Hirvenpaisti on monikäyttöisyydessään parhaita tietämiäni raaka-aineita. Olemme kolmisen kertaa tehneet siitä routapaistin, jossa valmistus aloitetaan lihan ollessa jäässä. Lopputulos on mehukas, kauniin punertava ja maukas.
Idea on paistaa paistia miedolla lämmöllä yön yli ja vasta sen jälkeen marinoida se. Ruoka on hyvin helppo ja tekemisen puolesta äärimmäisen nopea. Illalla liha uuniin. Kiehauta marinadi ja anna jäähtyä aamuun. Ota liha aamulla pois uunista ja laita marinadiin. Päivällisaikana valmis. Kuin itsestään.
Meidän paisti oli vasasta ja 800-grammainen. Säätele marinadiainekset paistin koon mukaan. Ohjeen määrä toimii suuremmassakin lihakimpaleessa. Riistaliemenä käytin porolientä (vaikka samaisen elukan liemi on toki aina parasta).
Hirven kostukkeeksi tein punaviinikastikkeen ja kumppaniksi hiukan haastavamman tai ainakin riskialttiimman herkun, peruna-parmesaani-salviakohokkaan. Kohokkaat ovat suosikkejani, mutta jääneet viime aikoina turhan vähälle huomiolle. Joillakin voi olla pelkoja lässähtämisestä, mutta kun tekee kunkin kohdan huolella, ei sitä pääse käymään. Lopputulos on parhaimmillaan uljas ja ihastusta herättävä. Monestako lisukkeesta voi sanoa samaa? Kannattaa kokeilla! Kohokkaan voi tehdä yhteen isoon vuokaan tai kunkin ruokailijan annosvuokaan.
Hirven routapaisti
hirven paisti (ohje on 1-2 kg)
Jälkimarinadi
5 dl vettä





