Huomasitko? Erikoinen lentäjähahmo vilkkuu SM-liigalähetyksissä – taustalta paljastuu entinen NHL-pelaaja: "Miten tämän nyt osaisi selittää..."

Ari Vallinilta palopuhe Pelicansin pelaamisesta: "Pitäisi tajuta se" 0:58
Videolla Ari Vallinin palopuhe Pelicansista, taustalla vilkkuu lahtelaisseuran urheilutoimenjohtaja Janne Laukkanen lentokapteenin roolissaan.

Kun SM-liigan toisen finaaliottelun lähetys lähti liikkeelle Lahdessa, kuviin ilmestyi erikoinen näky. MTV Urheilun liigastudion oikeaa reunaa komisti lentäjähattuinen hahmo. Mistä on oikein kyse?

”Pientä matalalentoa on ollut havaittavissa, mutta eiköhän näin lauantaina nosteta kierroksia ja lyödä jytyä koneeseen”, kapteenihattua kantava veikkonen sanoo Lahden Isku Areenan mediakuutiolla.

Piakkoin samainen hahmo vetelee jo tiputanssia sormet pystyssä. Pokka on koetuksella, kun tietää, että kuka on kyseessä.

Tätä erikoista roolia kantaa Pelicansin nykyinen urheilutoimenjohtaja Janne Laukkanen, joka pelasi omalla pelaajaurallaan yli 400 NHL-ottelua.

– En tiedä, että miten tämän osaisi nyt selittää, Laukkanen naurahtaa roolistaan MTV Urheilulle.

– Tätä pitäisi varmaan kysyä joltain muulta, mutta sanotaanko näin, että haluamme viestiä organisaatiosta tiettyjä asioita ulos. Tämä oli sellainen juttu, mikä liittyi aika paljon meikäläisen persoonaan. Ollaan tässä täysillä mukana ja heittäydytään niihin haasteisiin, mitä markkinointi antaa, Laukkanen kuvailee leveän hymyn kera.

Mitä tuo kertoo persoonastasi?

– Ehkä se jää katsojan ja kuulijan päätettäväksi, Laukkanen hekottelee.

Alla olevalla videolla kuvaa, kun Laukkanen kantaa lentokapteenin roolia – puhuen samalla Kärpät-välieräsarjan viidennestä ottelusta (kyseinen pätkä näytettiin samana iltana Lahden jäähallissa).

”Hyvä, että saimme oikaistua asioita”

Vaikka Pelicans on tällä hetkellä kovassa paikassa SM-liigan finaalisarjassa (voitot 0–2 Tapparalle), on sen kausi ollut jo tähän mennessä sangen onnistunut. Pelicans ylsi toisena keväänä putkeen Liigan finaaleihin.

Temppu on kova, sillä kotimaan pääsarjassa kilpailua riittää.

– Olemme tehneet kovasti töitä koko organisaation voimin. Valmennus on tehnyt omaa juttuaan ja pelaajat siinä rinnalla. Kyllä tässä voi olla todella kiitollinen siitä, että olemme tänäkin keväänä finaaleissa mukana, Laukkanen myöntää.

Vielä syksyllä oli vaikea uskoa, että Pelicans pelaisi tällä kaudella mitaleista. Lahtelaisjoukkue kun ui syvällä suossa.

Pelicans oli vielä marraskuun maajoukkuetauon alla sarjataulukon häntäpäässä.

Joukot koottiin yhteen ja Lahden Isku Areenan uumenissa järjestettiin darts-turnaus. Eli kokous, missä koolla olivat niin seurajohto, valmennus, pelaajat ja kaikki taustajoukot. 

Suunta kääntyi.

– Alku ei ollut mitenkään kovin ruusuinen, mutta hyvä, että saimme oikaistua asioita ja olemme nyt tässä, Laukkanen huokaisee.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Pelicans on tehnyt syksyn ja talven aikana useita paikkausliikkeitä. Lahteen ovat saapuneet muun muassa kanadalaissentteri Nathan Schnarr, Oulusta napattu Niklas Kokko sekä paluumuuttajat Antti Tyrväinen, Ben Blood ja Juhamatti Aaltonen.

Laukkanen myöntää, että Pelicansin nykyjoukkue ”ei ole todellakaan mikään halpa nippu”. Pelicans ilmoitti lähtevänsä kauteen 2,65 miljoonan euron pelaajabudjetilla, jossa oli kasvua edellisvuoteen nähden 350 000 euroa.

Kuinka paljon budjettia on pitänyt venyttää, Pelicansin urheilutoimenjohtaja Janne Laukkanen?

– Ainahan nuo venyvät joka vuosi, mutta sanotaanko näin, että olemme pystyneet tekemään tuon hallitulla riskillä, Laukkanen kommentoi.

Onnistuneita värväyksiä

Laukkanen, 54, on toiminut Pelicansin urheilutoimenjohtajana kaudesta 2016–17 lähtien. Pelicans on tehnyt varsinkin viime vuosien aikana poikkeuksetta erittäin onnistuneita hankintoja.

Esimerkkejä riittää.

Nykyjoukkueessa tshekkipuolustajat Filip Kral ja Michal Jordan sekä norjalainen Johannes Johannesen ovat olleet valtavassa roolissa. Hyökkäyksessä ruotsalaiset Lars Bryggman ja Patrik Carlsson ovat muodostaneet tehoketjun yhdessä Pelicansin viime kesän tähtipaluumuuttajan Ryan Laschin kanssa.

Sen lisäksi taustalla on ollut muitakin nimettömimpiä hankintoja kuten tshekkilaituri Lubos Horky, joka pelaa nyt Pelicansin ykkösketjun laidalla.

– Kun teemme päätöksiä siitä, että haluamme tietyn pelaajan, emme tiedä vielä siinäkään vaiheessa, että onnistuuko hän. Noissa on aina monta kysymysmerkkiä edessä. Sopiiko pelityyliin, tykkääkö kaupungista, kulttuurista ja niin edelleen. Pyrimme tekemään taustatyöt niin hyvin kuin pystymme. Keskustelemme pelaajien kanssa, jotta he tiedostavat sen, mihin he ovat tulossa ja millainen organisaatio täällä on. Olemme mahdollisimman avoimia ja rehellisiä asioiden suhteen, Laukkanen taustoittaa pelaajien rekrytointiprosessia.

Yksi kaikista hienoin esimerkki Pelicansin onnistuneista hankinnoista on kanadalaissentteri Nathan Schnarr, joka saapui alkusyksystä Pelicansin matkaan. Schnarr, 25, nakutti runkosarjassa 51 otteluun 50 (18+32) pistettä, minkä lisäksi hänen plus-miinus-lukemansa oli peräti +23.  

– Nuo ovat juuri sellaisia 50–50-tapauksia, missä toinen onnistuu ja toinen epäonnistuu. Hän on tykännyt olla täällä ja hän on ollut meille erittäin tärkeä ja hyvä vahvistus, Laukkanen sanoo Schnnarista.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Jatkoja valmiina

Toisin kuin moni muu seura, Pelicans ei ole julkaissut vielä yhtäkään jatkosopimusta. Niitä on kuitenkin varastossa.

– Runko on hyvin kasassa, mutta siinä on vielä pari kärkipaikkaa auki. Mikään ei ole rakennusvaiheessa sinänsä muuttunut edellisiin vuosiin nähden. Tulemme noiden asioiden kanssa julki, kun sen aika on, Laukkanen toteaa.

Montako valmista sopimusta teillä on ensi kautta varten?

– Runkopelaajien osalta yli 20, Laukkanen vastaa.

Pelicans teki viime kesänä ison päätöksen, kun se päätti panostaa myös sen tämän kauden joukkueeseen. Päätös tarkoitti sitä, että Pelicans rakensi jalkeille nipun, jolla se lähti tavoittelemaan mestaruutta.

Tämä jahti on yhä päällä, mutta kysymys kääntyy siihen, että miten jatkossa?

– Mietimme vielä sitä, että mikä seuran lopullinen linja tulee olemaan. Meillä on omat suunnitelmamme urheilupuolella. Katsomme vielä, että kuinka paljon haluamme panostaa ja mitkä ovat ne tärkeimmät kohdat, joilla haluamme kehittää organisaation toimintaa. Osakysymys liittyy tietenkin pelaajabudjettiin. Katsotaan, että mitä siihen lohkeaa, Laukkanen vastaa rauhallisesti hymyillen.

Pelicansin ja Tapparan finaalisarja jatkuu tänään keskiviikkona Tampereella. Kiekko tippuu jäähän kello 18.30.

Lue myös:

    Uusimmat