Suomalaiset ovat Euroopan innokkaimpia jäätelönsyöjiä. Vuosittain me popsimme jädeä 13 litraa. Jopa 97% meistä sanoo pitävänsä jäätelöstä. Ja miksipä ei? Voihan siihen jäädä jopa koukkuun. Itse jäin välittömästi, kun tein jäätelöni omakätisesti. Tässä tähän mennessä maukkain resepti. Suosittelen käyttämään jäätelökonetta.
Olen päivitellyt useasti suomalaisten isänmaallisuutta monen elintarvikkeen suhteen. Pidämme usein kotimaista versiota maailman parhaana, vaikka muu maailma olisi jyrkästi eri mieltä. Kahvi, makkara, suklaa ja jäätelö nyt päällimmäisenä. Vaikka kotimaisen jäätelön taso on jossain määrin viime aikoina noussut, on se silti yleensä varsin mautonta ja tehdasmaista. Moni on varmasti eri mieltä. Italiassa ihastuin totaalisesti joka korttelissa olevien jäätelöbaarien tarjontaan ja aitoihin makuihin. Tehtiinhän jäätelöt tiskin takana silmien edessä.
Ostin viime syksynä pitkään haaveissa olleen, Kitchen Aidin yleiskoneeseen suunnitellun jäätelökulhon. Vaikka ensimmäinen kokeilu pistaasijäätelöstä pääsikin hivenen turhan makeaksi, oli koostumus ja maku muuten kuin toiselta planeetalta kaupan jäätelöihin verrattuna. Sittemmin olen kokeillut puolentusinaa makua ja ehdottomasti parhaaksi versioksi muotoutui appelsiinista ja unikonsiemenistä koostuva kermajäätelö. En osta enää kotiin kaupan jäätelöä.
Hans Välimäen ja Vesa Parviaisen P.S. -kirjassa on loistava kiteytys jäätelön tekemisestä. Teksti pureutuu vahvasti kemiaan asti. Lainaan neuvojen ytimen. "Jääkiteistä on saatava pieniä, jäätelöön on saatava riittävä määrä ilmaa, ja nestemäisen osan osuuden on oltava riittävän suuri, jotta jäätelö olisi suoraan pakastealtaasta otettunakin lusikoitavaa. Lisäksi sekä kiinteiden aineiden että ilmakuplien täytyy olla kooltaan riittävän pieniä, jotta jäätelö tuntuisi kielellä tasaisen pehmeältä: ei rakeiselta, mutta ei vaahdoltakaan." Makeuttajaksi kaksikko neuvoo laittamaan glukoosia pöytäsokerin sijaan, koska se parantaa sokerin liukenemista jäätelön vesiosaan, jolloin sokeri vaikuttaa jäätelön rakenteeseen tehokkaammin. Glukoosia myydään apteekeissa. Ja sitten hommiin.





