Ahdistuneisuus alkoholin juomisen jälkeen ei ole pelkkää "morkkista" – tämä aivoissasi tapahtuu

Alkoholi altistaa mielenterveysongelmille – ammattilaisilla vaikeuksia nostaa asia esiin potilaan kanssa 0:57
KATSO MYÖS: Alkoholi altistaa mielenterveysongelmille – ammattilaisilla vaikeuksia nostaa asia esiin potilaan kanssa.

Moni juo alkoholia rentoutuakseen sosiaalisissa tilanteissa, mutta alkoholin poistuttua kehosta ahdistus saattaa olla vain pahempi.

Krapulan fyysisten oireiden lisäksi kaupan päällisenä saattaa usein tulla myös ahdistus.

Ahdistuksen kuvitellaan usein johtuvan edellisillan törttöilystä, mutta sille on oikeasti olemassa fysiologinen selitys, National Geographicin julkaisussa kirjoitetaan.

– Lähes jokainen, joka juo vähänkin alkoholia, kokee muutoksia aivoissaan alkoholin poistuessa. Pienellä juomamäärällä voi ilmetä hämmennystä, mutta suurempien määrien jälkeen voi olla ahdistusta, neuropsykofarmakologi David Nutt kertoo.

Pennsylvanian yliopiston psykiatrisen riippuvuushoitokeskuksen lääketieteellinen johtaja Edwin Kim sanoo, että osalla ihmisistä ahdistuneisuus voi ilmetä ärtyneisyytenä, eikä liiallisena huolena. Ahdistus voi ilmetä myös muiden krapulan oireiden rinnalla tai yksinään.

– Se voi tapahtua ihmisille, jotka eivät ole yleisesti ottaen ahdistuneita ja joilla ei ole virallista diagnoosia ahdistuneisuudesta, Kim toteaa.

Monimutkaiset vuorovaikutukset aivoissa

David Nuttin mukaan juomisen jälkeinen ahdistus voidaan oikeastaan jäljittää juuri siihen, miksi monet ihmiset ylipäätään juovat: rauhoittaakseen sosiaalista ahdistustaan.

Asiantuntijoiden mukaan alkoholi häiritsee aivojen välittäjäainetta nimeltään gamma-aminovoihappo, jolla on keskeinen rooli unessa, rentoutumisessa sekä keskushermoston rauhoittamisessa.

Alkoholi voi laukaista samanlaisen vaikutuksen sitoutumalla aivojen proteiineihin, joiden kanssa gamma-aminovoihappo on tyypillisesti vuorovaikutuksessa.

– Tämän takia ihmiset tuntevat olonsa rentoutuneemmiksi ja estottomimmiksi ja heidän laukkaava mielensä rauhoittuu heidän juodessaan, Yalen lääketieteellisen korkeakoulun professori ja Yale-New Havenin sairaalan riippuvuushoitoklinikan johtaja Stephen Holt kertoo.

Kun alkoholi lisää gamma-aminovoihappojen toimintaa, kehon luonnollisesti tuottaman välittäjäaineen määrä alkaa laskea.

– Jos alkoholi poistuu kehostasi ennen kuin gamma-aminovoihapot palaavat normaalille tasolle, sinulle jää saman verran tai joskus jopa enemmän ahdistusta kuin sinulla oli aikaisemmin. Nyt sinua saattaa ahdistaa, vaikka et olisi sosiaalisessa tilanteessa, David Nutt selittää.

Ahdistus lisääntyy, mitä enemmän juot

Toinen aivokemikaali, nimeltään glutamaatti, voi entisestään lisätä alkoholin aiheuttamaa ahdistusta. Glutamaatti eli glutamiinihappo on kiihdyttävä välittäjäaine, joka tehostaa aktiivisuutta ja energiatasoa.

Gamma-aminovoihapon lisääntynyt toiminta kuitenkin vähentää glutamaatin vaikutusta aivoissa ja kompensoidakseen tätä aivot alkavat tuottamaan lisää glutamaattia.

Kun alkoholia alkaa poistua kehosta, glutamaatin ylitarjonta aivoissa luo ihmiselle väliaikaisesti hyvin energisen ja ahdistuneen tilan.

Ihmisillä, jotka juovat vain harvoin sosiaalisissa tilanteissa, gamma-aminovoihappojen ja glutamaatin tasot palautuvat normaaliksi jossain kohtaa seuraavana päivänä ja ahdistus katoaa.

Näiden välittäjäaineiden häiriöt ovat Stephen Holtin mukaan selkeimpiä kroonisesti juovilla, koska aivot sopeutuvat toistuvaan liialliseen alkoholin juontiin eliminoimalla pitkällä aikavälillä joitakin gamma-aminovoihapporeseptoreita. Tämä estää aivoja rauhoittumasta ilman alkoholia.

Holtin mukaan voi kestää jopa kuukausia, jos kroonisesti juova yhtäkkiä lopettaa juomisen, että järjestelmät palautuvat toimimaan normaalilla tavalla.

Päivittäin juovat henkilöt saattavat kokea järjestelmien epätasapainon myös ennen kuin juovat päivän ensimmäisen alkoholiannoksen. Alkoholia odottavat aivot voivat nimittäin väliaikaisesti alentaa gamma-aminovoihappotasoja ennakoivasti.

David Nutt kertoo muistavansa miehen, joka käytti runsaasti alkoholia ja sai paniikkokohtauksen matkalla pubiin. 

Ihmiset saattavat yrittää estää ennen juomista tulevan ahdistuksen juomalla aikaisemmin päivällä, mikä taas johtaa gamma-aminovoihappojen lisääntyneisiin vieroitusoireisiin.

– Älä koskaan juo käsitelläksesi ahdistusta [sen avulla]. Me kutsumme sitä avustavaksi juomiseksi ja se johtaa riippuvuuden kierteeseen, David Nutt toteaa.

Katso myös: Tissuttelu voi johtaa maksasairauteen

Jäikö putki päälle? Kesä voi näkyä maksan kunnossa 7:12
Huomenta Suomessa vieraana Munuais- ja maksaliiton kehittämispäällikkö Hanna Eloranta.

Lue myös:

    Uusimmat