11-vuotias poika jäätyi hengiltä, häkämyrkytyksiä ja tulipaloja – Biden haluaa julistaa suuronnettomuuden Texasiin

1:31
Texasissa on mitattu kylmimmät lämpötilat vuosikymmeniin.

Tilanne pakkasen kurittamassa Texasissa on äitynyt erittäin pahaksi ja Yhdysvaltain presidentti Joe Biden haluaa julistaa osavaltioon suuronnettomuustilan, kertoo BBC.

Myrsky on hellittänyt Texasissa, mutta osavaltiossa kärsitään vielä varsin talvisista olosuhteista. Esimerkiksi vedensaannissa on ollut ongelmia, sillä pakkasen kurittamissa putkissa ei riitä vedenpaine. Asukkaille on jouduttu jakelemaan talousvettä pullotettuna.

Noin 180 000 taloutta on ilman sähköä Texasissa.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on tilanteen tasalla ja hän on esittänyt toiveensa vierailla Texasissa paikan päällä. Tuore presidentti ei kuitenkaan halua kuormittaa paikallisia viranomaisia vierailun vaatimilla turvatoimilla.

Biden haluaa julistaa alueelle suuronnettomuustilanteen.

Häkämyrkytyksiä epätoivoisista lämmitysyrityksistä

Kuten lämpimissä maissa tai osavaltioissa yleensäkään, Texasissa ei ole varauduttu kylmiin olosuhteisiin taloja rakentaessa: lämmitysjärjestelmää tai tuplaikkunoita ei useimmissa taloissa ole.

Ihmiset ovat saaneet häkämyrkytyksiä yrittäessään lämmittää talojaan generaattoreilla ja auton moottoreilla. Viranomaiset arvioivat ainakin kolmensadan ihmisen saaneen häkämyrkytyksen.

Ainakin neljä ihmistä on puolestaan menettänyt henkensä tulipaloissa, joita on syttynyt lämmitysyrityksien vuoksi. Osa tulipaloista on luultavasti saanut alkunsa kynttilöistä.

11-vuotias poika jäätyi hengiltä

Pakkasien vaatima lapsiuhri on 11-vuotias poika, Christian Pavon, joka löydettiin kuolleena lämmittämättömästä matkailuvaunusta. 

Vaunun lämpötila oli tipahtanut alle nollaan ja poika oli kuollut hypotermian seurauksena.

Samassa vaunussa nukkunut kolmevuotias pikkuveli selvisi hengissä.

Poika oli syntynyt Hondurasissa ja näki Texasissa lunta ensimmäistä kertaa elämässään.

Monia muita ihmisiä on löydetty kuolleena kotoaan tai autostaan. Heidän joukossaan oli myös 75-vuotias Vietnamin sodan veteraani Andy Anderson, joka oli lähtenyt hakemaan autostaan varavirtaa hengityslaitteeseensa. Laitteen käyttö ei onnistunut autossa ja mies löydettiin myöhemmin kuolleena.

– Sää ei ole ainoastaan kylmää, vaan se on tappavaa, sanoo paikallinen seriffi Ed Gonzalez.

Tilanne hellittää pikkuhiljaa

Myrskyvaroitukset ovat yhä voimassa monin paikoin Texasissa, mutta tilanne saattaa pian helpottua, sillä lämpötilojen odotetaan nousevan hieman lähipäivinä.

Yhdysvalloissa yhteensä lähes 60 ihmistä on menettänyt tänä talvena henkensä vaikeiden sääolosuhteiden vuoksi.

Juttua oikaistu kello 17.15 tarkennuksella veteraanin kuolintavasta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja