuolemalta. 

Hengenpelastuskerhon opit auttoivat

Kaverit, joita uimapedoiksikin voi kutsua, heittelivät palloa ja kilpailivat ensin tuttuun tapaan. Uintireissun päätteeksi 12-vuotias Aatos päätti kokeilla sukeltamista altaan matalasta päästä syvään. Matka oli 25 metriä.

Tehtävä oli pojalle tuttu, sillä hän oli juuri kokeillut sitä räpylöiden kanssa. Nyt hän kuitenkin päätti kokeilla ilman niitä. 

Max oli sukeltajaa vastassa altaan syvässä päässä. Yhtäkkiä hän näki ystävänsä nousevan velttona pintaan. Max ei jähmettynyt paikoilleen, vaan alkoi toimia.

– Aatoksen huulet sinersivät ja nenästä valui verta. Otin Aatosta leuasta kiinni niin kuin olen oppinut hengenpelastuskerhossa. Sitten vein hänet altaan reunalle ja huusin äitiä auttamaan. 

Maxin äiti Heli Niittymäki auttoi nostamaan tajuntansa menettäneen Aatoksen altaasta. Pian paikalla oli myös uimavalvoja.

Max kuvailee, että asiat tapahtuivat nopeasti. Jopa niin nopeasti, että hän ei ehtynyt pelästyä.

Uimavalvoja sai Aatoksen elvytettyä, jonka jälkeen hänet kiidätettiin ambulanssilla Turun yliopistolliseen keskussairaalaan. 

– Seurasin elvytystä sivusta. Elvyttäjä oli hyvä ja Aatos virkosi pian. 

Uiminen ei lopu tähän

Vaikka tapahtuma oli pysäyttävä, ei pelastaja maalaile kauhukuvia tapahtumasta. 

– Ei kai sitä pahaa muistelemaan. Ei jäänyt traumoja, Max kertoo.

Kun Maxilta kysyy, pelottaako veteen meneminen, vastaus on selvä.

– Ei. Ei pelota.

Pian selviää, että pelastaja on itse asiassa käynyt jo uimassa tapahtuman jälkeen. 

Max kuuluu Caribia Lifesavers hengenpelastuskerhoon. Myös Aatos pohtii kerhoon liittymistä. Uimista hänkään ei nimittäin aio lopettaa.

Uimaan tekisi mieli

Aatoksen äiti Taru Peimari kertoo MTV Uutisille, perheen katsoneen eilen Baywatch-elokuvaa. Elokuva kertoo hengenpelastajista. 

Elokuvaa katsottiin toipilaan ehdotuksesta,

– Kesken elokuvan Aatos tokaisi, että uimaan tekisi jo mieli, äiti kertoo.

Äitin mukaan altaaseen on tarkoitus mennä lähiaikoina, jotta ei tule kammoa. Aivan vielä ei kuitenkaan ole sen aika.

Kukkia uimavalvojalle

Peimari kertoo, että teho-osastolta päässyt Aatos voi hyvin. Häntä oli pidetty osastolla torstaihin, jonka jälkeen hän on ollut kotona. Energinen poika haluaisi kuitenkin jo liikkeelle. 

– Aatos pyysi, että pääsisi jo perjantaina kouluun, mutta oli toppuuteltava, sillä lääkäri määräsi lepoa, Peimari kertoo. 

Äiti ja poika olivat kuitenkin kerenneet pistäytyä uimahallissa kiittämässä elvytyksen suorittanutta uimavalvojaa. 

– Veimme Aatoksen kanssa kukkia uimavalvojalle. Hän oli mielissään, että poika voi hyvin, sillä hänellä ei ollut aiemmin ollut tällaista läheltä piti tilannetta, Peimari kertoo.  

Lue myös:

    Uusimmat