Mainos
Mainos

Appelsiini-unikonsiemenjäätelö

Suomalaiset ovat Euroopan innokkaimpia jäätelönsyöjiä. Vuosittain me popsimme jädeä 13 litraa. Jopa 97% meistä sanoo pitävänsä jäätelöstä. Ja miksipä ei? Voihan siihen jäädä jopa koukkuun. Itse jäin välittömästi, kun tein jäätelöni omakätisesti. Tässä tähän mennessä maukkain resepti. Suosittelen käyttämään jäätelökonetta.

Olen päivitellyt useasti suomalaisten isänmaallisuutta monen elintarvikkeen suhteen. Pidämme usein kotimaista versiota maailman parhaana, vaikka muu maailma olisi jyrkästi eri mieltä. Kahvi, makkara, suklaa ja jäätelö nyt päällimmäisenä. Vaikka kotimaisen jäätelön taso on jossain määrin viime aikoina noussut, on se silti yleensä varsin mautonta ja tehdasmaista. Moni on varmasti eri mieltä. Italiassa ihastuin totaalisesti joka korttelissa olevien jäätelöbaarien tarjontaan ja aitoihin makuihin. Tehtiinhän jäätelöt tiskin takana silmien edessä.

Ostin viime syksynä pitkään haaveissa olleen, Kitchen Aidin yleiskoneeseen suunnitellun jäätelökulhon. Vaikka ensimmäinen kokeilu pistaasijäätelöstä pääsikin hivenen turhan makeaksi, oli koostumus ja maku muuten kuin toiselta planeetalta kaupan jäätelöihin verrattuna. Sittemmin olen kokeillut puolentusinaa makua ja ehdottomasti parhaaksi versioksi muotoutui appelsiinista ja unikonsiemenistä koostuva kermajäätelö. En osta enää kotiin kaupan jäätelöä.

Hans Välimäen ja Vesa ParviaisenP.S. -kirjassa on loistava kiteytys jäätelön tekemisestä. Teksti pureutuu vahvasti kemiaan asti. Lainaan neuvojen ytimen. "Jääkiteistä on saatava pieniä, jäätelöön on saatava riittävä määrä ilmaa, ja nestemäisen osan osuuden on oltava riittävän suuri, jotta jäätelö olisi suoraan pakastealtaasta otettunakin lusikoitavaa. Lisäksi sekä kiinteiden aineiden että ilmakuplien täytyy olla kooltaan riittävän pieniä, jotta jäätelö tuntuisi kielellä tasaisen pehmeältä: ei rakeiselta, mutta ei vaahdoltakaan." Makeuttajaksi kaksikko neuvoo laittamaan glukoosia pöytäsokerin sijaan, koska se parantaa sokerin liukenemista jäätelön vesiosaan, jolloin sokeri vaikuttaa jäätelön rakenteeseen tehokkaammin. Glukoosia myydään apteekeissa. Ja sitten hommiin.

Appelsiini-unikonsiemenjäätelö

100 g unikonsiemeniä

1,25 dl vastapuristettua appelsiinimehua

3 dl kuohukermaa

3 dl piimää

1/2 vaniljatanko, siemenet raaputettuna

3 soiroa appelsiininkuorta (vain oranssi osa)

1 tl raastettua appelsiininkuorta

9 munankeltuaista

50 g glukoosia

1 dl intiaanisokeria

Hienonna unikonsiemenet hienoksi morttelissa. Kaada ne kattilaan ja mukaan appelsiinimehu. Kiehauta, kunnes neste on imeytynyt siemeniin. Lisää kerma, piimä, vaniljatanko ja siemenet sekä appelsiinin kuorisoirot. Kiehauta ja hauduta 15 minuuttia. Vispaa keltuaiset, glukoosi ja sokeri sekaisin, kunnes seos on tasainen. Sekoita hiljalleen kattilan seokseen. Hämmennä seosta melko matalalla lämmöllä 10-12 minuuttia, kunnes seos tarttuu ja pinnoittaa lusikan takaosan. Kaada seos hienon sihdin tai harson läpi kulhoon. Anna jäähtyä hiukan. Laita kansi (tai lautanen) kulhon päälle ja jäähdytä kylmäksi. Laita seos jäätelökoneeseen ja anna pyöriä, kunnes jäätelö on valmista. Siihen kuluu 15-30 minuuttia. Laita jäde pakkaseen ja nauti, kun se on täysin kohmeessa.

Huom! Voit yrittää tehdä jäätelöä myös ilman konetta. Kaada seos silloin esim. laakeaan kattilaan, laita pakkaseen ja sekoita parin tunnin välein, kunnes rakenne on jäntevän kermaisa.

 

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.