Kommentti: Leijonissa toistuu outo mysteeri – miksi tämä tähti ei saa mahdollisuutta?

Tapparan tähtivahti Christian Heljanko venyi uskomattomaan torjuntaan jatkoerässä 0:46
Tapparan tähtivahti Christian Heljanko venyi uskomattomaan tuplatorjuntaan 3. Pelicans-finaalin jatkoerässä.

Tapparan moninkertaisen mestarivahdin Christian Heljangon puuttumiselle Leijonien MM-joukkueesta ei ole pelillisiä perusteita, kirjoittaa MTV Urheilun Ossi Karvonen. 

Christian Heljanko, 27, on ollut SM-liigan paras maalivahti jo kolmen kauden ajan. Siitä merkiksi annettava Urpo Ylönen -pysti ojennetaan varmuudella Heljangon käsiin liigan palkintogaalassa myös myöhemmin tänä keväänä. 

Heitetään tähän päälle kolme peräkkäistä SM-kultaa huimin pudotuspelitilastoin, CHL-mestaruus ja sen arvokkaimman pelaajan titteli viime vuonna sekä valinta liigan playoff-kevään MVP:ksi tänä vuonna. Kuulostaa aivan Euroopan eliittivahdin, tai jopa parhaan torjujan, meriittilistalta. 

Tästä huolimatta Heljangolla on vyöllään kolmen kauden ajalta vain neljä maaottelua ja yksi MM-reissu kolmosvahdin roolissa (2023).

Vuosi sitten Leijonien MM-nokkimisjärjestyksessä Heljangon edelle menivät Emil Larmi ja Jussi Olkinuora. Heistä Larmi oli pelannut Ruotsissa unelmakevään, joten hänen statukselleen ykkösvahtina oli perusteita. Olkinuoran kausi oli puolestaan ollut sysimusta, ja sama haparointi jatkui MM-kotijäällä kahden ottelun ajan. 

Päävalmentaja Jukka Jalosen vaakakupissa painoivat varmasti Olkinuoran, olympiavoittajan ja kaksinkertaisen maailmanmestarin, aiemmat sankariteot maajoukkueessa, mikä on täysin luonnollista. Hänen peluuttamisensa yli Heljangon oli kuitenkin vähintään kyseenalainen ratkaisu – jo ennakkoon.

Tämän kevään tilanteen kohdalla ei voi ohittaa vastaavanlaista spekulaatiota. Nyt troikan muodostavat Harri Säteri, Larmi ja MM-leirillä alusta lähtien mukana ollut Lassi Lehtinen. Heistä olympia- ja MM-voittaja Säteri on vahvimmin kiinni ykköstorjujan paikassa, adjutanttinaan Larmi. 

Juttu jatkuu videon alla. 

Tampereella dramaattinen tilanne: Pelicansin Saku Salminen törmää rajusti Tapparan Christian Heljankoon 2:56
Christian Heljanko joutui kevään liigafinaaleissa myös törkytempun kohteeksi, kun Pelicansin Saku Salminen jyräsi hänen ylitseen. 

Tapparan kultakeväässä suorastaan häikäiseviä otteita esittäneen Heljangon tämän kauden seurajoukkuenäytöt lyövät laudalta varmuudella sekä Säterin että Larmin vastaavat. Tässä katsannossa on siis suorastaan hämmentävää, ettei sunnuntaina julkaistussa pelaajalistassa ollut Heljangon nimeä.

Toisaalta Säteri ja Larmi liittyivät Leijonien leirille jo huhtikuun puolivälin molemmin puolin, kun Heljanko torjui nollapelin ratkaisufinaalissa Pelicansin vastaan vielä 28. huhtikuuta. Ei kai sitä, että Heljanko torjuu finaaleissa keväästä toiseen, voi kuitenkaan nostaa perusteeksi häntä vastaan.  

MTV Urheilun tietojen mukaan Heljangolla ei ollut terveydellistä tai sopimuksellista estettä liittyä Leijonien tämän kevään MM-joukkueeseen. 

Tämän jälkeen mahdollisiksi syiksi jäävät käytännössä vain roolitukseen ja henkilökemioihin liittyvät asiat. Allekirjoittaneen järkeilyyn istuu parhaiten se skenaario, että Jalonen on päättänyt luottaa hänelle hyvin tuttuihin Säteriin ja Larmiin, jolloin Heljangolle olisi jäänyt maksimissaan vuoden takaisista kisoista tuttu kolmostorjujan rooli.

Tähän voisi heittää tutut korulauseet Leijonat-paidasta, mutta totuushan on se, että harva huippupelaaja tuollaisessa pestissä keväästä toiseen haluaisi olla. 

Leijonilla on usein ollut se positiivinen ongelma, että laatuvahteja riittää. Näin on tänäkin keväänä.

Tämä ei kuitenkaan selitä sitä faktaa, ettei Christian Heljanko ole päässyt urallaan vielä torjuvan MM-vahdin rooliin.  

Mitä siihen olisi voinut vielä vaatia?

Pudotuspelien arvokkain pelaaja Christian Heljanko: "On tämä aikamoinen dynastia" 1:00
Pudotuspelien arvokkain pelaaja Christian Heljanko: "On tämä aikamoinen dynastia."

Lue myös:

    Uusimmat