Talvimyrsky tekee tuhoa Yhdysvalloissa: Useita ihmisiä kuollut, yli miljoona ihmistä sähköttä ja tuhansia lentoja peruttu

Videot näyttävät, miten harvinaisen voimakas talvimyrsky saapui Yhdysvaltoihin 1:59
Video näyttää, miten massiivinen talvimyrsky koettelee Yhdysvaltoja.

Yhdysvaltoja ravisteleva poikkeuksellisen voimakas talvimyrsky on vienyt jo useita ihmishenkiä, peruuttanut tuhansia lentoja ja jättänyt puolitoista miljoonaa sähköttä. 

Tilanne on hyvin poikkeuksellinen, ja meteorologien mukaan talvimyrsky saattaa tuoda Yhdysvaltoihin kylmimmän joulun vuosikymmeniin.

Yhdysvaltain kansallisen sääpalvelun (NWS) mukaan monin paikoin lämpömittarien elohopea on valahtanut reippaasti nollan alapuolelle eri puolilla maata.

Esimerkiksi Minnesotassa on mitattu miinus 38 celsiusasteen lukemia, ja jopa etelässä Dallasissa Texasissa lämpömittari on näyttänyt miinus 13 celsiusasteen lukemia. Lisäksi subtrooppisessa Floridan pohjoisosassa on satanut lunta.

Kylmää on myös naapurimaa Kanadan puolella. Maan länsiosassa lämpötila on laskenut pahimmillaan miinus 53 celsiusasteeseen.

Kylmyysvaroitus Kanadan rajalta Meksikon rajalle

Kylmyysvaroitus on annettu alueille, jotka ulottuvat Kanadan rajalta Meksikon rajalle ja Washingtonin osavaltiosta Floridaan. Kylmyysvaroitus vaikuttaa yli 200 miljoonan yhdysvaltalaisten elämään, kertoi CNN.

Yhdysvaltain kansallinen sääpalvelu NWS on varoittanut, että lumimyrskyt ja tuuli voivat voimistaa pakkasen purevuutta niin, että paleltumavammoja voi syntyä minuuteissa. Lisäksi liiallinen oleskelu näin kylmissä oloissa altistaa hypotermialle ja jopa kuolemalle.

Kuolemantapaukset liittyvät huonoon ajokeliin ja kylmyyteen

BBC:n mukaan tietoon on jo tullut eri puolilta Yhdysvaltoja kuolemantapauksia, joiden syy näyttää liittyvän kylmyyteen ja huonoon ajokeliin.

Uutiskanava CNN:n mukaan Kentuckyn osavaltiossa ainakin kolme on kuollut voimakkaissa sääolosuhteissa. Asiasta ilmoittaa osavaltion kuvernööri Andy Beshear.

Yksi uhreista kuoli liikenneonnettomuudessa. Toisessa tapauksessa kyseessä oli koditon henkilö.

Lähes 7 000 peruttua lentoa, yli miljoona sähköttä

Lähes puolitoista miljoonaa asukasta on perjantaina ollut sähköttä sähkökatkoksia mittaavan sivuston mukaan.

Lentoliikennettä seuraavan FlightAware-sivuston mukaan Yhdysvalloissa on tänään peruttu noin 6  800 lentoa. Lisäksi aikataulusta on ollut myöhässä yli 15  400 lentoa.

CNN:n mukaan eniten lentoja on peruttu Seattlen lentokentällä jäisten olosuhteiden takia. Seuraavaksi eniten peruutuksia tehtiin Chicagossa, New Yorkissa ja Detroitissa.

New Yorkiin hätätila

Muita talvisäähän liittyviä varoituksia on annettu muun muassa lumimyrskyistä.

Paikallista aikaa torstaina New Yorkin kuvernööri Kathy Hochukertoi julistavansa osavaltioonsa hätätilan, joka astui voimaan aikaisin perjantaiaamuna.

Tviitissään Hochul kertoi myös rajoituksista rekkaliikenteeseen sekä perjantaina alkavista tiesuluista osavaltion länsiosissa.

– Tämä tulee olemaan voimakas myrsky, mutta me selviämme tästä, jos newyorkilaiset kuuntelevat varoituksia, ryhtyvät varotoimiin ja ovat varovaisia, Hochul kirjoitti.

Myös presidentti Joe Biden on kehottanut ihmisiä huomioimaan paikallisten viranomaisten varoitukset.

Katso video alta: Yhdysvaltain talvimyrsky voi kehittyä jopa "pommisykloniksi" – meteorologi avaa sääilmiötä

USA:n talvimyrsky voi kehittyä jopa"pommisykloniksi"– meteorologi avaa sääilmiötä 5:58


Lue myös:

    Uusimmat