10 huonointa joululahjaideaa – vältä näitä

Joululahjojen ostaminen ei ole aina helppoa. Tässä kymmenen vinkkiä, joita noudattamalla vältät jo monia kiusallisia tilanteita aattoiltana.

"Hyvä tarkoitus" -lahjat

Hyvää tarkoittava lahja on usein elämäntapamuutoksiin kannustava, mutta se voi aiheuttaa närkästystä sen saajassa. Tällaisia ovat esimerkiksi itseapua tarjoava hypnoosikasetti ylensyöjälle, tupakoijalle tai aggressioitaan huonosti hallitsevalle henkilölle.

Hyvää tarkoittavat, mutta kiusallisia lahjanavaushetkiä aiheuttavia lahjoja ovat myös uusimman dieettivillityksen opas, puntari tai itsevalmennuskasetti työttömälle. Tämäntyyppisiä lahjoja voi ostaa ainoastaan silloin, jos niitä on tosissaan toivottu.

Arvottomat vempeleet

Maailma on täynnä kaikenlaisia hilavitkuttimia, joiden voit kuvitella olevan täydellinen lahja hänelle, jolla on jo kaikkea. Useimmiten sellaiset päätyvät komeron pohjalle tai roskiin. Jätä siis suosiolla kauppaan nypynpoistajat, sähkösakset ja muut markkinamiesten epätoivoisimmat kapistukset, joita ilman jokainen voi elää.

Asiantuntijaopas asiantuntijalle

Jotkut ihmiset tietävät paljon jostain tietystä aihealueesta. Jos ostat viinejä harrastavalle ihmiselle viinioppaan, tuhlaat turhaan, koska henkilö jo luultavasti tietää kaiken mitä oppaassa kerrotaan, hänellä on se jo, tai hän ei todellakaan tarvitse sitä. Älä myöskään osta alan asiantuntijalle mitään perusjuttuja, golfarilla varmasti on jo palloja omasta takaa ja niin edelleen.

Lahjat, joissa on sanoma

Usein lahja, jossa on "hauska" sanoma, on impulsiivisuuden tulosta. Esimerkiksi t-paita, jossa lukee "pulla uunissa" voi tuntua hauskalta ostoshetkellä, mutta kun raskaana oleva veljen vaimo avaa sen, voi nauru olla kaukana. Hassu sanoma -lahja voi toimia ehkä vain silloin, jos lahjan saaja on alle 16-vuotias. Silloinkin on syytä harkita kahdesti, ettei loukkaa yliherkän teinin minäkuvaa.

Taideteokset

Serkulle ostamasi taulu roikkuu aina seinällä, kun menet kylään hänen luokseen. Mutta ei taatusti koskaan muulloin. On erittäin hankala ostaa lahjaksi taidetta, jos ei tiedä tarkkaan lahjan saajan makua.

Teemalliset alusvaatteet

Niin houkuttelevaa kuin se olisikin, ne porobokserit on syytä jättää kauppaan. Missä sellaisia kehtaa käyttää? Jos miehesi näyttäytyy ne jaloissa vaikka kuntosalin pukuhuoneessa tai jalkapalloporukan saunaillassa, on hänen miehinen uskottavuutensa mennyttä. Ressu-paituli toimii taas naisellisuuden tappajana.

Kehystetyt valokuvat itsestäsi

Itsensä rakastaminen on tärkeää, mutta omien valokuvien lähettäminen on erittäin outo lahja.

Lahjan antaminen eteenpäin

Kierrätystä? Ehkä, mutta ei soveliasta. Se voi johtaa myös kiusallisiin tilanteisiin, jos alkuperäinen lahjoittaja huomaa kierrätyksen.Suurin virhe on sanoa lahjan saajalle, että kyse on kierrätyslahjasta, tyyliin "saat tämän täysin käyttämättömän yöpaidan, koska se on itselleni liian suuri".

Viime hetken "lahjat"

Huoltoasemalta ostettu suklaarasia on lähes antilahja. Pidä mieluummin varastossa muutamaa hyvää viiniä, joista on hyvä napata pullo viemisiksi, jos joulun aikaan tulee eteen yllätysvierailuja.

Ajattelemattomat lahjat

Joku voi hamstrata joululahjoja pitkin vuotta ajatellen, että lahjalle valikoituu saaja joulun tullen. Parhaiten onnistut lahjavalinnassa, kun tiedät kenelle sen ostat.

Studio55.fi/Piritta Palokangas

Juttu on julkaistu alun perin joulukuussa 2011.

Lähde: http://couponing.about.com/

Lue myös:

    Uusimmat