100 metrin juoksu on ollut Samuli Samuelssonin näytöstä, mutta nyt lajissa mellastaa puskista noussut pikakiituri – "Olen omasta mielestäni tosi lahjakas"

6:07
Tulosruutu raportoi Paavo Nurmi Gamesista, jossa Viljami Kaasalainen oli 100 metrin paras suomalaisjuoksija.

Viljami Kaasalainen ei ole nimi, joka tunnetaan turuilla ja toreilla ympäri Suomen. Ero on tässä suhteessa huima pikajuoksijaan Samuli Samuelssoniin, joka on saanut Instagram-seuraajamääränsä räjähtämään tänä suvena kymmeniintuhansiin.

Radalla vertailu on huomattavasti tasaisempaa, sillä kummankin juoksijan kauden parhaassa ajassa sadalla metrillä etu on Samuelssonin puolella vain kuusi sadasosaa. Kauden tilastokärki on hänen juoksemana 10,28.

Tiistaina Turun Paavo Nurmi Gamesissa alkukaudesta mediatutkan alla visusti pysynyt Kaasalainen oli finaalissa Samuelssonia nopeampi ja juoksi oman ennätyksensä 10,34.

– Todellakin olen tutkan alla mennyt aika montakin vuotta. Ollut lähellä jo, että olisin tullut katkeraksi, mutta ei ihan vielä, Kaasalainen virnuili MTV Urheilulle.

Jyväskylän Kenttäurheilijoita edustava ja mikkeliläistaustainen Kaasalainen on tehnyt läpimurtoa kansalliselle huipputasolle jo jonkin aikaa. Ikää miehellä on 24 vuotta.

– Olen ollut aika kovalla tasolla ja omasta mielestäni olen tosi lahjakas, mutta on ollut paljon loukkaantumisia ja paljon kaikkea, mistä pitää jossitella. Olen voittanut monesti kovia jätkiä, mutta ei ole koskaan aikaisemmin tullut sellaista yhtä kovaa suoritusta. Sen takia se ennätyskään ei ole ollut mikään kummoinen aikaisemmin.

Oma ennätysjuoksu veti Kaasalaisen muikeaksi.

– Aika paljon se muuttui kerralla. Olen vuosia hinkannut 10,50-alkuisia aikoja ja odotin, että 10,4 tulee hetkenä minä hyvänsä tällä kaudella, mutta ei tullutkaan sitä, vaan tuli kymppikolmonen. Tuntuu ihan sairaan hyvältä. Ei voi kyllä sanoin kuvailla, miten hyvä fiilis on siitä, Kaasalainen maiskutteli.

– Olen aina vain tiennyt, että olen hyvä, mutta nyt tuli sellainen todiste, että kyllä mä olen hyvä.

Mitali on tarjolla

Kaasalaisella ei ollut alun perin suunnitelmissa kilpailla Kalevan kisoissa sadalla metrillä lainkaan, sillä hän aikoi keskittyä puhtaasti huippusuoritukseen sunnuntaina 200 metrillä. Kansainvälisen tason kilpailussa Paavo Nurmi Gamesissa tullut nappionnistuminen muutti kuitenkin suunnitelmia.

Kaasalainen kilpailee tänään myös sadalla metrillä, jossa nappisuorituksella on otettavissa SM-kultaa.

– Revanssia haetaan Viljamia vastaan. On tulossa tosi hyvä kisa, kun Viljamikin noin hyvin juoksee, Samuelsson totesi Paavo Nurmi Gamesissa.

– Normaalisti ei oikeastaan kiinnosta, kuka on takana ja kuka edessä, vaan kisaan itseäni vastaan. Eri asia on, jos on Kalevan kisat. Niissä lähdetään hakemaan mitalia, Kaasalainen tuumaili.

Turussa järjestettävissä Kalevan kisoissa miesten satasen finaali juostaan tänään viimeisenä lajina kello 20.45 alkaen.

Nelkusta päämatka

Tällä kaudella myös päämatkallaan 200 metrillä oman ennätyksensä 21,04 juossut Kaasalainen aikoo jättää ensi kaudella lyhyemmät pikamatkat sivurooliin.

Ensi kaudesta lähtien Kaasalaisen päämatka on 400 metriä.

– Päätin alkuvuodesta jo, että mulla olisi ihan hyvät mahdollisuudet pärjätä nelosella. Se olisi mielenkiintoista testata sitä matkaa. Sen takia otin yhteyttä nykyiseen valmentajaani Antti Meroon, joka tietää paljon nelkun treenaamisesta. Tarkoitus olisi syksyllä alkaa miettiä sitä päämatkana, Kaasalainen kertoi.

Piinalliset maitohappotreenit odottavat Kaasalaista syksyllä, mutta siirtymistä pidemmälle matkalle helpottaa hänen kevytrakenteisuutensa.

– Olen tänä kesänä yhden nelkun jo juossut, eikä se huonosti mennyt. Ilman treenejä kävin kokeilemassa. Aika oli 48,81, Kaasalainen raportoi.

Kalevan kisoissa Suomen mestaruus jaettiin 400 metrillä perjantaina Tommi Mäkiselle, joka kiersi radan ennätysvauhtiinsa 47,85 sekuntiin.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja