Pressimatka Badenin viinitiloille, osa 1: Rieger, Schumann ja Manuel Mößner

baden_viinintekijat_ekailta
Manuel Mößner, Philipp Rieger, Riegerin kellarimestari Markus Brauchle ja Bettina Schumann. MTV

Viinipressireissu Saksan viinitiedotuksen kanssa alkoi kolmen nuoren viinintekijän isännöimällä päivällisellä. Heitä yhdistää Generation Pinot, 54 viinintekijän yhdistys Badenissa.

Generation Pinot’ssa he voivat kimpassa he vaihtaa ajatuksia ja kokemuksia, oppia ja markkinoida Badenia viinialueena. Kolmannes porukasta on naisia.

Kun päästetään kolme nuorta ja intohimoista viinintekijää keskustelemaan samaan huoneeseen viinistä, ymmärtää, miten käsittämättömän monta nyanssia viinintekemiseen kuuluu ja millaista rakkautta lajiin vaaditaan menestyäkseen. Kunnianhimo tekemiseen, nöyryys luonnonvoimia kohtaan ja ankara työ niiden eteen ovat jokapäiväistä arkea. Ja tilanne elää ilmastonmuutoksen myötä kaiken aikaa. Kunnioitus lasin ja pullon sisältöä kasvoi entisestään.

llallinen nautittiin Betbergin kylässä, Weingut Riegerin viinituvassa/-kaupassa. Riegerin perhe piti aluksi tavallista maatilaa ja laajensi viininviljelyyn 1980-luvulla. Homma sai uutta puhtia, kun perheen poika Philipp luki viiniopinnot ja pisti talon viinintekemiseen uuden vaihteen silmään. Kuluneen vuosikymmenen ajan Philipp on luotsannut tilaa isänsä kanssa biodynaamisesti.

Viineistä nousi esiin erityisesti vanhojen köynnösten tuotos Weißer Burgunder **SR** Alte Rebe 2016, jonka mineraalinen kompleksisuus jäi pyörimään kielen päälle pitkään.

Bettina Schumann on ollut junnusta alkaen kiinnostunut viinistä. Maistaessaan 12-vuotiaana muutaman pisaran vuoden 1905 Vin Santoa, oli uravalinta hakattu kalkkikiveen. Lukion jälkeen nuori berliiniläinen lähti opiskelemaan viinioppia eli enologiaa Geisenheimin yliopistoon, josta suuri osa saksalaisista viinintekijöistä on saanut oppinsa. Kävin taannoin siellä tutustumassakin.

Opintojen ja pari ensimmäisen viinityöpaikan jälkeen vuonna 2015 oli aika polkaista käyntiin oma viinitalo. Bettina on aina pitänyt punaisista kengistä, joten oli luontevaa, joskin persoonallista ottaa ne Weinhaus Bettina Schumannin viinien tunnukseksi. Rypäleet hän ostaa sopimusviljelijöiltä eli hän on enemmän kellaritoimija. Viehdyin erityisesti hänen roseeviineihinsä, jotka eivät ole helppoja, mutta ruoan kanssa erinomaisia hapokkuutensa ja rakenteensa ansiosta. Pistä korvan taakse erityisesti Blauer Spätburgunder Rosé „Chaiselongue“ 2016. Ja olihan Schumannin suodattamaton ja kevyesti pirskahteleva  ja hapokkaan raikas pét nat -viinikin hauskan villi kokemus.

Kahden viiniperheellisen lapset, pariskunta Stephanie ja Manuel Mößner, perustivat yhteisen viinitalonsa 2015. Pinot-rypäleiden lisäksi he panostavat Scheurebe- ja Müller-Thurgau -rypäleisiin. Manuel painottaa myös aktiivista työtä viinitarhalla. Viime vuodet ovat olleet hyvin erilaisia ja erilaisia tekniikoita joutuu soveltamaan luovasti kesän säätilojen mukaan. Ja kun Manuel vielä kertoo tekevänsä ihan kaiken kaksin vaimonsa kanssa turvautuen hätätilanteessa sukulaisten ja ystävien apuun.

Lasissa itselleni nousi parhaiten esiin heidän syvään päätyyn sukeltava Spätburgunder, jonka roteva olemus, tanniinit ja juurevuus huutavat riistaa kylkeen.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat