Tammelantori – agraariajan jäänne keskellä Tamperetta

tammelantori-tampere
Tammelantori – agraariajan jäänne keskellä Tamperetta. MTV

Olen useampana kesänä hämmästellyt kotimaanreissuilla toisten kaupunkien torielämää. Tampereen Tammelantori on näyttäytynyt sen jälkeen nuhjuisena reliikkinä, vuosikymmeniä jäljessä olevalta kauppapaikalta. Onhan siellä vanhanajan toritunnelmaa, mutta voisiko näkyä myös uusia tuulia? 

AUKIOLOT. Tammelantorin "kotisivuilla" kerrotaan torin aukioloajoiksi arkisin klo 6-14 ja lauantaisin klo 6-15. Kuka hitto elää tänä päivänä tuon rytmin mukaan? Siis asiakkaista. Tavallinen, Tampereen keskustassa toimistotyötä klo 8-16 tekevä, potentiaalinen asiakas jää koko toritarjonnasta paitsi. Kuka hitto suuntaa lauantaiaamuna torille klo 6.30? Mutta aika moni menisi tekemään ostoksia klo 14 tai 15 jälkeen, etenkin kesäloma-aikaan. Monesti olisin mennyt, mutta suunnannut lopulta markettiin.

Olin viime viikolla Kuopiossa, jonka tori oli täynnä ihmisiä klo 16 maissa. Ensimmäiset kauppiaat alkoivat tehdä purkutoimia klo 16.30. Tammelantori sulkeutuu klo 14, vaikka se olisi pullollaan asiakkaita.

ESILLEPANO. Olen aina ihastellut Turun kauppatorin kojujen esillelaittoa. Ihan siksi, että siihen on moni kauppias kiinnittänyt huomiota. Laitetaan vihannekset vanhoihin puulaatikoihin houkuttelevasti ja modernin nostalgisesti esille. Tampereella kaikki lepäävät myyjälle kätevissä muoviastioissa tai pöydillä. Ei kirjoiteta tuotteita hienosti liitutauluille, vaan paperi ja tussi riittävät. Tehdään kuten aina ennenkin on tehty. Ei tarvitse ajatella markkinointia, koska torimafia pyörittää lupia kuten aina. Jos haluat ostaa torilta, ostat meiltä. Uusia ja uudistavia tulokkaita ei tule. Poikkeuksen on tehnyt Rekolan Puutarha, jonka esillepano ja tuotteet nousevat massasta edukseen. Valitettavasti biodynaamisen tilan antimet ovat rajoitetusti tarjolla.

TARJONTA. Herneitä, mansikkaa, tomaatteja, kurkkua... Pullaa, sämpylää, muikkuja, mustaamakkaraa ja makkaraperunoita. Ihan kuten 1980-luvulla. Kukaan kauppias (Rekola poislukien) ei tuo tarjolle uutta, vaikka torin ulkopuolella maailma on muuttunut hurjasti. Turussa voit suorittaa liki kaikki ruokakauppaostokset torilta, Tampereella lähinnä höysteet. Toisinaan Nygrenin kala-auto tarjoaa laajempaa spektriä.

Tori olisi lähtökohtaisesti loistava paikka food truckeille, mutta mennään nyt näillä lounasajan muikuilla ja lohisopalla, kun niitä kansa on aina halunnut. Ei päästetä niitä paikalle illallakaan, pidetään mieluummin tori tyhjänä. Suljetaan luukut tunteja ennen kuin työstä lähtevät ehtivät paikalle. Onhan siellä pari itämaista kärryä ja vegesafkaa tarjoileva Leidi poikkeilee vilauttamassa maailmaa torikuplan ulkopuolelta. Kiva alku.

​​​​​​​

ASIAKASKUNTA. Tammelantorilla tuntee nelikymppinenkin itsensä nuoreksi. Se on luonnollista, koska tarjonta ja tunnelma on suunnattu suurille ikäluokille. Ikäihmisten osuus väestöstä kasvaa, mutta voisiko tulevaisuutta alkaa pedata muillekin kohderyhmille? Harmaat pantterit ovat kartalla maailmanmenosta, joten voisivat hekin arvostaa nykyaikaisempaa tarjontaa.

Tuopa turisti Tammelantorille maistamaan "local foodia". Mustamakkaraa? Muikkuja? Lohisoppaa? Makkaraperunoita?

POTENTIAALI. Tammela alkaa olla osa Tampereen keskustaa ja kaupunginosan merkitys korostuu entisestään rakennushankkeiden myötä. On järjetöntä pitää valtava, avara tila tyhjänä klo 14-22 välisenä aikana, jolloin suuri osa ihmisistä on liikkeellä, etenkin kesäisin. Voisiko kojujen aukioloja rytmittää? Voisiko illoille kehittää toimintaa? Street Food Market? Lähituottajatori? Iltakirppis? Lava ja sana on vapaa -tapahtuma? Taideilta? Ulkoilmaleffa? Vanhat autot torilla? Torifutisturnaus? Torikoristurnaus? Leipomot torilla -ilta? Lemmikit torilla -ilta? Torijumppa? Toritanssit? Toridisko? Deittitori? Harrastustori? Skeittitori? Voisiko kesäsunnuntaisin olla tapahtumaa vaikka koko perheelle?

KEHITYS. Kehittämismallia voi ottaa Tampereen kauppahallista. Vielä tämän vuosikymmenen alussa se oli fiilikseltään nuhjuinen nähtävyys menneiltä ajoilta. Ravintoloiden myötä se muuttui muutamassa vuodessa kaupungin helmeksi, josta löytyy niin Tampereen paras burgeri, sushi, leipä, ranskalainen ravintola, kalakauppa, juustokauppa ja tuoreimpana ramen. Tsekkaa tarkemmin täältä. Vaikka ratikkatyömaa on haitannut väkimäärän kehitystä, on asiakaskunta muuttunut rajusti hetkessä. Vaikka osa putiikeista sulkee yhä turhan aikaisin, löytyy tarjontaa yllin kyllin aamusta klo 18 asti. Nuorempaa polvea on kosiskeltu kerran kuussa perjantaisin iltahallilla - idealla, jotaehdotin blogissa jo 2011.

Olisi muuten mahtavaa, jos Tammelantorin tarjonta olisi helposti katsottavissa netistä/somesta. Milloin mikäkin kärry on paikalla.

KEHITYS. Torien kehittäminen on ollut pitkälti kauppiaiden harteilla. Itse peräänkuuluttaisin Tampereen kaupungin vastuuta. En luota virkamiestenkään osaamiseen torien asiakaslähtöisyyden kehittämisessä, joten homma tulisi antaa ulkopuolisten käsiin - paremmin nykyajan asiakkaiden tarpeita ymmärtäville ja asioita aikaansaaville, kauppiaitakin toki kuunnellen.

En ole ottamassa leipää torikauppiaiden suusta, vaan tarjoamassa mahdollisuuksia, mutta myös patistamassa oman bisneksensä kehittämiseen.

Tamperelaiset ovat olleet aina ylpeitä toreistaan. Minäkin olin joskus. Haluan olla taas. 2019 asioita täytyy miettiä jo asiakaslähtöisesti. Mikään ei muutu, ellei joku suutu.

Keskustelu aiheesta käydään Sivumaun Facebook-sivulla

PS. Lokkiongelma on myös Tammelantorilla. En käsitä, miksi ryöstelijälokkeihin ei voida puuttua kovalla kädellä, vaikka yleensä luonnon puolella olenkin.

PPS. Pysyt parhaiten kärryillä uusista herkullisista ruoista seuraamalla Sivumakua Facebookissa, Instagramissa(etenkin Stories) ja Twitterissä.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat