Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Punaviinissä haudutettu naudankylki - syvän maukkaat ribsit

Julkaistu 24.04.2018 18:25

Suomessa on muutamia outoja vajeita raaka-ainetarjonnassa. Itselleni olennaisimmat ovat vasikanlihan harvinaisuus ja naudan ribsit. Kun törmäsin jälkimmäisiin kolmatta kertaa elämässäni suomalaisessa ruokakaupassa, oli vain pakko ostaa lihaköntti mukaan.

Naudan kylkiluut ovat aikas massiivisia verrattuna porsaan ribseihin ja liha muutenkin ronskimpaa ja isosyisempää. Ihmettelin kunnolla vähärasvaisuutta. Moni lukemani ohje neuvoi hauduttelemaan kylkeä pari tuntia, mikä tuntui lihan koostumusta katsoessa hämmentävän lyhyeltä ajalta. Loppupeleissä lihaa täytyi kypsytellä mureaksi 5-6 tuntia. Kun tohotat uunia tuntikausia päällä, kannattaa kerralla tehdä iso satsi. 15 euron kilohinnnalla se ei käy kovin kalliiksi.

Kylki hautui minulla pitkälti punaviinissä, mikä teki lihasta tuntien aikana hyvin tummaa. Laittaisinkin punkun lisäksi sekaan kolmanneksen lihalientä pyöristämään makua. Tyyliltään tämä ruoka henkii eteläisen Italian sävyjä, joita sardellifileet ja keltaiset rusinat korostavat.

Höysteeksi voit nauttia rapeakuorista leipää, pastaa tai riisiä. Tai ottaa kevyemmin salaatin kera.

PS. Tsekkaa myös muut pitkään haudutetut pataruokareseptit sekä porsaankylkireseptit.

Punaviinissä haudutettu naudankylki
4 hlölle
reilu kilo naudan luullista kylkeä
suolaa (ei tarvi pihdata)
mustapippuria
oliiviöljyä paistamiseen

4 sardellifileetä (tai 2-3 kilohaili-anjovista)
4 valkosipulinkynttä, hienonnettuna
2 laakerinlehteä
2 sipulia, lohkoina
1 iso fenkoli, lohkoina (säästä harsolehdet)
0,5 dl tomaattipyreetä
1 dl keltaisia rusinoita
1/4 tl neilikkaa
1/2 ploa runsasta punaviiniä, esim. Nero d’Avola
0,25 dl lihalientä
luomu appelsiininkuorta raastettuna
1 dl lehtipersiljaa, hienonnettuna
pecorinoa, lastuina

maalaisleipää, pastaa tai riisiä

Nosta liha huoneenlämpöön tunti pari ennen kokkausta.
Laita uuni lämpiämään 250 asteeseen.
Nosta liha uunivuokaan. Suolaa ja pippuroi lihan pinta reilulla kädellä. Lorauta päälle kauttaaltaan oliiviöljyä. Paahda kylkeä uunissa n. 15 min.

Lihan ollessa uunissa lorauta ison kattilan pohjalle oliiviöljyä. Kuumenna keskilämmölle ja lisää pannulle sardellit/anjovikset. Sekoita ja anna niiden sulaa öljyyn. Lisää mukaan valkosipuli, laakerinlhdet sekä sipuli- ja fenkolilohkot. Mausta pippurilla. Sekoittele ja kuullota muutama minuutti. Lisää tomaattipyree, rusinat ja neilikka. Anna kypsyä pari minuuttia ja kaada mukaan punaviini ja lihaliemi. Anna haihtua puoleen, n. 15 min.

Laske uunin lämpötila 150 asteeseen. Lisää liha kattilaan. Pilko, jos tarpeen. Sekoita kastiketta ympäri lihaa. Laita kattilaan kansi päälle ja laita uuniin hautumaan 5-6 tunniksi tai kunnes liha on mureaa (lihat ja uunit ovat erilaisia, joten voit selvitä nopeamminkin). Pyöräytä lihaa puolivälissä ja lisää tarvittaessa viiniä ja/tai lihalientä. Ota lopuksi liha liemestä ja kääri folioon. Keitä kastiketta kokoon sen verran, mitä katsot tarpeelliseksi.

Leikkaa kylki annospaloiksi. Laita lautaselle ja kaada päälle kastiketta. Ripottele pinnalle persiljaa, fenkolin harsolehtiä, raastettua appelsiininkuorta ja pecorinoa. Tarjoile leivän, pastan, riisin tai salaatin kera.

Lisää aiheesta:

Karitsa-osso buco – talven upea lämmittäjäAppelsiininen hirvipata piparjuurimykyilläPorsaankylkeä vietnamilaisittainHäränhäntä-ragú - lihakastike täynnä syvää rakkauttaKana Tikka Masala - nopea versioPeuranfileenoisetit ja villiyrttirisotto
naudankylkinaudan ribsitreseptiliharuokaslow foodlihapatakylkinautaitalialainen