"Istumme aarrearkun päällä" – Lapin marjat ovat parempia selkeästä syystä

Miksi marjat maistuvat paremmilta pohjoisessa? 9:27 Miksi marjat maistuvat paremmilta pohjoisessa?
KATSO VIDEO: Miksi marjat maistuvat paremmilta pohjoisessa Suomessa?

Mitä pohjoisemmaksi mennään, sitä enemmän marjat ja yrtit sisältävät terveyteen vaikuttavia aineita.

Lapin karuissa olosuhteissa ei välttämättä uskoisi kasvavan superterveellisiä ja herkullisia luonnon antimia.

Pohjois-Suomessa on kuitenkin eteläiseen Suomeen verrattuna yksi valttikortti.

– Pystymme tieteellä näyttämään tänä päivänä todella paljon toteen "kansanviisauksia", itsekin kansanparantajasuvusta tuleva, Arctic Warriors yrityksen perustaja ja toimitusjohtaja Katja Misikangas kertoo Huomenta Suomen haastattelussa.

– Olemme tieteellä todistaneet, että mitä pohjoisemmaksi menee, sitä vahvemmat vaikuttavat aineet on yrteissä ja marjoissa. Sehän johtuu tietenkin siitä, että Lapissa kesällä aurinko paistaa 24 tuntia vuorokaudessa, Misikangas jatkaa.

Yrtit ja marjat myös oikeasti maistuvat erilaiselta pohjoisessa.

– Aromit ovat paljon vahvempia, Misikangas sanoo.

Katso yllä olevalta videolta, millaisia terveystuotteita pohjoisen yrteistä ja marjoista on tehty ja miten kansanparannus on näkynyt Misikankaan lapsuudessa.

Aasiasta tuodut yrtit "kuin haamu" kotimaisiin verrattuna

Pohjoisessa kasvaneilla luonnon antimilla on paljon hyviä terveysvaikutuksia.

– Kuusenkerkkä esimerkiksi on todella vahva C-vitamiinipommi. Toki siellä on antioksidantteja ja vanha kansa on käyttänyt kuusenkerkkää keuhkosairauksiin – yskään ja flunssaan, Misikangas kertoo.

Väinönputki puolestaan on saamelaisten pyhä yrtti.

– Saamelaiset aikoinaan selvisivät rankasta talvesta väinönputken avulla, koska se on todella C-vitamiinipitoinen ja siihen aikaan ehkäisi muun muassa keripukkia, Misikangas kertoo ja lisää, että väinönputki on myös antibakteerinen.

Suomalaisessa luonnossa kasvanutta terveysruokaa ei kuitenkaan Misikankaan mukaan hyödynnetä läheskään niin paljoa kuin potentiaalia olisi.

– Meillä on niin mahtava luonto, me suoraan sanottuna istumme aarrearkun päällä ja hyödynnämme sitä todella vähän, Misikangas toteaa.

Väinönputkea ja ruusujuurta tuodaan Suomeen myös Aasiasta, mutta maku on Misikankaan mukaan "kuin haamu" verrattuna Lapissa kasvaneisiin yrtteihin, joita voisi kerätä enemmän ja nimenomaan kestävällä tavalla.

Katso myös: Näin saat imettyä pakastepussista ilmat pois ruoan säilömistä varten

Näin saat imettyä muovipussista ilmat pois ruoan säilömistä varten 0:50
Näppärää niksiä varten tarvitset vain suljettavan pussin sekä kulhollisen vettä.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.