Mainos

Koko Suomi leipoo: Vadelmabrownie vadelmamarenkivoikreemillä ja mirror glaze -kuorrutteella

Koko Suomi leipoo -ohjelman kymmenennessä jaksossa leivottiin kakkuja.

Vadelmabrowniepohja

  • 225 g voita
  • 200 g tummaa suklaata (60–70 %)
  • 3 dl vaaleaa muscovadosokeria
  • 1 ½ dl(130 g) sokeria
  • 6 kananmunaa
  • 4 ½ dl Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
  • 1 dl kaakaojauhetta
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 100-150 g pakastevadelma, Pakkasmarja
  • 1 dl korppujauhoja jauhotukseen
  • 50 g voita voiteluun

Vadelmamousse

  • 2,5 dl vispikermaa
  • 200 g tuorejuustoa
  • 1-3 rkl sokeria
  • 200 g tuoreita vadelmia
  • 4 liivatelehteä

Marenki-voi-vadelmakreemi

  • 3 kpl munanvalkuaista
  • 100 g sokeria
  • 125 g huoneenlämpöistä suolatonta voita
  • 50 g tuoreita vadelmia

Mirror glaze

  • 350 g valkosuklaata
  • 150 g vettä
  • 300 g sokeria
  • 200 g makeutettua kondensoitua maitoa
  • 1 rkl vaniljauutetta
  • 19 g liivatejauhetta
  • elintarvikevärejä (keltaista ja punaista)

Koristeet

  • syötäviä kukkia n. 5 kpl
  • tuoreita vadelmia noin 70 g
  • tummaa suklaata noin 70 g

Valmistusohje

VADELMABROWNIEPOHJA: Kuumenna uuni 175 asteeseen ja vuoraa uunipelti leivinpaperilla. Kuutioi voi ja paloittele suklaa. Pane voi ja suklaa kattilaan ja sulata miedolla lämmöllä, jotta et polta suklaata.  Anna jäähtyä. Vatkaa yleiskoneella tai sähkövatkaimella muscovadosokeria, sokeria ja munia noin 3 minuuttia. Lopputuloksen kuuluisi olla vaalea ja kuohkea vaahto. Sekoita erillisessä kulhossa vehnäjauhot, kaakaojauhe ja leivinjauhe. Kaada jäähtynyt voi-suklaaseos munasokerivaahdon joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Siivilöi joukkoon kuivat aineet ja sekoita takaiseksi. Kaada noin puolet taikinasta leivinpaperilla vuoratulle pellille, ripottele vadelmat pinnalle ja kaada loput taikinasta päälle. Mikäli vadelmia jää pintaan, painele niitä syvemmälle. Tasoita pinta lusikalla tms. Paista kakkupohjia n. 20-30 minuuttia. Älä paista yli tai kakusta tulee kivikovaa. Jäähdytä kakkupohja ja leikkaa n. 16 cm stanssilla 4 palaa.

VADELMAMOUSSE: Liota liivatelehdet. Soseuta vadelmat ja siirrä sivuun. Vaahdota kerma ja sokeri, lisää tuorejuusto ja soseutetut vadelmat. Sulata liivatelehden tilkkaan kuumaa vettä ja kaada joukkoon ohuena nauhana. Siirrä kylmään odottamaan käyttöä. 

MARENKI-VOI-VADELMAKREEMI: Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Kaada valkuaiset ja sokeri kuumuutta kestävään kulhoon. Kuumenna kattilassa vettä ja nosta kulho kattilan päälle vesihauteeseen.  Vatkaa käsivatkaimella, kunnes seoksen lämpötila on noin 65 astetta. Sokerin pitäisi olla tässä vaiheessa täysin sulanut. Ota kulho pois kattilan päältä. Jatka vatkaamista sähkövatkaimella tai siirrä seos monitoimikoneeseen. Seoksesta tulisi tulla valkoista ja ilmavaa (samanlaista kuin marenkimassa). Vatkaa kunnes seos on jäähtynyt. Tähän voi mennä 10 minuuttia. Lisää voi pieninä nokareina vähitellen. Anna voin selkeästä vatkautua joukkoon ennen kuin lisäät lisää. Kun kaikki voi on lisätty, vatkaa seosta vielä 5 minuuttia.  Soseuta vadelmat. Siivilöi siemenet soseesta pois. Sekoita vadelmasose voikreemin joukkoon ja vatkaa tasaiseksi.

KAKUN KOKOAMINEN: Leikkaa molempien kakkujen pinta tasaiseksi ja kakut vielä keskeltä kahtia siten, että lopputuloksena on neljä ohuempaa kakkulevyä. Aseta ensimmäinen kakkulevy työalustalle. Levitä päälle tasainen kerros vadelmamoussea.  Toista kunne olet käyttänyt kolme kakkulevyä. Nosta päällimmäiseksi viimeinen levy leikkauspinta alaspäin. Levitä koko kakun pinnalle (päällinen ja sivut) ohut tasainen kerros vadelmakreemiä.  Siirrä kakku jääkaappiin noin 20 minuutiksi tai kunnes kreemikerros on jähmettynyt. Levitä kakun päälle toinen ohut kerros kreemiä. Tämän kerroksen lopputuloksen tulee olla aivan tasainen, koska kaikki epätasaisuudet näkyvät mirror glazen alta.  Siirrä kakku pakastimeen 2 tunniksi tai odottamaan seuraavaa päivää. Vähimmäisvaatimus on, että kakun pinnan tulee olla kylmä, kun sitä kuorrutetaan. Mikäli kakku on liian lämmin, glaze valuu päältä pois tarttumatta kakkuun. 

MIRROR GLAZE: Paloittele suklaa kuumuutta kestävään kulhoon. Mittaa liivatejauhe toiseen kulhoon ja sekoita joukkoon valmistajan ohjeiden mukainen määrä kylmää vettä. Kuumenna vesi (150 g), sokeri ja kondensoitu maito (sekoittele kuumentaessasi seosta).  Kun kaikki sokeri on sulanut ja seos on kuumaa (ei kiehuvaa), ota kattila pois levyltä. Sekoita seoksen joukkoon liivatejauhe joka on sekoitettu veteen ja turvonnut. Kaada seos suklaan päälle ja odota suklaan sulavan (n. 5 minuuttia). Sekoita seos sauvasekoittimella huolellisesti sekaisin. Älä nostele sauvasekoitinta pintaan, jotta seokseen ei muodostu turhia ilmakuplia. Kaada seos siivilä läpi ja jaa 1 isompaan ja 3 pienempään kulhoon. Lisää isompaan kulhoon tummansinistä ja mustaa väriä. Yhteen pienempään violettia, toiseen vaaleansinistä ja kolmanteen punaista. Sekoita varovasti, jotta seokseen ei muodostu ilmakuplia. Kuplat saa pois vain siivilöimällä. Anna jäähtyä ja sekoita välillä varovasti (tarkoituksena on estää kalvon muodostuminen). Tavoitelämpötila jolloin seos kaadetaan kakun päälle, on 32-34 astetta. Jos seokset jäähtyvät liikaa, voit mikrottaa niitä varovasti 10 sekunnin ”annoksina”. Seosten jäähtyessä ota kakku pakastimesta ja aseta esim. uuninpellille ylösalaisin käännetyn kulhon päälle tai pellin päälle asetetulle ritilälle. Tarkoituksena on, että ylimääräinen glaze valuu kakun pinnalta uuninpellille.

Päällystämisestä on kaksi vaihtoehtoa: Kaada kaikki glaze -seokset isoon kulhoon jossa on tummin seos ja pyöräytä varovasti sekoitustikulla. ÄLÄ SEKOITA! Toinen vaihtoehto on kaataa seokset peräjälkeen kakun päälle. Kaadan seos pyörivin liikkein kakun päälle ja anna valua reunoja pitkin pellille. Riittää, että glaze peittää koko kakun, tarkoituksena on ei ”kuorruttaa” kakun päälle paksua kerrosta. Ylimääräisen glazen voi pyyhkäistä kakun pinnalta pitkällä palettiveitsellä joka antaa myös uuden kuvion pintaan. Anna glazen jähmettyä n. 5 minuuttia ja leikkaa terävällä veitsellä ylimääräinen valunut glaze kakun alareunasta pois. Jos glaze on liian sitkeää, voit kuumentaa veitsen kuuman veden alla. Siirrä kakku varovasti tarjoiluastialle ja jääkaappiin odottamaan tarjoilua. Muista ottaa kakku riittävän aikaisin jääkaapista, jos se on ollut koko yön pakastimessa. Kakkua voi säilyttää jääkaapissa mutta paras kiilto katoaa vuorokaudessa. 

SUKLAAKORISTEIDEN TEKO: Murskaa noin 1/3 jäistä ja aseta kaikki jäät uunivuokaan sekä siirrä takaisin pakastimeen. Sulata suklaa ja kaada pursotuspussiin. Ota jäät pakastimesta ja kaada vuoan pohjalle noin 3 cm vettä (riippuu uunivuoan koosta). Leikkaa pursotuspussin kärkeen mahdollisimman pieni reikä tai käytä 1 mm tyllaa. Pursota suklaasta jäiden päälle haluamasi määrä ”koreja/linnunpesiä” ja siirrä ne pakastimeen odottamaan käyttöä. 

KORISTELU: Asettele kakun päälle valmistamiesi suklaakoristeiden sisään kukkia/vadelmia (koristeet eivät kestä suurta painoa). 

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja