Venäjä sanoo iskeneensä rautateitä ja junilla Ukrainaan kuljetettuja länsiaseita vastaan – Kiovassa evakuoidaan kaksi sairaalaa

Venäjä sanoo iskeneensä Ukrainan rautatie-infrastruktuuria ja länsiaseita kuljettaneita junia vastaan. Kiovassa evakuoidaan kaksi sairaalaa Venäjän hyökkäyksen pelossa.

Maan puolustusministeriön mukaan isku tehtiin eilen torstaina Donetskin ja Harkovan alueilla käyttämällä ohjuksia ja tykistöä.

Ukrainan mukaan ohjusiskussa Donetskin seudulla kuoli kolme rautateiden työntekijää ja haavoittui neljä. 

Venäjän hyökkäyksessä Harkovan seudulla kerrotaan puolestaan haavoittuneen kymmenen siviiliä.

Venäjän joukkojen hyökkäykset rautateiden infrastruktuuria vastaan on tähdätty aiheuttamaan häiriöitä Ukrainan sotilasmateriaalin kuljetuksille ennen suunniteltua hyökkäystä, sanoi Ukrainan turvallisuuslähde tänään perjantaina.

– Nämä ovat normaaleja toimia ennen hyökkäystä, lähde lisäsi.

Zelenskyiltä varoitus

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on varoittanut, että Venäjä haluaa armeijansa valloittavan strategisesti tärkeän Tshasiv Jarin kaupungin ennen kuin Venäjällä vietetään Neuvostoliiton toisen maailmansodan voittoa juhlistavaa voitonpäivää 9. toukokuuta.

Itä-Ukrainassa Donetskin alueella sijaitseva Tshasiv Jar on tärkeä ukrainalaisten joukkojen huollolle.

Venäjän joukoilla on etulinjassa vahvempi tulivoima ja enemmän sotilaita. Ukraina onkin varoittanut, että taistelut vaikeutuvat tulevien viikkojen aikana.

Kiovassa evakuoidaan kaksi sairaalaa Venäjän hyökkäyksen pelossa

Kiovassa viranomaiset ilmoittivat perjantaina kahden sairaalan evakuoimisesta Venäjän mahdollisen hyökkäyksen pelossa.

Evakuoinnin syynä on verkossa kiertävä video, jossa käytännössä ilmoitetaan hyökkäyksestä sairaaloita vastaan, kertoi kaupungin hallinto. 

Se viittasi Valko-Venäjän turvallisuuspalvelun KGB:n päällikön kommentteihin, joiden mukaan sairaaloissa oleskelisi sotilashenkilöstöä, jolloin ne olisivat oikeutettuja sotilaskohteita.

Kiovan viranomaiset ovat tuominneet väitteen täysin valheelliseksi ja vihollisen provokaatioksi, jota yritetään hyödyntää hyökättäessä Kiovan sosiaalista infrastruktuuria vastaan.

Toinen sairaaloista on Ukrainan mukaan lastensairaala.

– Kiovan viranomaiset tekevät kaiken mahdollisen potilaiden ja lääkäreiden siirtämiseksi muihin pääkaupungin hoitolaitoksiin, kaupungin hallinto sanoi.

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan Ukrainan terveydenhuoltojärjestelmää vastaan on tehty ainakin lähes 1 700 hyökkäystä sen jälkeen, kun Venäjän hyökkäyssota Ukrainaa vastaan alkoi helmikuussa 2022. 

Näissä hyökkäyksissä on WHO:n tämän kuun alussa julkistamien tilastojen mukaan kuollut lähes 130 ja haavoittunut liki 300 ihmistä.

Juttuun lisätty 26.4.2024 kello 18.41 tieto Kiovan sairaaloiden evakuoinnista.

Lue myös:

    Uusimmat