11-vuotiaat pojat ottivat pikkupojan kiinni ja sumuttivat hänet päästä jalkoihin jauhesammuttimella – perheenäiti järkyttyi lasten julmuudesta: "Poikani oli paniikissa monta päivää"

0:30
Katso video: Espoolainen Hinni kauhistui 11-vuotiaiden lasten jauhesammutinleikeistä

Espooon Leppävaarassa asuva Hinni Pekkarinen joutui järkyttävän toiminnan eteen, kun hän joutui jauhesammuttimella aseistautuneiden poikien sumuttamaksi. Mikä pahempaa, pojat kävivät samalla tavalla pienempiensä kimppuun.

Tapahtumat alkoivat Pekkarisen nähdessä kaksi 11-vuotiasta poikaa sumuttamassa ympäriinsä jauhesammuttimella lähellä kotiaan. Hän meni poikien luo kysyen sammuttimen alkuperää ja vaatien poikia antamaan sen pois.

Pojat reagoivat vaatimukseen nauraen ja sumuttaen jauhetta Pekkarisen päälle. Tämä onnistui kuitenkin silmät suljettuna repimään pullon haltuunsa. Pojat pakenivat nauraen paikalta.

Pojalla oli astma

Hieman myöhemmin Pekkarisen omat pojat ja näiden ystävät lähtivät ulos, ja pian toinen pojista soitti kotiin paniikissa. Poikaa vanhempi kaksikko oli tullut vastaan uuden sammuttimen kanssa ja juoksi yhden seurueen pojista kiinni. Toinen pojista sumutti poikaa kasvoihin ja vaatteiden alle, kun toinen piti uhria käsistä kiinni.

Pekkarisen päästyä paikalle hän löysi pojan täysin jauheen peittämänä. Hän soitti pojan isän hakemaan tämän kotiin. Pekkarinen oli pojasta huolissaan, koska tällä oli paha astma, mutta onnekkaasti vakavammilta seurauksilta vältyttiin.

– Hirveän julmaa, pidetään kiinni 9-vuotiaasta ja toinen sumuttaa. Oma poikani oli paniikissa monta päivää sen jälkeen, Pekkarinen kertoo.

Äidin käsityksen mukaan itse sumutuksen kohteeksi joutunut poikakin on ollut tapauksen jäljiltä järkyttynyt. Hän miettii itsekin nyt, uskaltaako pitää 7- ja 9-vuotiaita lapsiaan pihalla itsekseen.

"Ihmiset pelottavan välinpitämättömiä"

Pekkarisen käsityksen mukaan sammuttimet oli viety paikallisesta parkkiluolasta, jossa pojat olisivat myös sumuttaneet autoja. Poliisit hakivat naisen keräämät tyhjät sumuttimet tämän luota viikonloppuna.

Hän kertoi tapahtuneesta Facebookissa. Nainen on saanut viestejä, joiden perusteella vastaavaa on tapahtunut aiemminkin. Nyt hän pohtii, miten kukaan ei ole aiemmin puuttunut tapahtumiin.

– Ihmiset ovat pelottavan välinpitämättömiä. Ihmettelen, miksi kukaan ei uskalla tehdä mitään, Pekkarinen toteaa.

Hänen käsittääkseen kummastakin pojasta on tehty nyt lastensuojeluilmoitus, mikä on hänestä hyvä asia.

– Miten ne pärjää, kun käytös tuollaista, hän pohtii.

Poliisilla keinot myös alaikäisiin

Rikosylikonstaapeli Jonna Arifullen Länsi-Uudenmaan poliisilaitokselta kertoo, että poliisi tutkii tehdyn rikosilmoituksen perusteella tapahtunutta pahoinpitelynä.

Mahdollisista muista vahingoista esimerkiksi autoille hänellä ei tässä vaiheessa ole vielä tietoa, mutta jos autojen omistajat ovat esimerkiksi tehneet rikosilmoituksia asiasta sähköisesti, voivat ne tulla tutkinnanjohtajan pöydälle pienellä viiveellä.

Poliisi selvittää myös käytettyjen jauhesammuttimien alkuperää, eli ovatko ne esimerkiksi näpistetty tai otettu käyttöön luvatta.

Koska epäillyt ovat alle 15-vuotiaita, asia ei tule etenemään syyteharkintaan tai oikeuteen. Mahdollinen korvausvelvollisuus kuitenkin säilyy iästä huolimatta.

Käytännössä poliisi hoitaa asiaa yhteistyössä lastensuojelun ja muiden viranomaisten kanssa, ja pojat voidaan esimerkiksi puhutella tai viedä asia sovitteluun. Arifullen vakuuttaa, että alle 15-vuotiaiden tekojen käsittelyyn löytyy useita erilaisia toimenpiteitä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja