Asiantuntija kertoo yleisimmän syyn, miksi luottoa tai lainaa ei myönnetä – "Ehkä yksi tärkeimmistä tekijöistä"

Asiantuntija kertoo, mitkä kaikki asiat vaikuttavat siihen, myönnetäänkö henkilölle luottoa tai lainaa ja mikä on yleisin syy sille, että luottoa ei myönnetä.

Oletko joskus hakenut luottokorttia tai lainaa, mutta sitä ei ole sinulle myönnetty?

Luoton myöntämiseen vaikuttavat henkilön tulot ja elämiseen menevät menot. Henkilön maksukyky on se osuus, joka tuloista jää käteen pakollisten menojen jälkeen.

– Maksukyky on ehkä yksi tärkeimmistä tekijöistä, Nordean kehitysjohtaja Tanja Eronen kertoo myöntämisehdoista.

Lisäksi luoton myöntämiseen vaikuttaa se, paljonko henkilöllä on muuta velkaa.

– Vaikka olisikin hyvät tulot ja pienet menot, mutta muuta velkaa on paljon ja velanhoitokulut ovat jo valmiiksi isot, lisävelkaa on vaikeampi saada.

Parisuhdestatuksella, työsuhteella ja historialla voi olla merkitystä

Luoton ja lainan myöntämiseen voi alasta ja paikkakunnasta riippuen vaikuttaa se, onko luoton hakijan työsuhde vakituinen vai määräaikainen.

– Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla määräaikainen sairaanhoitaja varmasti löytää helposti uuden vastaavan jakson, Eronen kertoo esimerkkinä.

Parisuhdestatuskin voi olla vaikuttava tekijä, eli onko luoton tai lainan takaisinmaksuun olemassa yhden vai kahden ihmisen tulot.

– Se kokonaisuus, että haetaanko lainaa yhdessä vai yksin.

Myös se, miten henkilö on hoitanut raha-asioitaan aikaisemmin vaikuttaa.

– Jos historiassa on maksuhäiriöitä, paljon tilin ylityksiä tai luoton maksu on viivästynyt, se voi vaikuttaa, Eronen kertoo.

Yleisin syy sille, miksi lainaa ei myönnetä on Erosen mukaan se, että laina joka pyydetään on liian suuri hakijan käytettävissä oleviin tuloihin nähden.

Katso myös: Tiedätkö mitä tarkoittavat marginaali ja yhtiövastike? Entä miten suomalaiset kokevat omat taloustaitonsa? Katso video!

Tiedätkö mitä tarkoittavat marginaali ja rahoitusvastike? Näin kansa vastasi MTV:lle 2:25
Näin kansa vastasi MTV:lle.

Lue myös:

    Uusimmat