Mainos

10 vinkkiä hääpuvun valintaan!

Unelmien hääpuvun valintaan kannattaa varata runsaasti aikaa ja malttia.

Joidenkin morsianten mielestä hääpuvun valinta on yksi elämän ihanimmista hetkistä. Toisten mielestä hääpukuliikkeeseen astuminen on kuin näkisi painajaista. Muista että kun itse olet liikkeellä positiivisella ja iloisella mielellä, saat osaksesi parempaa palvelua!

1. Tutki mainokset ja nettisivut tarkasti

Katsele morsiuspukuja häälehdissä ja surffaa morsiuspukumerkkien ja morsiuspukuliikkeiden nettisivuilla. Katso esimerkiksi häät.fi häämuotivideot sekä mainokset Palveluhakemistossa. Valitse sinua miellyttäviä pukuja ja pukumerkkejä ja katso, mitkä liikkeet niitä Suomessa myyvät. Tee virtuaalivierailuja morsiuspukuliikkeisiin ja ota käyntilistallesi muutama potentiaalinen liike.

2. Tee alustava valintakierros

Käy valitsemissasi liikkeissä hyvissä ajoin joko ikkunaostoksilla tai tutkimassa valikoimaa alustavasti. Tunnustele ilmapiiriä juttelemalla myyjän kanssa ja tutustu pukujen lisäksi myös liikkeen muuhun valikoimaan: kenkiin, huntuihin ja muihin asusteisiin. Jos aiot myös sovittaa pukuja jo ensimmäisellä käyntikerralla, ole yhteydessä liikkeeseen etukäteen puhelimitse tai katso tarkemmat ohjeet nettisivuilta.

3. Varaa yksilöllinen sovitusaika

Monet juhlapukuliikkeet suosittelevat varaamaan sovitusajan. Ajan varaamalla varmistat, että liikkeessä on asiantunteva henkilö palvelemassa juuri sinua. Ruuhka-aikoina, etenkin iltapäivisin ja lauantaisin, ilman ajanvarausta saapuvat asiakkaat voivat joutua odottamaan pitkiäkin aikoja palvelua. Muista että sovittaminen vie aikaa ja on myös henkisesti vaativaa, joten yhdelle päivälle ei kannata varata kuin yksi tai kaksi sovitusaikaa.

4. Kerro myyjälle toiveistasi avoimesti

Kerro sovituksestasi vastaavalle myyjälle, minkä tyylisistä puvuista pidät ja mistä et. Kerro myös budjetistasi sekä siitä, millaisia häitä suunnittelette. Kertoessasi mieltymyksistäsi ja ajatuksistasi, annat myyjälle paljon tietoa tyylistäsi. Näin hän voi ehdottaa sinulle myös sellaisia pukuja, joita et itse ole vielä nähnyt tai tullut ajatelleeksi mutta joiden hän arvelee sopivan sinulle. Kerro myyjälle myös, jos aiot laihduttaa, olet raskaana tai odotettavissa on muita vartaloosi vaikuttavia asioita. Näin juhlapukeutumisen ammattilainen osaa kertoa sinulle paremmin, minkä mallinen ja kokoinen puku sinun kannattaa hankkia ja minkälaiset muutokset siihen ovat mahdollisia. Yleensä yksi painokilo vastaa noin yhtä senttiä vartalon ympärysmitassa ja neljä kiloa jo yhtä kokonumeroa. Laihdutushaaveissa kannattaa olla realistinen ja itselleen rehellinen.

5. Ota mukaan korkeintaan yksi makutuomari

Muista, että olet ostamassa pukua itsellesi. Tee alustava kierros yksin ja ota halutessasi hyvä ystäväsi tai tuleva puolisosi mukaan vasta viimeiseen, valintasi varmistavaan sovitukseen. Tällöin makutuomarikin jaksaa keskittyä ja olla kiinnostunut asiasta.

6. Laita hiukset ja meikkaa kevyesti

Sinun on helpompi nähdä itsesi kauniina morsiamena, kun olet hieman kaunistautunut sovitusta varten. Jäljittele suunnittelemaasi hääkampausta parhaan taitosi mukaan. Jos haluat hääpäivänäsi nostaa hiukset ylös, rakenna itsellesi myös sovituspäivänä kevyt nuttura vaikkapa hiussoljen ja pinnien avulla. Tee myös kevyt meikki, jotta tunnet olosi huolitelluksi ja juhlalliseksi.

7. Muista syödä ja rauhoittua

Muista että kiireisenä tai alhaisesta verensokerista kärsivänä et jaksa keskittyä puvun valintaan. Varaa aikaa sekä sovitukselle että mukavalle kahvihetkelle, ja hemmottele myös makutuomariasi. Anna tilaa myös muille liikkeessä samaan aikaan asioiville asiakkaille.

8. Kysy pukujen toimitusaikaa

Unelmiesi puku ei välttämättä löydy suoraan rekistä. Joidenkin valmispukumallistojen puvut toimitetaan 3-4 kuukauden kuluttua tilauksista, toisissa voi kestää jopa puoli vuotta. Lisäksi on varattava aikaa mahdolliseen korjaus- tai muutosompeluun. Lähde siis liikkeelle 6-9 kuukautta ennen hääpäivää. On myös hyvä tietää, että monissa liikkeissä pukua voi säilyttää vaikka häiden alusviikolle asti. Tilauksen yhteydessä puvusta maksetaan yleensä varausmaksu, joka on usein puolet puvun hinnasta.

9. Selvitä mitä puvun hintaan kuuluu

Korjaukset ja muutostyöt eivät yleensä kuulu puvun hintaan. Muutoksia on tehtävä esimerkiksi silloin, jos puku on liian pitkä, se ei sellaisenaan istu täydellisesti vartalollesi tai haluat siihen muita muutoksia. Joissain liikkeissä tarvittavat korjaukset tehdään lisämaksusta itse, toisissa ohjataan muille ompelijalle. Puvun myynyt liike ei ole vastuussa ulkopuolisilla teetetyistä korjaustöistä.

10. Morsiuspuku mittatilaustyönä

Jokaiselle morsiamelle ei löydy oikeaa pukua valmisvaatteiden joukosta. Makusi voi olla hyvin persoonallinen tai mittasi erittäin yksilölliset. Jos etsintäkierroksesi ei tuota tulosta, voit teettää puvun morsiuspukuliikkeessä tai muulla ammattitaitoisella ompelijalla, mikäli aikaa on riittävästi. Yleensä morsiuspuvun valmistuminen vaatii 2-3 sovituskertaa puvun mallin ja kankaan valinnan jälkeen eli noin kolmisen kuukautta.

Teksti: Sari Yli-Salomäki/HÄÄT-lehti
Kuvat: Shutterstock
Asiantuntija: Hanna Koskinen, Morsiuspukuliike Stilissima

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.