Törmään aina silloin tällöin erilaisiin näkemyksiin ravintolakritiikkien kirjoittamisesta. Yleensä tekstit nousevat keskusteluissa esiin nyökyttelyn tai vastaväittelyn merkeissä. Ruoasta ja makuasioista kinastelu on mielestäni hauskaa. Sitä kautta kuulee usein uusia ajatuksia, asenteita ja mielipiteitä, mikä ennen kaikkea opettaa, kun sen ottaa siltä kannalta. Itselläni on monia melko ehdottomia tapoja kokata tietty ruoka tai raaka-aine ja niiden puolesta jaksan vääntää pitkäänkin. Osa niistä on kuitenkin makuasioita, osa taas kokemuksen tuomaa oppia. Ravintolan julkinen arvostelu saa sen sijaan välillä totisempaa palautetta. Mitä tuokin ruoasta ymmärtää? Millä kokemuksella puhuu?
KRIITIKKOKLISEE. Ruoka- tai ravintolakriitikko -titteli herättää minussa lähinnä huvittavia ajatuksia. Ensimmäinen mielikuvani käy New Yorkissa, jossa ravintolan keittiössä alkaa kuhina ja supina, kun tarjoilija on bongannut nuo pelkoa ja usein halveksuntaakin herättävät kasvot. OMG, hän on täällä! Parilla palstanmitalla hän määrittää ravintolan varauskirjan tulevaisuuden.
Sitten tullaan kotikulmille Suomeen. Mielikuvissani lukemani pohjalta ravintola-arvosteluja on laitettu tekemään innokkaana kotikokkina tunnettu toimittaja, joka tuo maanantaisin toimitukseen viikonlopun leivontatähteet ja joka tykkää käydä joka kuukausi puolisonsa kanssa syömässä aina ihan eri ravintoloissa. Perjantaisin hän mailaa työkavereilleen ihan mahtavan reseptin viikonlopuksi. Hänen silmänsä syttyvät, kun joku tulee kysymään viinivinkkiä.
MILLÄ NATSOILLA JÄBÄ DUUNAA? Kysyin Sivumaun Facebook-sivulla, miltä pohjalta ihmistä voi kutsua ravintolakriitikoksi? Miltä pohjalta tulisi ponnistaa? Sain pelkästään hyviä vastauksia, jotka herättivät myös lisäkysymyksiä. Pitäisikö hänellä olla ravintola-alan koulutus? Miten se olisi ylivertainen laajaan kokemukseen ravintola-asiakkaana olosta? Täytyykö arvostelijan osata itse kokata erityisen hyvin? Eihän musiikki- ja leffakriitikotkaan osaa yleensä musiikkia tai elokuvia tehdä. Pitäisikö jonkun maksaa arvosteluista, jotta ne olisivat uskottavia? Tein itse 25-vuotiaana pari vuotta kaupunkilehdessä ravintola-arvosteluja. En voi mitenkään sanoa olleeni pätevä, mutta sitä kautta innostus ruokaan heräsi kunnolla. Enkä niitä tekstejä tänä päivänäkään kadu.