10 hyvää syytä syödä suklaata – ja antaa sitä ystävillekin!

Suklaalla on useissa tutkimuksissa todettu olevan erilaisia terveyshyötyjä. Ja vaikka tutkimuksiin ei uskoisikaan, tulee suklaasta taatusti aina hyvä mieli.

Tässä 10 hyvää syytä syödä suklaata ja antaa sitä lahjaksi ystävälle ystävänpäivän kunniaksi!

1. Suklaa on lemmenlääke

Suussasulava raakasuklaa kätkee sisäänsä luonnon omia lemmenrohtoja. Jo sen perusainesosana käytettävä kaakaopapu on itsessään voimakas lemmenrohto.

Läheltä tarkasteltuna aivoja muistuttava kaakaopapu sulkee sisäänsä lukuisia tärkeitä rakennusaineita aivojen välittäjäaineille. Raakaravinnon asiantuntijan, Jaakko Halmetojan mukaan kaakaosta saakin voimakkaita mielihyvän kokemuksia sen onnellisuuskemikaalien vuoksi – sillä on jopa samanlaisia vaikutuksia aivojen välittäjäaineisiin kuin rakastumisella.

Jaakko Halmetoja kertoo, kuinka teet suklaat, jotka saavat lemmenliekin lepattamaan.

2. Suklaa vähentää riskiä aivoverenkiertohäiriöön ja aivohalvaukseen

Yli 33 000:ta naista seurannut ruotsalainen tutkimus puoltaa suklaalla herkuttelua. Suklaan säännöllinen syöminen näyttää alentavan riskiä aivoverenkiertohäiriöön.

Ruotsalaistutkimuksen mukaan naisten aivohalvausriski pienenee jopa 20 prosentilla, jos he syövät noin kaksi patukkaa tummaa suklaata viikossa.

– Kaakao sisältää flavonoideja, joilla on antioksidanttisia vaikutuksia. Nämä flavonoidit estävät pahan LDL-kolesterolin hapettumista, joka voi johtaa verisuonisairauksiin ja halvauksiin, Tukholman Karolinska Instituten professori Susanna Larsson selitti.

3. Suklaa tekee sydämelle hyvää

Sen lisäksi, että suklaa toimii sydämelle lemmenrohtona, tekee se myös fyysisesti sydämelle hyvää.

Aberdeenin yliopiston tekemä tutkimus osoittaa, että paljon kaakaomassaa sisältävän suklaan flavonolit auttavat ehkäisemään verihiutaleiden kokkaroitumista suonissa ja tästä aiheutuvia sydäntauteja.

Düsseldorfissa ja Davisin kalifornialaisessa yliopistossa toteutetuissa testeissä puolestaan selvisi, että suklaan antioksidanttien nautiskelu voi jopa korjata tupakoimisen aiheuttamia vaurioita verisuonissa. Suklaa avaa verisuonet yhtä tehokakasti kuin aspiriini!

4. Suklaa suojaa taudeilta

Vuonna 2009 julkaistu japanilaistutkimus näyttää, että suklaassa luontaisesti esiintyvät antioksidantit, fenolit, parantavat elimistön immuniteettijärjestelmää. Vuoden 2009 havaijilaiset kokeet lisäävät suklaan terveyspisteitä; nautintoaineen prosyaniidit viittasivat eläinkokeissa myös vastustuskykyä lisääviin ominaisuuksiin.

5. Suklaa lievittää stressiä

Suklaalla on todettu olevan positiivisia vaikutuksia myös stressiin.

American Chemical Societyn tutkimuksen mukaan päivittäin nautittuna 40 grammaa tummaa suklaata vähentää stressihormoneiden määrää ahdistuksesta kärsivillä. Vaikutus oli suotuisa jo kahden viikon ajalla.

6. Suklaan avulla elät pidempään!

Noin 8000 Harvardin opiskelijalla toteutettu 18-vuotinen koe paljastaa, että ne, jotka söivät suklaata elivät lähes vuoden pidempään kuin herkusta kieltäytyneet. Ikävä kyllä, kaikki kauemmin eläneet olivat miehiä. Tutkijat eivät vielä osaa sanoa, mistä suklaan hyvien ominaisuuksien vaikutukset nimenomaan miehiin johtuvat.

7. Suklaa parantaa aivotoimintaa!

Suklaa on yksi parhaista magnesiumin lähteistä, kertoo terveysruokalehti Journal of Medicinal Food. Magnesium taas on tärkeä mineraali aivojen terveydelle.New Yorkin Cornell-yliopistossa tehdyissä tutkimuksissa selvisi, että suklaa sisältää epikatekiini-nimistä antioksidanttia. Kyseinen aine saattaa suojata muun muassa Alzheimerin tautia aiheuttavaa amyloidiplakkia vastaan. Länsivirginialaisessa yliopistossa paljastettiin, että suklaa lisäksi parantaa muistia, tarkkaavaisuutta, reaktioaikaa ja ongelmanratkaisutaitoja. Tämä kaikki johtuu herkun aiheuttamasta verenvirtauksesta aivoihin.

8. Suklaa lohduttaa

Suklaa on lohturuokaa parhaimmillaan! Erositko juuri miesystävästäsi tai ottaako ärsyttävä pomo päähän? Kuten Makuja-lukijatkin totesivat, suklaa on oiva pahan mielen parantaja. Mikään ei pelasta päivää yhtä tehokkaasti kuin käpertyminen sohvalle hyvän elokuvan ääreen suklaapalojen kera.

9. Suklaan avulla näytät hyvältä!

Myös kauneusteollisuus luottaa suklaan terveyttäedistäviin voimiin. Sen lisäksi, että voit syödä suklaata, voit tänä päivänä myös uida suklaassa! Erilaiset kauneushoitolat tarjoavat nimittäin muun muassa suklaakylpyjä, jotka lievittävät stressiä, rentouttavat ja parantavat mielialaa. Suklaan avulla tehdään myös kasvo- ja vartalohoitoja, joiden jälkeen suorastaan hehkut! Suklaa voi siis parantaa sinua myös ulkoisesti!

10. Suklaa sopii monenlaisiin ruokiin

Kaikkihan sen tietävät: suklaasta syntyvät parhaat jälkiruoat! Kuvittele ihania suklaabrownieita, mudcakea, suklaavanukasta sekä suussa sulavia konvehteja. Joko vesi herahti kielelle?

Jälkiruokien lisäksi suklaa sopii mainiosti myös suolaisiin ruokiin. Suklaasta saa mainion kastikkeen muun muassa riistalle.

Kokeile myös maukasta suklaakanaa.

Vastustamattomia suklaareseptejä:

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat