Naudanpaistia liemessä

Tässä keitämme palan naudanlihaa, ja saamme näin lientä, jota voi tarjoilla alkuruokana ja käyttää hyvän pääruokakastikkeen pohjana.

Neljälle

  • 1,2 kg naudan selkäpaistia tai paahtopaistia
  • 1 keltasipuli
  • 1 porkkana
  • 20 g juuriselleriä
  • 1 tl timjamia
  • 1 laakerinlehti
  • suolaa ja jauhettua valkopippuria
  • 1 nippu persiljaa
  • 2 rkl voita
  • 2 rkl vehnäjauhoja

Lisäksi

  • 300 g porkkanoita
  • 300 g mustajuurta
  • 300 g naurista
  • 1 sitruuna
  • raastettua piparjuurta
  • voita
  • vehnäjauhoja

Tarjoiluun

  • keitettyjä perunoita
  • sinappia

Valmistusohje

1. Kuori sipuli, porkkana ja selleri lientä varten. Keitä 1 ½ litraa vettä, laakerinlehti ja timjami ja laita liha kattilaan liemen kiehuessa rajusti. Kuumenna kiehuvaksi ja alenna lämpöä. Lisää vihannekset, persiljanippu, pippuria ja 1 ½ suolaa, laita kansi päälle ja anna kiehua matalalla lämmöllä 1 ½ tuntia. Nosta kypsä liha kattilasta ja kääri folioon, jotta liha pysyy lämpimänä. Siivilöi liemi ja heitä pois keitetyt vihannekset.

2. Kuori mustajuuret ja paloittele n. 5 cm pituisiksi paloiksi. Puhdista porkkanat ja kuori ja viipaloi nauriit n. 1 sentin kokoisiksi paloiksi. Kuumenna liemi kiehuvaksi, lisää juurekset liemeen ja keitä pehmeiksi n. 15 minuuttia. Nosta liemestä ja pidä lämpiminä.

3. Keitä liemi kokoon kunnes jäljellä on 1 litra. Paista voita ja vehnäjauhoja ilman että ne saavat väriä. Vatkaa sitten mukaan reilu puolet liemestä, anna kiehua hiljalleen 5-6 minuuttia ja mausta piparjuurella, suolalla ja vastajauhetulla pippurilla. Loput liemestä tarjoilet erillisenä alkuruokana kulhoista.

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.